Η no-mo-phobia προκαλεί τροχαία ατυχήµατα

Η nomophobia (no mobile phobia) είναι η ορολογία για το άγχος που προκαλείται σε ένα άτοµο όταν στερηθεί το κινητό τηλέφωνό του και θεωρείται σύνδροµο της προβληµατικής χρήσης των ψηφιακών µέσων.

Ερευνητές στην Αυστραλία δηµοσίευσαν στην επιθεώρηση «Computers in Human Behaviour Reports» τα αποτελέσµατα έρευνας, σύµφωνα µε την οποία οι πιθανότητες να πάρουν στα χέρια τους το κινητό τους τηλέφωνο όταν οδηγούν όσοι πάσχουν από νοµοφοβία είναι 85% σε σχέση µε τους οδηγούς που δεν αντιµετωπίζουν αυτό το στερητικό σύνδροµο. Οι άνδρες είναι 20% πιο πιθανό να οδηγήσουν κρατώντας το κινητό τους τηλέφωνο σε σχέση µε τις γυναίκες, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό ανάµεσα στους οδηγούς ηλικίας 18-25 ετών, αν και γενικά η χρήση κινητών τηλεφώνων την ώρα της οδήγησης είναι ένα πολύ συνηθισµένο φαινόµενο που δεν φαίνεται να διέπεται από διαχωρισµούς φύλου και ηλικίας.

«Η ανάδειξη συγκεκριµένων δεδοµένων που σχετίζονται µε τη νοµοφοβία και την οδήγηση µπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προγραµµάτων εκπαίδευσης των οδηγών που να λαµβάνουν υπόψιν τους τη χρήση των κινητών τηλεφώνων την ώρα της οδήγησης, αλλά και ειδικότερα προγράµµατα για όσους πάσχουν από νοµοφοβία», αναφέρουν οι ερευνητές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.