Η πανδηµία οδήγησε σε µείωση νέων διαγνωσµένων καρκίνων και καρκίνων που έχουν υποτροπιάσει

Τις επιπτώσεις που είχε και εξακολουθεί να έχει η πανδηµία στους ογκολογικούς ασθενείς σχολιάζει, µιλώντας στη «Χαραυγή», ο διευθυντής του Ιατρικού Συµβουλίου του Γερµανικού Ογκολογικού Κέντρου, καθηγητής Νίκος Ζαµπόγλου

Του  Ειρηναίου Πίττα

Στα αρχικά στάδια της πανδηµίας παρατηρήθηκαν προβλήµατα για τους ογκολογικούς ασθενείς. Με την εµπειρία που αποκτήθηκε οµαλοποιήθηκε η κατάσταση; Τι έχει αλλάξει στη νοσηλεία και την περίθαλψη των ασθενών σε σχέση µε την προ πανδηµίας εποχή; 

Ο φόβος της µετάδοσης του κορονοϊού έκανε πολλούς ασθενείς να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε νοσοκοµεία ή ιδιωτικές κλινικές, είτε για προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους είτε και για εξετάσεις παρακολούθησης. Αυτό ήταν κάτι που οδήγησε σε µείωση νέων διαγνωσµένων καρκίνων, όπως και καρκίνων που έχουν υποτροπιάσει. Ωστόσο παρατηρήθηκε µόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύµατος του Covid-19.

Για το Γερµανικό Ογκολογικό Κέντρο η καλύτερη θεραπεία των καρκινοπαθών υπήρξε ανέκαθεν υψίστης προτεραιότητας. Κατά συνέπεια, ξεκινήσαµε γρήγορα να εφαρµόζουµε υψηλού επιπέδου µέτρα υγιεινής για την εξακρίβωση µιας ασφαλούς θεραπείας και διαγνωστικής εργασίας των ασθενών µας. Επιπλέον, δηµιουργήσαµε ένα νέο Τµήµα Λοιµωξιολογίας, το οποίο παρέχει τα υψηλότερα πρότυπα πρόληψης και θεραπείας ασθενειών.

Όλοι (ασθενείς και ιατρικό προσωπικό) µάθαµε να ακολουθούµε πιο αυστηρά µέτρα υγιεινής, να κάνουµε διαδικτυακές τις µεταξύ µας συναντήσεις, όπως και µε ασθενείς µας, και το πιο σηµαντικό: µάθαµε να φροντίζουµε ο ένας τον άλλον.

Τι επιπτώσεις µπορεί να έχει η καθυστέρηση ή µετάθεση της θεραπείας ενός καρκινοπαθή;  

Μια καθυστέρηση στη διάγνωση του καρκίνου και της θεραπείας του καρκίνου µπορεί να επηρεάσει σοβαρά την πρόγνωση και µπορεί να οδηγήσει σε τοπική εξάπλωση της νόσου ή σε µεταστάσεις. Και τα δύο µπορεί να επηρεάσουν το προσδόκιµο ζωής. Θετικοί στον κορονοϊό ασθενείς χωρίς συµπτώµατα µπορούν να συνεχίσουν την ακτινοθεραπεία τους στο Γερµανικό Ογκολογικό Κέντρο, διότι υπάρχουν συνθήκες που µε πλήρη υγειονοµική ασφάλεια µας το επιτρέπουν.

Συνιστούµε ανεπιφύλακτα σε όλους τους πολίτες της Κύπρου να συµµετάσχουν σε προσυµπτωµατικούς ελέγχους του καρκίνου και να κάνουν τις εξετάσεις παρακολούθησης σε περίπτωση προηγούµενης θεραπείας καρκίνου. Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, στο Γερµανικό Ογκολογικό Κέντρο τηρήθηκε η εφαρµογή των κατάλληλων µέτρων υγιεινής για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών µας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύµφωνα µε το Ευρωκοινοβούλιο, παρατηρείται έλλειψη σε φάρµακα καρκινοπαθών λόγω της επικέντρωσης στην αντιµετώπιση της πανδηµίας. Ποια είναι η έκταση του προβλήµατος στην Κύπρο;

Είναι ένα πρόβληµα που υπάρχει όχι µόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και ήταν εντονότερο σε παλαιότερα φάρµακα ογκολογίας, όπως το «Metotrexat». Στην Κύπρο το αντιµετωπίσαµε µε τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, όπως και µε άλλες υπηρεσίες παροχής υγείας.

Υπάρχει αισιοδοξία ότι η τεχνολογία mRNA µπορεί να συµβάλει στην αντιµετώπιση του καρκίνου. Είναι αυτό δυνατό; 

Η εφαρµογή της τεχνολογίας mRNA είχε τεράστια επιτυχία για τον εµβολιασµό κατά της Covid-19. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουµε ότι αυτή η τεχνολογία χρησιµοποιήθηκε αρχικά για την καταπολέµηση του καρκίνου. Οµοίως, αρκετές κλινικές δοκιµές αυτή τη στιγµή εξετάζουν την αποτελεσµατικότητα και την ασφάλεια της τεχνολογίας mRNA στην καταπολέµηση του καρκίνου. Από πλευράς µας, παρακολουθούµε τις εξελίξεις για να µπορούµε να προσφέρουµε τις νέες τεχνικές στους ασθενείς µας το συντοµότερο δυνατό µε µέγιστη ασφάλεια.

«Ουδέν κακό αμιγές καλού», λέει η λαϊκή ρήση. Μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο σε αυτή την περίπτωση;    

Η πανδηµία µάς βοήθησε, πρώτο, να µάθουµε την τηλεργασία, τις τηλεδιασκέψεις, δεύτερο να δηµιουργήσουµε ισχυρά µέτρα υγιεινής για την ασφάλεια των ασθενών και τρίτο να αποκτήσουµε τις πρώτες εµπειρίες µας µε την εκπληκτική τεχνολογία mRNA.

Τι συµβουλεύετε τους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς τους σε σχέση µε τον εµβολιασµό; 

Ο εµβολιασµός έχει αποδειχθεί ασφαλής για τη µείωση των πιθανοτήτων προσβολής από Covid-19, της νοσηλείας και του θανάτου. Έτσι, θα πρέπει γενικά να συνιστάται για όλους τους ανθρώπους. Ειδικά για τους καρκινοπαθείς που µπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο προσβολής. Ωστόσο ορισµένες θεραπείες για τον καρκίνο µπορεί να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, γι’ αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει να εµβολιαστούν την κατάλληλη χρονική στιγµή, την οποία θα πρέπει να τους υποδείξει ο θεράποντας ιατρός τους.

Αμέλεια λόγω Covid-19

Η πανδημία της COVID-19 έχει επηρεάσει αρνητικά πολλαπλούς τομείς. Ως προς την υγεία, έχει διεθνώς παρατηρηθεί ότι η πανδημία και ο φόβος που έχει επιφέρει οδήγησαν στην υποβάθμιση της φροντίδας των χρόνιων παθήσεων καθώς και στην καθυστέρηση ως προς την αναζήτηση βοήθειας στις περιπτώσεις περιστατικών που ενδεχομένως να χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με έρευνα της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, 22% του πληθυσμού και 25% των καρδιοπαθών ανέφερε ότι ανησυχεί περισσότερο για τον κορονοϊό σε σύγκριση με τις άλλες παθήσεις που αντιμετωπίζει. Το 12% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αμέλησε θέματα της υγείας λόγω κορονοϊού, ενώ ένα 8% αμέλησε να ελέγξει κάποιο σύμπτωμα που παρουσίασε, φοβούμενο την έκθεση στον κορονοϊό. Από τους καρδιοπαθείς, 21% δήλωσαν ότι αμέλησαν την υγεία τους σε σχέση με κάποιο ραντεβού, εξέταση ή φαρμακευτική αγωγή.

ΟΣΑΚ: Ασθενείς έφυγαν από τη ζωή επειδή δεν υπήρχαν φάρμακα

Κωλυσιεργία και αδυναμία εφαρμογής της σχετικής νομοθε­σίας που αφορά στην εξασφάλιση φαρμάκων καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών, Μάρι­ος Κουλούμας, επιρρίπτοντας ευ­θύνες στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Μιλώντας στον «Άστρα», επε­σήμανε ότι σύμφωνα με το Υπουρ­γείο Υγείας 600 καινοτόμα φάρμα­κα β’ φάσης για τον καρκίνο και σοβαρές αυτοάνοσες παθήσεις δί­δονται στους ασθενείς με μια πα­ράλληλη στο ΓεΣΥ χρονοβόρα δια­δικασία.

Κατήγγειλε ότι έφυγαν από τη ζωή ασθενείς λόγω του ότι δεν εί­χαν το φάρμακό τους την ώρα που έπρεπε.

Για έλλειψη υποστηρικτικών φαρμάκων έκανε λόγο και η ογκο­λόγος στο Ογκολογικό Κέντρο Τρά­πεζας Κύπρου, Γιόλα Μάρκου. Τόνισε ότι εάν υπάρξει διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων φαρμά­κων, τότε επηρεάζεται η ζωή των ασθενών. Δεν είναι δυνατόν, υπο­γράμμισε, ενώ δίδεται στον ασθε­νή η καλύτερη δυνατή θεραπεία, ξαφνικά λόγω ασυνεννοησίας κι έλλειψης διαδικασίας πραγματικής αξιολόγησης των αναγκών να μη φτάνουν έγκαιρα τα φάρμακα.

Ο ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ, Παναγιώτης Πέτρου, επε­σήμανε πως ο Οργανισμός προχω­ρεί σε ενέργειες ώστε οι ασθενείς να αγοράζουν απευθείας φάρμακα που προμηθεύονται μέσω της Διεύ­θυνσης Αγορών του Υπουργείου. Σημείωσε ότι ξεκίνησε διαδικασία μεταφοράς φαρμακευτικών προϊ­όντων β’ φάσης στο συνταγολόγιο του ΟΑΥ, κάτι που, όπως είπε, απαι­τεί χρόνο. Υποστήριξε ότι ελλείψεις εμφανίστηκαν λόγω της πανδημί­ας και της απαγόρευσης διακίνη­σης εμπορευμάτων και εξαιτίας της στροφής φαρμακευτικών εταιρειών προς την παραγωγή εμβολίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy