Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του ΡΙΚΗ Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ για το 2019. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης τήρησε αποχή.

Ο Προϋπολογισμός του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για το έτος 2019, ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους €34.360.000 και δαπάνες ύψους €34.360.000, απορρίφθηκε με 17 ψήφους υπέρ, 24 εναντίον και 1 αποχή.

Προηγουμένως εγκρίθηκαν τροπολογίες για δέσμευση κονδυλίων που μετά την καταψήφιση καθίστανται άνευ αντικειμένου.

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε λόγω του προχωρημένου της ώρας να αναβάλλει τη συζήτηση αρκετών προϋπολογισμών και άλλων νομοθετημάτων για την ερχόμενη Παρασκευή. Ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ συζητήθηκε όμως μετά από αίτημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως επειδή θα απουσιάζει στο εξωτερικό την ερχόμενη Παρασκευή ήθελε να συζητηθεί σήμερα.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, είπε ότι θέλουμε ραδιοτηλεόραση τύπου BBC που να προάγει τον πολιτισμό, να είναι σοβαρή και αξιόπιστη και όχι ένα ανταγωνιστικό κανάλι που θα παράγει και μεταδίδει σαπουνόπερες.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως καμία αλλαγή επήλθε παρά τις υποδείξεις της Βουλής και δήλωσε πως δεν πρόκειται να ψηφίζουμε για τα χρήματα προς ένα ίδρυμα σαπουνόπερας. Ανέφερε ακόμα πως έγιναν προσλήψεις που δημιούργησαν νέες κατηγορίες εργαζομένων και που προκάλεσαν μεγαλύτερες ανισότητες.

Ο κ. Νοεφύτου είπε ακόμα πως το κόμμα του τοποθετούμενο στέλνει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως αν η πρόθεση είναι να μειωθούν οι δαπάνες χωρίς διαφήμιση για το ΡΙΚ, αυτό θα καθίσταται επιδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε κακοδιαχείριση, μη ανάληψη πρωτοβουλιών για εκσυγχρονισμό, ενώ υπάρχει μελέτη που παραμένει στα συρτάρια. Παρατήρησε ακόμα την αύξηση προσωπικού.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα κακώς κείμενα στο ΡΙΚ. Πρόσθεσε πως αυτό που απαιτείται είναι σωστή διαχείριση.

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε περαιτέρω ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει την πολυτέλεια να φερθεί ανεύθυνα και να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στόχος του ΔΗΣΥ είναι να κλείσει το ΡΙΚ επειδή θα είναι βολικότερο το περιβάλλον με τους ιδιωτικούς σταθμούς

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι θα είμαστε οι τελευταίοι που θα λέγαμε πως το ΡΙΚ δεν έχει προβλήματα. Φτάσαμε σχεδόν στην εποχή που το δελτίο άρχιζε με το «ο κ. Πρόεδρος και τελείωνε με το καληνύχτα κ. Πρόεδρε», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως για 3 χρόνια δεν κατέθεσαν οργανόγραμμα. Πρόσθεσε πως είναι οργανισμός που ταλαιπωρήθηκε κομματικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι αυτοί που αναζητούν ευθύνες πρέπει να κοιτάζουν στον καθρέπτη.

Ο κ. Γιωργάλλας δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, επειδή όπως ανέφερε πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται εργαζόμενοι.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε πως με βάση τη διαχρονική αντιμετώπιση του κόμματος του από το ΡΙΚ «οι πρώτοι που έπρεπε να καταψηφίσουν είναι η ΕΔΕΚ».