Η Παιδεία μας στη νέα εποχή

Του Αχιλλέα Δημητριάδη

 

Η νέα γενιά βρίσκεται µπροστά σε τεράστιες µεταβολές, εντός και εκτός Κύπρου. Σε έναν κόσµο που συνεχώς αλλάζει, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να απαντήσουµε το ερώτηµα: βρίσκεται η Παιδεία µας στα επίπεδα που όλοι επιθυµούµε; Είναι το σχολείο µας σε θέση να «απαντήσει» στις προκλήσεις που θέτει η σηµερινή εποχή; Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες απαντήσεις στο ερώτηµα «τι παιδεία χρειαζόµαστε». Έγιναν πολλές εξαγγελίες, αλλά οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν στο χώρο της Παιδείας δεν έφεραν το προσδοκώµενο αποτέλεσµα. Η δική µου θέση είναι ότι ο µόνος τρόπος για να επιταχύνουµε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος µας είναι η Προοδευτική Μεταρρύθµιση στην Παιδεία µας.


Ποια είναι τα κεντρικά στοιχεία µιας τέτοιας µεταρρύθµιση όµως;

Η σηµερινή εποχή δηµιούργησε νέες ανάγκες για το περιεχόµενο της εκπαίδευσης και τον τρόπο διδασκαλίας και µάθησης. Η ραγδαία διείσδυση των νέων τεχνολογιών και η συµµετοχή µας στην Ε.Ε. έφερε νέες µεγάλες δυνατότητες και έναν ευρύ ορίζοντα για τη σταδιοδροµία της νέας γενιάς: ελεύθερη διακίνηση, σπουδές, νέες µορφές απασχόλησης, εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, διά βίου µάθηση.

Οι νέοι και οι νέες µας χρειάζονται τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για να ευτυχίσουν και να σταδιοδροµήσουν σε ένα περιβάλλον χωρίς σύνορα. Η σηµερινή κοινωνία απαιτεί την καλλιέργεια της αυτο-µάθησης, αντί της αποστήθισης τυποποιηµένων γνώσεων. Οι γνώσεις είναι πλέον διαθέσιµες, κατά συνέπεια ο µαθητής µε τις πολλαπλές δεξιότητες είναι αυτός που διαθέτει ικανότητες προσαρµογής, επεξεργασίας των γνώσεων και εφαρµογής τους στην πράξη. […] Με κριτική σκέψη και µε ικανότητα προσαρµογής στα νέα δεδοµένα! Οι εξετάσεις τετράµηνων δεν µπορεί να είναι η απάντηση για το πώς θα το επιτύχουµε αυτό. […] Προτείνω την Προοδευτική Μεταρρύθµιση για να πετύχουµε τη σύζευξη της τεχνολογίας µε την ανθρωπιστική παιδεία, τη σύζευξη της πολιτιστικής µας ταυτότητας µε τις κατακτήσεις της παγκόσµιας κοινότητας. Το περιεχόµενο των εκπαιδευτικών προγραµµάτων να στηρίζει τις αξίες της ισότητας, της ανοχής, του διαλόγου, της ενσυναίσθησης µέσα από την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας του µαθητή. Και η αρχή πρέπει να ξεκινά από νωρίς, για αυτό υποστηρίζω και την αναβάθµιση της νηπιακής και προ-δηµοτικής εκπαίδευσης.


Το ολοήµερο σχολείο απαντά µε θετικό τρόπο σε πολλές «εκκρεµότητες» του σήµερα, όπως η εµπέδωση της ύλης από τους µαθητές, η µείωση της παραπαιδείας, η στήριξη στους πιο αδύνατους, όπως επίσης και η διευκόλυνση των εργαζοµένων γονιών. Γι’ αυτό χρειαζόµαστε τη γρήγορη ανάπτυξή του. […]

Χρειάζεται επίσης και προβληµατισµός για µια έναρξη διαλόγου µε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα του τόπου για εισαγωγή και στην Κύπρο του προκαταρκτικού έτους στην τριτοβάθµια εκπαίδευση (Foundation course). Το µέτρο αυτό θα έχει διπλό όφελος: Πρώτον, θα απαλλάξει τους µαθητές από το άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων και δεύτερον, θα βοηθήσει στην κάλυψη των κενών που έχουν οι µελλοντικοί φοιτητές.

Ταυτόχρονα, είναι καιρός να σκεφτούµε πώς καλύτερα θα αξιοποιήσουµε τις σχολικές υποδοµές, τις ώρες και τις µέρες που είναι κλειστά τα σχολεία. Οι υποδοµές είναι από µόνες τους ένας αναξιοποίητος πλούτος όσο είναι κλειστές και σε αδράνεια. Τις απογευµατινές ώρες της άθλησης µπορούν να γίνουν προσβάσιµες από κοινότητες, σωµατεία, οµάδες πολιτών ή και ατοµικά από πολίτες για τις δικές τους δραστηριότητες.


Η Προοδευτική Μεταρρύθµιση της Παιδείας µας είναι ένα ώριµο αίτηµα της κοινωνίας µας. Οι Κύπριοι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους όσα µέσα διαθέτουν για να έχουν τις ευκαιρίες της µόρφωσης. Το κράτος κάνει επίσης µια τεράστια επένδυση. Το τελικό αποτέλεσµα δεν είναι ικανοποιητικό. Χρειάζεται πολιτική βούληση, πρόγραµµα για την Προοδευτική Μεταρρύθµιση, σχέδια, αποφασιστικότητα, πρόσωπα που να εµπνέουν ότι µπορούµε να την υλοποιήσουµε. Η Προοδευτική Μεταρρύθµιση στην παιδεία µας και ο ψηφιακός µετασχηµατισµός αποτελούν στιβαρούς πυλώνες της εξέλιξης των σύγχρονων κοινωνιών. Πάνω σε αυτούς µπορεί να στηριχθεί ο εκσυγχρονισµός της χώρας µας.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.