Η «νόμιμη» πρακτική των συμψηφισμών

Της Ελένης Μαύρου

Τα όσα αποκαλύπτονται στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό έχουν πλέον πείσει τους πάντες ότι οι κυβερνώντες, από το 2013 που ανέλαβαν την ιδιοκτησία και διαχείριση του Συνεργατισμού, μεθόδευσαν το κλείσιμο και την απορρόφησή του από την Ελληνική Τράπεζα.

Δεν τους έφτανε όμως που φόρτωσαν στην κοινωνία ένα κόστος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, έπρεπε να παραδώσουν στην τράπεζα «καθαρούς» λογαριασμούς. Έτσι, εν μία νυκτί, 16 χιλιάδες τουλάχιστον λογαριασμοί, ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου, συμψηφίστηκαν με δάνεια, μία μέρα πριν κλείσει η Συνεργατική, χωρίς τη συγκατάθεση ή έστω την ενημέρωση του καταθέτη.

Μετά το κούρεμα των καταθέσεων το 2013, μετά το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, το ζήσαμε κι αυτό.

Ψέλλισε μεν ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ότι πρόκειται για «νόμιμη και αναγνωρισμένη τραπεζική πρακτική» που θα ήταν σκάνδαλο (!) αν δεν εφαρμοζόταν, αλλά από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, μόνο οι 2 από τις 16 χιλιάδες αφορούσαν καταθέσεις εγγράφως δεσμευμένες σε δάνεια και θεωρούνται νόμιμοι συμψηφισμοί.

Χιλιάδες άλλοι λογαριασμοί ήσαν συνδεδεμένοι με εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή ήταν λογαριασμοί ληπτών δημοσίων βοηθημάτων, φοιτητών, συνταξιούχων, Ταμείων Προνοίας (χαρακτηριστική η περίπτωση του Ταμείου Εργαζομένων σε Κοινοτικό Συμβούλιο που συμψηφίστηκε με δάνειο του Κοινοτικού Συμβουλίου!)

Άστε το γεγονός ότι αριθμός δανείων που δεν έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα, με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΣΚΤ, «αγνοούνται».

Και όλο αυτό το αλαλούμ με τη δικαιολογία ότι «έγιναν εντός ιδιαίτερα πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων για υλοποίηση της συμφωνίας μεταφοράς στην Ελληνική Τράπεζα». Κι ας λέει η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ότι υπήρχε χρόνος για να ειδοποιηθούν ικανοποιητικά οι επηρεαζόμενοι πελάτες της ΣΚΤ και να γίνει ομαλά η μεταφορά. Τόση ήταν η βιασύνη τους να εξυπηρετήσουν την Ελληνική Τράπεζα που δεν τους ένοιαζε αν χιλιάδες άνθρωποι θα βρίσκονταν ξαφνικά ξεκρέμαστοι.

Και μετά μας λέει ο κ. Αναστασιάδης ότι έδωσε οδηγίες στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να διερευνήσει το θέμα και να του υποβάλει έκθεση, ενώ ο Χάρης Γεωργιάδης επιμένει (μετά από όλον αυτόν το θόρυβο) ότι «αν κάποιοι συμψηφισμοί δεν συνάδουν με το νομοθετικό πλαίσιο, θα εξεταστεί»! Καμιά βιασύνη! Δεν είναι των τραπεζών το πρόβλημα για να τρέξουν οι κυβερνώντες να βρουν λύσεις, όπως μας συνηθίζουν.

Δεν είναι τυχαία που κάποιος αρθρογράφος τούς παρομοίασε με «συμμορία που έχει αποθρασυνθεί και κλέβει μέρα μεσημέρι». Είναι τόση η υποτίμηση και περιφρόνησή τους απέναντι στους πολίτες που δεν τους ενδιαφέρει καν να ψάξουν για πειστικές δικαιολογίες.

Υστερόγραφο:

Αρχές του Ιούλη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία Φορέα Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Στην ίδια συνεδρία ενέκρινε και το Σχέδιο «Εστία» με σκοπό -όπως μας είπαν- τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στη μεν πρώτη περίπτωση, αντί Φορέα μάς προέκυψε… η Altamira! Για το Σχέδιο «Εστία»… τσιμουδιά.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy