Η ΣΕΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει μεγάλη απογοήτευση για την «απαξιωτική στάση και συμπεριφορά των ηγετών» του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), οι οποίοι με τις τελευταίες τους δημόσιες τοποθετήσεις «επιβεβαιώνουν ότι ανέκαθεν στόχος τους ήταν και παραμένει η αποτροπή της εφαρμογής του ΓεΣΥ» και «με πλήρη σεβασμό προς το σύνολο του ιατρικού κόσμου και την κοινωνία, καλεί τον κάθε ιατρό να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης κοινωνικής μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας και να ενταχθεί στο ΓεΣΥ».

Η ΣΕΚ προσθέτει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ηγέτες του ΠΙΣ «απέφυγαν επιμελώς να προσέλθουν σε ουσιαστικό διάλογο με την Κυβέρνηση και τον ΟΑΥ, στη συνέχεια υπέβαλαν μια σειρά από αιτήματα, τα οποία στην πλειονότητα τους και στο βαθμό που δεν ανέτρεπαν πρόνοιες της νομοθεσίας που ομόφωνα ψηφίστηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, έγιναν αποδεκτά».

Συνεχίζοντας η ΣΕΚ αναφέρει πως σε αναμονή της θετικής ανταπόκρισης του ΠΙΣ, «βιώσαμε την ενορχηστρωμένη άρνηση των ιατρικών εταιρειών, οι οποίες απέρριπταν το ΓεΣΥ με αόριστες και γενικευμένες δηλώσεις άνευ τεκμηριωμένων αιτιολογήσεων».

Αναφέρει περαιτέρω πως τις τελευταίες μέρες, «παρουσιάστηκε μια πλήρως πρωτόγνωρη και αντιφατική στάση από την ηγεσία του ΠΙΣ, αφού μια ύστατη γεφυρωτική προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε από το ίδιο το περιβάλλον του ΠΙΣ και την οποία εξέτασε και υιοθέτησε με μικρές διαφοροποιήσεις η ολομέλεια του Δ.Σ. του ΟΑΥ, στη συνέχεια και κατά παράδοξο τρόπο, τορπιλίστηκε από τον ΠΙΣ, φτάνοντας στο σημείο να συκοφαντήσουν τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος λειτουργεί με συναινετική και συλλογική προσέγγιση».

Μετά το ξεκαθάρισμα του ρόλου και των προθέσεων του ΠΙΣ, η ΣΕΚ θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα που ο κάθε ιατρός ξεχωριστά θα πρέπει, αφού αξιολογήσει τη στάση της ηγεσίας του, να λάβει τις αποφάσεις του με αντικειμενικότητα και ευθύνη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δικά του επαγγελματικά συμφέροντα όσο και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.