Οι Παφίτες έμειναν στο σπίτι, απορώντας τι τους έχουν στήσει!

Του ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Τρομάζουν τα ποσοστά αποχής των πολιτών από την τελευταία εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Δημάρχου Πάφου, μετά την παραίτηση Σάββα Βέργα και τις κατά σειρά αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς, με αρκετές από τις υποθέσεις να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Με τα όσα έχουν διαδραματιστεί στο Δήμο Πάφου θα ανέμενε κάποιος να υπάρξει μεγαλύτερη ανησυχία και κινητοποίηση των πολιτών, η οποία θα εκφραζόταν μέσα από τις κάλπες. Ωστόσο, υπήρξαν μεγαλύτερα ποσοστά απαξίωσης όχι μόνο προς τα κόμματα, αλλά και για ανεξάρτητες υποψηφιότητες και ανένταχτους, όπως και για το θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας.

Οι οκτώ υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να κινητοποιήσουν τις μάζες των δημοτών της Πάφου, αφού στο σύνολο 18.023 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν μόνο οι 9.625. Απείχαν 8.398 ψηφοφόροι ή το 46.60% του εκλογικού σώματος. Ο νέος Δήμαρχος Πάφου εκλέχθηκε με μόνο 4.609 ψήφους. Μπορεί να θεωρείται ότι έλαβε το 49.08%, αλλά αν αναλογιστούμε ότι το σύνολο του πληθυσμού των ψηφοφόρων ανέρχεται στις 18.000, το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 25%. Συνεπώς «νικητής» στην Πάφο αναδείχθηκε η αποχή, η οποία σε σχέση με την τελευταία εκλογική αναμέτρηση καταγράφει μια περαιτέρω αύξηση περίπου 20%.

Το όλο εκλογικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί, σχολιάζουν δύο καθηγητές πανεπιστημίων κοινωνιολογίας και πολιτικών επιστημών, οι κύριοι Ανδρέας Παναγιώτου και Βασίλης Πρωτοπαπάς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: «Τα πρόσωπα (υποψήφιοι) έχουν πάντα και παντού τη σημασία τους»

«Μια αναπληρωματική εκλογή είναι πάντα μια αναμέτρηση με ιδιαιτερότητες. Στην Πάφο υπήρξαν πρόσθετες ιδιαιτερότητες, με πιο σημαντική την απογοήτευση και την απαξίωση των δημοτών έναντι της δημοτικής αρχής και των τοπικών αξιωματούχων, εξαιτίας των φαινομένων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Η δυσαρέσκεια των δημοτών εκφράστηκε πρώτα και κύρια με την αποχή, που πλησίασε το πρωτοφανές για δημαρχιακές εκλογές ποσοστό του 50%. Εκφράστηκε, όμως, και μέσα τις επιλογές όσων συμμετείχαν, με την πανηγυρική εκλογή του Φ. Φαίδωνος και την παταγώδη αποτυχία του Α. Βασιλειάδη.

Ο Φ. Φαίδωνος, αν και ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ, εμφανίστηκε ως ένας υποψήφιος που συνδύαζε επαρκή πολιτική εμπειρία, άρωμα ανανέωσης αλλά και προϋπηρεσία ρήξης με τοπικά συμφέροντα (κυρίως του κόμματός του). Κατάφερε να συσπειρώσει το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής βάσης του ΔΗΣΥ, ενώ είχε και εισροές από άλλους χώρους. Η αρχική εσωκομματική αμφισβήτηση της υποψηφιότητάς του, τελικά βοήθησε το προφίλ ενός «ανεξάρτητου» υποψηφίου που ήθελε να προβάλει.

Ο Α. Βασιλειάδης εμφανίστηκε «από το πουθενά» στην πολιτική κονίστρα, ως ένας μη κομματικοποιημένος δημότης, με τεχνοκρατικές όμως δεξιότητες, ικανές να βάλουν σε τάξη τα του Δήμου. Η παθητική στήριξη που δέχθηκε από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έδωσε την εντύπωση αναβίωσης μιας «συνεργασίας» ευκαιριακού και πρόσκαιρου χαρακτήρα. Μιας συνεργασίας που στη συνείδηση του κόσμου αυτών των κομμάτων έχει χρεοκοπήσει εδώ και καιρό. Αυτά, σε συνδυασμό με τον αδύναμο-άχρωμο πολιτικό λόγο του ίδιου του υποψηφίου, είχαν ως αποτέλεσμα στο πρόσωπο του Βασιλειάδη να αποδοκιμαστούν πρώτα και κύρια τα κόμματα που τον στήριξαν (καθένα σε διαφορετικό ίσως βαθμό).

Οι εκλογές είναι πάντα και παντού το πεδίο αναμέτρησης πολιτικών προτάσεων και κοινωνικών συμμαχιών. Τα πρόσωπα (υποψήφιοι) έχουν πάντα και παντού τη σημασία τους. Οταν οι κανόνες αυτοί του εκλογικού παιγνιδιού παραβιάζονται, το τίμημα το πληρώνει πάντα και παντού η Αριστερά και γενικά ο προοδευτικός χώρος. Αυτό συνέβηκε στην Πάφο. Αυτό θα συμβεί ξανά, αλλού, αν επαναληφθεί ο τραγικός χειρισμός που έγινε στην Πάφο»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ:  «Κρίση στην ηγεμονική κεντρώα παράταξη της Πάφου»

«Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές υπήρχε συμμετοχή περίπου 74%, ενώ τώρα έχει μειωθεί στο 53%. Παρατηρείται μια σοβαρή μείωση. Το ερώτημα είναι κατά πόσο παρατηρείται κρίση των κομμάτων ή των θεσμών.

Ας δούμε τα δεδομένα: Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει μαζέψει τις δικές του ψήφους, περίπου 4.500. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ έχουν συσπειρωθεί γύρω από την κομματική υποψηφιότητα Φαίδωνα Φαίδωνος.

Το ΑΚΕΛ μπορεί να υπολογίζει ότι μέσα από την πολεμική που δέχθηκαν στελέχη του ότι έχει κινητοποιήσει το δικό του βασικό εκλογικό κορμό.
Εκεί που φαίνεται πως υπήρξε μια κρίση και μεγαλύτερη αμφισβήτηση είναι στην κεντρώα ηγεμονική παράταξη της Πάφου, η οποία εκφράζεται από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Οι Παφίτες είχαν οκτώ επιλογές, μεταξύ των οποίων και ανεξάρτητους αλλά και πάλι δεν πήγαν στις κάλπες. Υπάρχει ένα 20%, το οποίο προέρχεται κυρίως από το χώρο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ που ένιωσαν προσβεβλημένοι, ένιωσαν έντονη αμφισβήτηση, σύγχυση και δυσπιστία για τα όσα διαδραματίστηκαν.

Η αποχή είναι περισσότερο θεσμική παρά κομματική. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος ο ρόλος της Γενικής Εισαγγελίας για τα διαδραματιζόμενα στην Πάφο. Υπάρχει η απαλλαγή των εργολάβων με τις υποχρεώσεις των 30 εκ. και έχουν κατηγορηθεί μόνο εκείνοι που πήραν τις χιλιάδες! Αυτό είναι κάτι που προσπαθεί να ερμηνεύσει το 20%, το οποίο επέλεξε να εκδηλώσει παθητική αντίδραση.

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι έχουν επηρεαστεί και από την ασυναρτησία λόγου του πρώην Δημάρχου, Σ. Βέργα. Προφανώς οι πολίτες είχαν εμπιστευθεί και ψήφισαν τον Σ. Βέργα και τώρα νιώθουν προδομένοι! Σ’ αυτό συνέβαλε και η όλη στάση του κ. Βέργα, ο οποίος ενώ αρχικά αρνείτο ανάμειξη, στη συνέχεια μίλησε και ενοχοποίησε και τον εαυτό του. Ο ψηφοφόρος προβληματίζεται για τη μαρτυρία Δρακόπουλου, για τον τρόπο που έχει συλληφθεί η σύζυγος του κ. Βέργα, η οποία αφέθηκε ελεύθερη και τότε ο κ. Βέργας άρχισε να μιλά και να λέει αυτά που ήθελαν οι ανακριτές.

Καταγράφεται και μια άλλη παράξενη σύμπτωση. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φ. Σαρίκας καλείται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές να παρουσιαστεί στο Ανώτατο για άρση της ασυλίας του.

Οι ψηφοφόροι των δυο κεντρώων κομμάτων ξαφνικά βρέθηκαν να διερωτώνται, να αμφιβάλλουν και να νιώθουν βαθύ εξευτελισμό.

Η περίπτωση Γ. Σιαηλή είναι, επίσης, αξιοσημείωτη. Συλλαμβάνεται, οδηγείται στο δικαστήριο, αφήνεται ελεύθερος, διότι δεν υπάρχει επαρκή μαρτυρία και στη συνέχεια παρουσιάζεται μαρτυρία εργολάβου και αντί να κατηγορηθεί -αν όντως υπήρχε υπόθεση- συνελήφθη εκ νέου για να προσαχθεί και πάλι στο δικαστήριο.

Μήπως ο κ. Σιαηλής ήταν ανάμεσα σε εκείνους που μιλούσαν για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ και έπρεπε να εξουδετερωθεί, για να μπορέσει ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ να προχωρήσει ανενόχλητος;

Η Πάφος είναι μια επαρχία με δική της σχετική αυτονομία και περηφάνια. Ξαφνικά βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ της πρωτεύουσας σε σημείο που η Πάφος παρουσιάστηκε ως οχετός! Εκεί που η Πάφος ετοιμαζόταν να προβάλει τον εαυτό της ως πολιτιστική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, δέχθηκε μια στοχευμένη επίθεση.

Σημειώνουμε ακόμη ότι η υπόθεση Aristo ξεκινά από το καλοκαίρι και αποκτά δυναμική μόλις άρχισαν τα προβλήματα στο Προεδρικό -εκποιήσεις, Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Ryanair. Την ίδια περίοδο ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, ο οποίος εργαζόταν σε ανταγωνιστική εργοληπτική εταιρεία του ARISTO καταγγέλλεται, αλλά δεν διερευνάται ποτέ η καταγγελία για ανταγωνιστικά επαγγελματικά συμφέροντα.

Η Εισαγγελία παίζει ενδιαφέρον παιχνίδι. Από το Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο, κάποιοι στη Λευκωσία φαίνεται να κατασκεύαζαν μια οργανωμένη επίθεση. Το κερασάκι στην «τούρτα» ήταν η πρόωρη δήλωση Σ. Χάσικου ότι «θα σπάσει ο Βέργας».

Οι Παφίτες ένιωσαν το αίσθημα ότι δεν πρόκειται να μείνουν ήσυχοι, αν δεν έφευγε ο Βέργας, για να έρθει ο «δικός» των κυβερνώντων. Μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων ένιωσαν ότι αν ψήφιζαν Φαίδωνα θα επικύρωναν την επίθεση. Επέλεξαν να μην πάνε στην κάλπη. Υπήρξε εκδήλωση καχυποψίας. Ο ψηφοφόρος ένιωσε ότι κάτι έγινε με μίζες αλλά δεν πείστηκε για την κάθαρση, μένοντας στο σπίτι του και απορώντας τι του έχουν στήσει.

Μπορεί να υπήρξε μια υπερπροστασία για τον κ. Φαίδωνα, ο οποίος είχε την ευκαιρία να παρουσιαστεί ως «κούππα άπανη», αλλά δεν μπόρεσε να μαζέψει μαζικά ψήφους. Οι Παφίτες έζησαν την υπόθεση του χαμένου αγωγού και είδαν παθητικά τον υπάλληλο του εργολάβου να διεκδικεί και να εκλέγεται Δήμαρχος».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy