Η ώρα της κάλπης για τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας

∆ιεξάγεται σήµερα στη Γαλλία ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών χωρίς κανένας από τους υποψηφίους να συγκεντρώνει το 50% συν ένα για να αναδειχθεί στην προεδρία. 

Είναι ωστόσο σηµαντικά τα εκλογικά ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο, µε τους δύο επικρατέστερους µονοµάχους, Μακρόν και Λεπέν, να στρέφουν ήδη την προσοχή τους στον δεύτερο γύρο, όπου η µάχη θα είναι αµφίρροπη…

Οι γαλλικές εκλογές διεξάγονται µε την απειλή της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης, ενώ πληθαίνουν τα λουκέτα σε πολλά καταστήµατα του λιανικού εµπορίου, αλλά και σε εστιατόρια

Της ειδικής µας συνεργάτιδας, Μαρίας ∆εναξά

Η ώρα της κρίσης έφθασε για τον Εµµανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του. Σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, που αποτελεί την πρώτη πραγματική δημοσκόπηση για τις προθέσεις των Γάλλων, που είτε θα διαψεύσουν, είτε θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες του απερχόμενου Προέδρου, για μια δεύτερη προεδρική θητεία. Παράλληλα, θα είναι και μια µεγάλη δοκιμασία για την αξιοπιστία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που όλο το προηγούμενο διάστημα προέβλεπαν άνετη νίκη του.

«Ξέφυγε» ο Μακρόν από το ραντεβού του µε τους Γάλλους ελέω Ουκρανίας…

Η προεκλογική εκστρατεία πραγµατοποιήθηκε µέσα σε ένα πρωτόγνωρο κλίµα δυσαρέσκειας και κοινωνικής κόπωσης, που προκάλεσε η πολύµηνη διαχείριση της πανδηµίας.

Την ατµόσφαιρα επιβάρυνε και η αβεβαιότητα για το αύριο, που προκάλεσε η ξαφνική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, µε τις σχεδόν απρόβλεπτες µελλοντικές συνέπειές της, όχι µόνο για τους Γάλλους. Ωστόσο, ο πόλεµος στην Ουκρανία ήταν µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Μακρόν για να ξεφύγει από το «ραντεβού» του µε τους Γάλλους, που τον περίµεναν στη «γωνία».

Εκτός από την παρουσίαση του προγράµµατός του για την επόµενη πενταετία, µε πρόφαση τις προσπάθειές του για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ήταν ο µόνος από τους 12 υποψηφίους που διεκδικούν τον προεδρικό θώκο, που αρνήθηκε να συµµετέχει σε τηλεοπτικά ντιµπέιτ, ενώ πραγµατοποίησε µια και µοναδική προεκλογική οµιλία και αυτή στο Παρίσι.

Κι αν ο Μακρόν απέφυγε τις συναντήσεις µε τους Γάλλους, εκείνοι απ’ ό,τι φαίνεται αυτή τη φορά θα προσέλθουν µαζικά στις κάλπες στον δεύτερο γύρο, κάτι που καθιστά αβέβαιη την όποια πρόβλεψη ακόµα και του πιο έµπειρου πολιτικού αναλυτή.

Στον εκλογικό κατάλογο 48,7 εκατοµµύρια ψηφοφόροι

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραµµένοι 48,7 εκατοµµύρια ψηφοφόροι. ∆ηλαδή σχεδόν το 95% των Γάλλων που έχουν δικαίωµα ψήφου. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό που αποκαλύπτει ίσως το ενδιαφέρον και την αγωνία των πολιτών για αυτή την εκλογική αναµέτρηση. Παραδοσιακά η κινητοποίηση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο είναι µειωµένη. Κινητοποιούνται περισσότερο στον δεύτερο, όταν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και έχουν αναδειχτεί οι δύο µονοµάχοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη αναµέτρηση.

Οι προβλέψεις των δηµοσκοπήσεων όλο το προηγούµενο διάστηµα έδιναν ως επικρατέστερους µονοµάχους τον Εµµανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Ο εθνικιστής Ερίκ Ζεµούρ, αν κρίνουµε από τη σταδιακή και σταθερή υποχώρηση των ποσοστών του, φαίνεται πως δεν έπεισε τους Γάλλους να τον ψηφίσουν, ούτε και η προεδρική υποψήφια του κόµµατος των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές. Παρότι ενισχυµένος, ο Ζαν Λικ Μελανσόν από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, φαίνεται πως δεν κερδίζει το στοίχηµα των προεδρικών εκλογών, ενώ οι υπόλοιποι αριστεροί υποψήφιοι από τον Γιανίκ Ζαντό των Οικολόγων Πράσινων µέχρι την Αν Ινταλγκό των σοσιαλιστών και τον υποψήφιο των Κοµµουνιστών, γνωρίζουν πως µε τα ανεπαρκή ποσοστά τους είναι ελάχιστες οι ελπίδες τους να περάσουν στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναµέτρησης. Ωστόσο, µε αυτά τα δεδοµένα, αν επαναληφθεί το σκηνικό του 2017, δεν είναι σίγουρο πως αυτή τη φορά θα κερδίσει ο Εµµανουέλ Μακρόν.

Την ώρα που όλοι στη Γαλλία έδιναν ιδιαίτερη σηµασία στο εθνικιστικό πυροτέχνηµα που λέγεται Ερίκ Ζεµούρ, η Μαρίν Λεπέν έκανε µια αθόρυβη προεκλογική εκστρατεία, όπου κατάφερε να πείσει αρκετούς Γάλλους πως έχει εξευγενίσει την εικόνα της, όπως κι αυτήν του κόµµατός της. Το αποτέλεσµα είναι πως οι ακραίες θέσεις της πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, ενώ παράλληλα φαίνεται πως δεν τροµοκρατούν πια και τόσο τους Γάλλους.

Στα όρια του στατιστικού λάθους θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσµα

Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive, για λογαριασµό του εβδοµαδιαίου περιοδικού Challenges, η νίκη του Μακρόν -που θεωρείτο δεδοµένη όλο το περασµένο διάστηµα- περιορίζεται πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναµέτρησης, καθώς δίνει στον Γάλλο Πρόεδρο ένα ποσοστό 51,5% έναντι 48,5% της ακροδεξιάς αντιπάλου του Mαρίν Λεπέν, το υψηλότερο ποσοστό που έχει αποσπάσει η τελευταία σε δηµοσκόπηση. «Είναι η πρώτη φορά που οι δύο φιναλίστ των προεδρικών εκλογών του 2017 βρίσκονται τόσο κοντά», σχολίασε το περιοδικό, προσθέτοντας ότι τον περασµένο µήνα ο Μακρόν είχε προβάδισµα από 6 έως 12 ποσοστιαίες µονάδες, έναντι της Λεπέν.

Το φλερτ της Λεπέν µε την επικράτηση πηγάζει από το γεγονός ότι η ακροδεξιά πολιτικός, σε αντίθεση µε τον Εµµανουέλ Μακρόν, διαθέτει για πρώτη φορά στην ιστορία του κόµµατός της δεξαµενές ψήφων. Αν περάσει στον δεύτερο γύρο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του εθνικιστή Ερίκ Ζεµούρ, στο κόµµα του οποίου έχει προσχωρήσει η ανιψιά της, Μαριόν Μαρισάλ Λεπέν, θα την στηρίξουν.

Το ίδιο αναµένεται να πράξει και ένα µεγάλο ποσοστό των συντηρητικών ψηφοφόρων της Βαλερί Πεκρές, που θα χωριστούν στα δύο. Ένα µεγάλο µέρος των δεξιών ψηφοφόρων αναµένεται να ψηφίσουν Λεπέν και οι υπόλοιποι τον Εµµανουέλ Μακρόν.

Όσο για τους αριστερούς, αν η τελική αναµέτρηση διεξαχθεί µεταξύ του υποψήφιου Προέδρου και της ακροδεξιάς πολιτικού, η πλειοψηφία τους αναµένεται να µην προσέλθει στις κάλπες. Ωστόσο, ορισµένοι ψηφοφόροι του Ζαν Λικ Μελανσόν, δηλώνουν έτοιµοι ακόµα και να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν, για να µην ξαναδούν στο Ελιζέ τον απερχόµενο Πρόεδρο.

Πάντως στην περίπτωση που επικρατήσει τελικά ο Εµµανουέλ Μακρόν και επιβεβαιωθεί η δυναµική της Μαρίν Λεπέν, πολλοί προδικάζουν πως η Πέµπτη Γαλλική ∆ηµοκρατία θα γνωρίσει µια νέα συγκατοίκηση στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως το κόµµα του Μακρόν δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την κατάκτηση της Εθνοσυνέλευσης και το σχηµατισµό κυβέρνησης.

Η πενταετία Μακρόν όξυνε τα κοινωνικά προβλήµατα και τις ανισότητες

Ποτέ στο παρελθόν η Γαλλία δεν είχε γνωρίσει µια τόσο ταραγµένη πενταετία, όσο ήταν η τελευταία, από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Εµµανουέλ Μακρόν.

Το πρώτο µισό της θητείας του σηµαδεύτηκε από τις ογκώδεις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, που γρήγορα πήραν τη µορφή λαϊκής εξέγερσης, η οποία σηµαδεύτηκε από πρωτοφανή αστυνοµική βία και καταστολή. Η αφορµή που έβγαλε χιλιάδες Γάλλους στους δρόµους ήταν η ακύρωση του φόρου στο ντίζελ. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα αιτήµατα οικονοµικής και κοινωνικής φύσης.

Ακολούθησε η πανδηµία, που έκανε πολλούς Γάλλους να δηλώνουν πως εξαιτίας της αποτυχηµένης διαχείρισής της από την κυβέρνηση έχασαν δύο χρόνια από τη ζωή τους.

Το ήδη άσχηµο κλίµα επιβάρυνε ο πόλεµος στην Ουκρανία, που αναµένεται να συµβάλει στην όξυνση των κοινωνικών προβληµάτων και ανισοτήτων, που επέφεραν στη χώρα η πανδηµία και οι αντιλαϊκές πολιτικές του Εµµανουέλ Μακρόν και των προκατόχων του.

Με την απειλή της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης πληθαίνουν τα λουκέτα σε πολλά καταστήµατα του λιανικού εµπορίου, αλλά και σε εστιατόρια. Η αύξηση της ανεργίας για την ώρα δεν είναι αισθητή, καθώς συστηµατικά διαγράφονται από τις λίστες του οργανισµού απασχόλησης οι µακροχρόνια άνεργοι που χάνουν τα δικαιώµατά τους. Ωστόσο, οι Γάλλοι «παραµιλούν» από τις καθηµερινές πλέον αυξήσεις των τιµών στα είδη διατροφής και στα καύσιµα, αλλά και της ασυγκράτητης φορολογίας.

Άλλος παράγοντας που εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και να αποµακρύνει ψηφοφόρους από τον Εµµανουέλ Μακρόν είναι η εµµονή του, στην περίπτωση που κερδίσει µια δεύτερη θητεία, να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης ακόµη και πάνω από τα 65 έτη. Παράλληλα, σκοπεύει η κατάρτιση και η καθοδήγηση που συνδέονται µε την εργασία να ξεκινάει από την ηλικία των 12 ετών, σύµφωνα µε δηλώσεις του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy