Η πανδημία αλλάζει, τα κριτήρια για μέτρα;

Του Ειρηναίου Πίττα

Ξεκινώντας από τα δεδομένα, τα οποία πρέπει ακόμα να λέγονται, η πανδημία είναι ακόμα ανάμεσά μας. Ο κορονοϊός ακόμα σκοτώνει συνανθρώπους μας. Την ίδια στιγμή, η επικράτηση του στελέχους της Όμικρον έχει δικαιολογημένα φέρει αισιοδοξία. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως πιο μεταδοτικό, ωστόσο είναι παράλληλα λιγότερο νοσογόνο από προηγούμενα στελέχη του ιού. Αυτό σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό να έχουμε αύξηση κρουσμάτων, τα οποία ωστόσο, εκ της φύσεως της Όμικρον, δεν θα οδηγούν σε νοσηλείες αντίστοιχες προηγούμενης περιόδου. Αν στην εξίσωση βάλουμε και την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας μας, τότε ο κίνδυνος της τεράστιας αύξησης των νοσηλευόμενων, και ειδικά όσων θα χρειαστούν διασωλήνωση, λόγω της Covid-19, μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Τα πιο πάνω συνηγορούν σε δύο σημεία. Πρώτο, οι δείκτες που πρέπει πλέον να απασχολούν είναι μόνο οι θάνατοι και οι νοσηλείες. Δεύτερο, τα περιττά μέτρα και απαγορεύσεις δεν δικαιολογούνται. Τα πιο πάνω σημεία πρέπει να οδηγούν τους ειδικούς και τους αρμόδιους στις εισηγήσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σε σχέση με τις σκέψεις που γίνονται είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο επιφυλάσσομαι διότι πολλά ακούσαμε και πολύ περισσότερα είδαμε αυτά τα δύο χρόνια. Ο κ. Χατζηπαντέλας είπε, μεταξύ άλλων, ότι μελετάται η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση των τεστ. Αναμένουμε όμως μέχρι την Πέμπτη για να δούμε τι τελικά θα αποφασιστεί.

Πέραν των πιο πάνω, είναι και άλλα πιο «μικρά» που μέτρα που από τη μια δεν δικαιολογούνται και από την άλλη μόνο αναίτια ταλαιπωρία δημιουργούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαίτηση για Cyprus Flight Pass από όσους εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η αντίστοιχη απαίτηση έχει αρθεί. Στην Κύπρο από την άλλη θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια απαίτηση θα είχε πάψει με την πρώτη ευκαιρία, λόγω και της οικονομικής εξάρτησης από τον τουρισμό. Για να είμαι ειλικρινής, ταξίδεψα πρόσφατα και στην επιστροφή μου, αν και συμπλήρωσα ως έπρεπε το Flight pass, η επίδειξή του ποτέ δεν μου ζητήθηκε. Δεν ξέρω αν υπάρχει άτυπη οδηγία ή αν είναι υπό αίρεση του εκάστοτε υπεύθυνου.

Συνοψίζοντας, η πανδημία δεν τελείωσε, ο ιός είναι ακόμα ανάμεσά μας, ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων πρέπει πλέον να λαμβάνουν αποφάσεις με διαφορετικά κριτήρια και διαφορετική στόχευση. Στόχος πλέον δεν είναι ο μηδενισμός των κρουσμάτων, αν και θα ήταν το ιδανικό, αλλά η συγκράτηση των νοσηλειών όσο πιο χαμηλά γίνεται και βεβαίως ο μηδενισμός των θανάτων λόγω covid.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy