Η πανδημία της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με παυσίπονα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η ακρίβεια πήρε διαστάσεις πανδημίας και ήδη έριξε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κατάσταση που απαιτείται η άμεση εισαγωγή τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στη χορήγηση στους ασθενείς απλών και φθηνών παυσίπονων.

Παρά το νόμο για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία (απ’ όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ), η κυβέρνηση επιμένει στον περιορισμό της εφαρμογής του μέτρου μόνο στα νοικοκυριά και μόνο για τρεις μήνες.

Επίσης, παρά τις ξεκάθαρες ενδείξεις ότι έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών, αφού η χρέωση στα τιμολόγια της ΑΗΚ για τα καύσιμα αυξήθηκε σε ποσοστό πέραν του 50% τους τελευταίους τρεις μήνες, η κυβέρνηση επιμένει ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό.

Ακόμη, παρά την πρόταση του ΑΚΕΛ για αξιοποίηση των 161 εκατ. ευρώ που εισέπραξε φέτος η κυβέρνηση από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων, με σκοπό τη στήριξη των καταναλωτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων καθώς και την προώθηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ώστε να μειωθούν μόνιμα οι τιμές του ρεύματος, η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει ψίχουλα στην κοινωνία, όπως το σχέδιο ύψους 5 εκατ. ευρώ για παροχή χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και πλυντηρίων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Επιπρόσθετα, παρά την πρόταση του ΑΚΕΛ για προώθηση μειοδοτικών διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, όπως έκαναν άλλες χώρες και κατάφεραν να κατεβάσουν το κόστος αποφυγής στα 2 σεντ ανά κιλοβατώρα, η κυβέρνηση επιμένει στις δικές της συνταγές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος αποφυγής να ξεπερνά τα 16 σεντ.

Επίσης, παρά τις πιέσεις του ΑΚΕΛ και άλλων φορέων για αξιοποίηση του μηχανισμού επιβολής πλαφόν σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες για προστασία των καταναλωτών, η κυβέρνηση επιμένει στο «ευαγγέλιο» της λεγόμενης ελεύθερης (και συνάμα μη ρυθμισμένης) αγοράς, παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι έρευνες της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου δείχνουν ότι η ακρίβεια σαρώνει στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικό είναι το τελευταίο Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα οι τιμές στα όσπρια και ρύζια αυξήθηκαν μέχρι 11,9%, στο γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι 10,5%, στο ψωμί και τα δημητριακά μέχρι 11,4% κτλ.

Ακόμη, παρά τις πιέσεις του ΑΚΕΛ και άλλων φορέων για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών, η κυβέρνηση συνεχίζει το βιολί της. Μάλιστα πολλοί στον ΔΗΣΥ επιμένουν στη διαχρονική θέση της Δεξιάς για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Επιπρόσθετα, παρά τις πιέσεις του ΑΚΕΛ για στήριξη των εργαζομένων, η κυβέρνηση επιμένει στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως η αγορά υπηρεσιών.

Οι συνταγές της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Απαιτείται άμεσα αντίδραση τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την ευρύτερη κοινωνία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy