Η Ντογούς Ντεριά νέα πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του ΡΤΚ

Όχι στην επιβολή φασιστικής κυριαρχίας στα κατεχόμενα

Η Ντογούς Ντερία αναδείχθηκε στην προεδρία της γυναικείας οργάνωσης του ΡΤΚ, κατά το 10ο συνέδριο της οργάνωσης που έγινε την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η κα Ντεριά αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στη δημοκρατία και τις πολιτικές ενάντια στους εργαζόμενους με τις οποίες σφετερίζονται τη βούληση της κοινότητας και την φέρνουν πιο κοντά στη φτωχοποίηση. «Αυτοί που επιτίθενται στο δικαίωμά μας στις συλλογικές συμβάσεις, όσοι προσπαθούν να περιορίσουν τις συνδικαλιστικές μας δραστηριότητες, θέλουν να μειώσουν τα κατοχυρωμένα μας δικαιώματα με τις φασιστικές πολιτικές κυριαρχίας που προσπαθούν να μας επιβάλουν».


Μίλησε για προσπάθεια εξόντωσης των ελευθεριών έκφρασης και σκέψης και μείωσης της έκφρασης της λαϊκής βούλησης μέσω των επιθέσεων στον Τύπο. «Θέλουν να μειώσουν την επιμονή να λέγεται η αλήθεια, επιτιθέμενοι σε όσους αντιπολιτεύονται τους μη νόμιμους θεσμούς τους, σε λογαριασμούς πολιτών σε ΜΚΔ, σε δημοσιογράφους, συγγραφείς, αρχηγούς συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων», συνέχισε.

«Θα γίνουμε πολλοί», είπε η Ντογούς Ντεριά, χρησιμοποιώντας το σύνθημα του 10ου εκλογικού συνεδρίου, «για να στηρίξουμε τα δικαιώματα της πατρίδας μας που έχουν σφετεριστεί, απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα καθεστώς εκτέλεσης εντολών και μια κουλτούρα υπακοής, για να μην επιτραπεί η αποκοπή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, επειδή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, για τους νέους που μένουν άνεργοι μετά το πανεπιστήμιο, εκ των οποίων των 65% είναι άνεργες νέες γυναίκες, για να υπενθυμίσουμε ότι η Κύπρος είναι έδαφος της Ευρώπης και για μια ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο». Για τις γυναίκες που δέχονται φυσική και φραστική βία, συνέχισε, για τις 3.372 γυναίκες που από το 2019 μέχρι σήμερα υπέβαλαν παράπονο γιατί έπεσαν θύματα βίας, δηλαδή –είπε– κάθε μέρα 3 γυναίκες πέφτουν θύματα βίας. Για να δημιουργηθεί, συνέχισε, «Τμήμα Ισότητας των Φύλων», για να δημιουργηθεί το σπίτι – καταφύγιο για τη γυναίκα αντί για ένα καινούργιο «προεδρικό».

Σημειώνεται ότι όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, η αίθουσα σειόταν από το σύνθημα «Τατάρ παραιτήσου».


 

Σκεύη Κουκουμά: Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό
Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε και η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, η οποία ανέφερε ότι και στις δύο πλευρές του νησιού θα συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στον εθνικισμό. Παρατηρείται διεθνώς, πρόσθεσε, μια οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των γυναικών και πρόσθεσε ότι διάγουμε μια περίοδο κατά την οποία αυξήθηκε η ανεργία και η φτώχεια, έχει διαβρωθεί το κοινωνικό κράτος, έχει αυξηθεί η έμφυλη βία και το γυναικείο κίνημα πρέπει να δώσει πιο μεγάλο αγώνα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.