Η ώρα της κρίσης για τα «χρυσά διαβατήρια»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Τα «χρυσά διαβατήρια» έφεραν έσοδα για όσους εµπλέκονται στη βιοµηχανία, αλλά παράλληλα αποτέλεσαν πολλές φορές την αιτία για να βρεθεί η Κύπρος σε δύσκολη θέση, όπως για παράδειγµα µετά την έκθεση της Κοµισιόν. Ωστόσο το θέµα δεν έχει κλείσει, αφού τον ∆εκέµβριο αναµένεται να παρουσιαστεί η έκθεση για την Κύπρο στην Ολοµέλεια της Επιτροπής του Συµβουλίου της Ευρώπης Moneyval, η οποία έχει την ευθύνη για την αξιολόγηση των µέτρων κατά της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες και τη χρηµατοδότηση της τροµοκρατίας.

Η Επιτροπή πραγµατοποίησε τις προηγούµενες µέρες επιτόπιο έλεγχο, στην Κύπρο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία πραγµατοποίησε συναντήσεις µε τους αρµόδιους φορείς (Κεντρική Τράπεζα, υπουργεία, ΜΟΚΑΣ, φορείς του χρηµατοπιστωτικού τοµέα, εποπτικές αρχές και επαγγελµατίες που ασχολούνται µε την καταπολέµηση της νοµιµοποίησης εσόδων) αλλά και µε αριθµό ιδιωτικών φορέων, όπως χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, παρόχους υπηρεσιών για εταιρείες, δικηγόρους, κτηµατοµεσίτες και καζίνο, αλλά και εκπρόσωπους µη κερδοσκοπικών οργανισµών.

Οι πληροφορίες των προηγούµενων ηµερών ανέφεραν ότι η µεγαλύτερη ανησυχία για την επικείµενη έκθεση της Moneyval εστιάζεται στο πρόγραµµα πώλησης «χρυσών» διαβατηρίων, για το οποίο η Κύπρος δέχθηκε έντονες επικρίσεις από την Κοµισιόν αλλά και άλλους φορείς και οργανώσεις, όπως η ∆ιεθνής ∆ιαφάνεια, η Παγκόσµια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ κτλ. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ κατέταξε την Κύπρο στη «µαύρη» λίστα, ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ µάς κατέταξε στην «γκρίζα λίστα». Λαµβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η επικείµενη έκθεση της Moneyval αναµένεται να κρίνει σε µεγάλο βαθµό την πορεία των εξελίξεων. Σηµειώνεται εξάλλου ότι η τέως ∆ιοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σε οµιλία της ενώπιον της Επιτροπής Οικονοµικών της Βουλής τον ∆εκέµβριο προειδοποίησε ότι εάν το αποτέλεσµα της αξιολόγησης της Moneyval δεν είναι θετικό, θα υπάρξουν «πολλαπλές επιπτώσεις» για την Κύπρο. Και προφανώς αυτές οι «πολλαπλές επιπτώσεις» θα έχουν και πολλαπλό οικονοµικό κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει το σύνολο της κοινωνίας και όχι µόνο όσους εµπλέκονται στην υπό αναφορά βιοµηχανία. Η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και µήνες για την αξιολόγηση της Moneyval. Παρά ταύτα, καθυστέρησε να λάβει µέτρα. Μάλιστα κάποιες από τις εξαγγελίες -όπως για παράδειγµα η πρόσληψη οίκων για τη διενέργεια ελέγχων δέουσας επιµέλειας- δεν έχουν τεθεί ακόµη σε εφαρµογή. Και αυτό ενδεχοµένως να έχει κόστος.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy