Η «νέα» Τουρκία ακροβατεί όλο και πιο επικίνδυνα στη διεθνή σκηνή

Ο  Ερντογάν επιμένει για την παρουσία της Τουρκίας στην Καμπούλ ζητώντας ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ

 

Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

 

Την ώρα που στην Κύπρο η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα μονοπώλησε την επικαιρότητα, κινητοποιώντας τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη, τα όσα είπε και έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος στο νησί επισκιάστηκαν στην Τουρκία από τα όσα προτίθεται να κάνει η Άγκυρα στο Αφγανιστάν.

Η τουρκική κοινή γνώμη έδωσε πολύ λίγη προσοχή στην Κύπρο και στις τουρκικές κινήσεις στο νησί, αλλά η καταδίκη της Άγκυρας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ όξυνε το αίσθημα απομόνωσης της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην τουρκική αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είδε με σκωπτική ματιά τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου για το νέο «προεδρικό» στα κατεχόμενα, ενώ οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας θεωρήθηκαν ως ακόμα μια ένδειξη ότι η «νέα» Τουρκία ακροβατεί όλο και πιο επικίνδυνα στη διεθνή σκηνή.

 

Κυριάρχησαν οι δηλώσεις Ερντογάν όχι για το Βαρώσι, αλλά για το Αφγανιστάν

Το βασικό θέμα που απασχόλησε την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο ήταν οι δηλώσεις του για το Αφγανιστάν και η επιμονή του η Άγκυρα να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ. Το ζήτημα έχει μετατραπεί σε σημείο τριβής ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση Ερντογάν καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι ανησυχούν τόσο για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη μόνιμη παρουσία της Τουρκίας στην Καμπούλ όσο και για το «φλερτ» του Τούρκου Προέδρου με την ιδέα ότι η μουσουλμανική Τουρκία μπορεί να βρει ένα modus vivendi με τους Ταλιμπάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να επιμένει για την παρουσία της Τουρκίας στην Καμπούλ ζητώντας ωστόσο τέτοια ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ που τις τελευταίες μέρες ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές να αναρωτιούνται αν πράγματι ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένει ή αν έχει ήδη εισέλθει σε μια πορεία επαναθεώρησης της αρχικής του επιμονής.

Το Αφγανιστάν έχει αρχίσει να απασχολεί την τουρκική κοινή γνώμη όχι μόνο για το ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας της στην Καμπούλ, αλλά και λόγω της σημαντικής αύξησης ροής Αφγανών προσφύγων προς την Τουρκία από το Ιράν. Το προσφυγικό είναι, σύμφωνα με έμπειρους Τούρκους αναλυτές, μια «ωρολογιακή βόμβα» καθώς η τουρκική κοινή γνώμη είναι πλέον ιδιαίτερα ευαίσθητη σε όποια ενδεχόμενη αύξηση προσφύγων στη χώρα.

Το προσφυγικό αποτελεί ένα μόνιμο «αγκάθι» σήμερα για τον Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ, αλλά και τους εθνικιστές συμμάχους τους του ΜΗΡ, καθώς ήδη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2019 υπήρξε ένας από τους παράγοντες που λειτούργησαν αρνητικά για το ΑΚΡ και την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη.

 

Συσπείρωση των εθνικιστικών συμμάχων για τους οποίους η Κύπρος είναι ιδιαίτερα σημαντική

Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου στην Κύπρο αποσκοπούν κυρίως στη συσπείρωση των εθνικιστών συμμάχων τους για τους οποίους η Κύπρος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος συνόδευσε τον Ταγίπ Ερντογάν στην επίσκεψη στα κατεχόμενα, θέλουν να αναδείξουν την Κύπρο ως ένα από τα βασικά μέτωπα νομιμοποίησής τους, ενώ παράλληλα φοβούνται την όποια προσέγγιση της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και θέλουν να την αποτρέψουν.

Τα ποσοστά του ΜΗΡ στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σταθερά πλέον σε ιστορικά χαμηλά και η Κύπρος, μαζί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει το φιλελεύθερο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και να απαγορεύσει το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αποτελεί «εργαλείο» συσπείρωσης των οπαδών τους. Εξού και οι νέες εικασίες και φήμες περί ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών που άρχισαν για άλλη μια φορά να διακινούνται στην Άγκυρα.

Το πρόβλημα είναι, όπως λένε έμπειροι Τούρκοι αναλυτές, ότι όλες οι κινήσεις αυτές έχουν τη δυναμική «πυροτεχνημάτων» καθώς δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να είναι ικανές να οδηγούν σε συσπείρωση διαρκείας ενόψει μιας εκλογικής αναμέτρησης.

 

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τη «θετική ατζέντα»

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονη ανησυχία για τα όσα έκανε και τα όσα προτίθεται να κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο διότι, όπως λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες αλλά και κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι όποιες ελπίδες υπήρχαν για την περίφημη «θετική ατζέντα» με την Τουρκία έχουν ουσιαστικά εκμηδενιστεί. Στην έδρα της ΕΕ ανησυχούν ότι η απομόνωση της Τουρκίας δυσκολεύει πολύ όσους επιθυμούν να βρεθεί ένας νέος λειτουργικός τρόπος συνεργασίας με την Άγκυρα, ενώ μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Κύπρο αρχίζει πάλι να εμφανίζεται στον ορίζοντα των ευρωτουρκικών σχέσεων η δαμόκλειος σπάθη των κυρώσεων. Οι Ευρωπαίοι δεν αναμένεται να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς θα ακολουθήσουν το ρυθμό που θα δώσουν οι ΗΠΑ στο θέμα αυτό.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα ευρωτουρκικά και αναμένουν ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση των θέσεων της Άγκυρας.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy