Η Παιδεία δεν χωρεί γινάτια

Του
Ειρηναίου Πίττα

 

Από διαγώνισμα σε διαγώνισμα, διάβασμα, εξετάσεις και ξανά από την αρχή. Αυτή είναι η ζωή των τελειόφοιτων φέτος εν μέσω πανδημίας, μέτρων, καραντινών. Σε μια χρονιά που ενδεχομένως να καθορίσει το μέλλον τους. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι μαθητές την οικονομική ευχέρεια, αν δεν περάσουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο, να στραφούν σε ιδιωτικό ή στο εξωτερικό. Κι αντί το Υπουργείο να κάνει τα πάντα ώστε οι μαθητές να είναι έτοιμοι αυτή τη χρονιά, επιμόνως δυσχεραίνει τις προσπάθειές τους.

Τι και αν αυτό που ζητούν, η αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου, έπρεπε να είναι αυτονόητο, μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Τι και αν έχουν στο πλευρό τους όλα τα οργανωμένα σύνολα και εκπαιδευτικούς εταίρους; Τι και αν έχουν στο πλευρό τους όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ; Τι και αν κατεβαίνουν μαζικά στο δρόμο; Το Υπουργείο Παιδείας ζει στο δικό του κόσμο. «Όλα κυλούν ομαλά», λέει ο ΥΠΠΑΝ, και αναρωτιόμαστε σε ποια σχολεία βρίσκονται οι καθηγητές και οι μαθητές που φωνάζουν νυχθημερόν για την πίεση, το άγχος, την ύλη, τις εξετάσεις και τον προγραμματισμό που έγινε ή δεν έγινε από το αρμόδιο Υπουργείο.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετάθεση του ανοίγματος των σχολείων από τις 7 στις 10 Ιανουαρίου. Αλήθεια, κατάλαβε κανείς πώς αυτό εξυπηρετεί την επιδημιολογική εικόνα; Θα έχουν χρόνο το Σαββατοκύριακο για τα απαραίτητα τεστ οι μαθητές και εκπαιδευτικοί πριν την επιστροφή στα σχολεία; Λες και τα συνεργεία τεστ δουλεύουν μόνο Σαββατοκύριακο. Ακόμα και αυτή η ακατανόητη απόφαση έφερε αλλαγές στο πρόγραμμα των εξετάσεων, που και πάλι προκαλούν τους τελειόφοιτους. Η μετάθεση της επανέναρξης των σχολείων έπρεπε αναγκαστικά να φέρει αλλαγές. Τι αποφάσισαν λοιπόν οι αρμόδιοι; Μετέθεσαν τα Νέα Ελληνικά από την πρώτη στην τελευταία μέρα των εξετάσεων. Η πιο απλή και εύκολη λύση, πλην όμως ενδεικτική του προγραμματισμού που δεν γίνεται και της σοβαρότητας που δεν υπάρχει. Τα Νέα Ελληνικά μπαίνουν πάντα στην πρώτη των εξετάσεων, διότι είναι το μάθημα που δίνουν όλοι ανεξαιρέτως, θεωρείται από τα πιο δύσκολα, αλλά και επειδή χρειάζεται τις περισσότερες μέρες για να διορθωθούν τα γραπτά.

Οι αποφάσεις που παίρνονται από το Υπουργείο Παιδείας, ή με τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας από το Υπουργικό, δίνουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με τις σχολικές μονάδες και το τι συμβαίνει στα σχολεία. Το δυστύχημα είναι ότι αυτό συμβαίνει επανειλημμένα, συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί «τυχαίο». Ο μαθητικός και εκπαιδευτικός κόσμος είναι αγανακτισμένος και το ΥΠΠΑΝ καλείται, έστω και τώρα, να βάλει στην πάντα τα γινάτια και τον αυταρχισμό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy