Η πανδημία της Covid-19 ρίχνει τη σκιά της διεθνώς ενόψει των γιορτών

Τη σκιά της ρίχνει πανδημία της Covid-19 στην εορταστική περίοδο διεθνώς.

Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων λόγω της COVID-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 2.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο, ενώ πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι ήδη γεμάτα, γεγονός που αποτελεί οιωνό για αύξηση στον αριθμό των νεκρών την ώρα, που η πανδημία ρίχνει τη σκιά της στην εορταστική περίοδο.

Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 2.157 χθες –ένας άνθρωπος κατά 40 δευτερόλεπτα– ενώ ακόμα 170.000 άνθρωποι μολύνθηκαν, αριθμοί που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να αυξηθούν καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί αψηφούν τις επίσημες προειδοποιήσεις και ταξιδεύουν για την αυριανή αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Οι νοσηλείες για COVID-19 σε αμερικανικά νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 87.000 χθες –το υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο– ενώ 30 από τις 50 πολιτείες ανακοίνωσαν αριθμό ρεκόρ νοσηλειών που σχετίζονται με την COVID-19 αυτό τον μήνα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters με βάση επίσημα στοιχεία. Το ημερήσιο ρεκόρ των 3.384 θανάτων καταγράφηκε στις 14 Απριλίου, στις αρχικές φάσεις της πανδημίας.

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, οι συνολικοί αριθμοί των σχεδόν 260.000 θανάτων και των 12,6 εκατ. μολύνσεων στις ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας και «όλα τα ταξίδια των Ευχαριστιών διασφαλίζουν ότι κανείς δεν πρόκειται να μας φτάσει», σχολίασε η δρ. Τατιάνα Πράουελ από την Ιατρική Σχολή Τζονς Χόπκινς. «Η αμερικανική νοοτροπία `ο καθένας για τον εαυτό του` σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς. Είναι συγκλονιστικό να το παρακολουθεί κανείς», ανέφερε η Πράουελ σε ανάρτησή της στο Twitter.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να καταγράφει αλματώδη αύξηση, πάνω από τους μίσους κυβερνήτες της χώρας έχουν επιβάλει για πρώτη φορά ή εφαρμόσει εκ νέου μέτρα σε όλη την πολιτεία τους αυτό τον μήνα. Ωστόσο, παρά τους αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση μάσκας, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στα μπαρ και τα εστιατόρια, τα στοιχεία για τον ιό απλά χειροτερεύουν.

Ο γρίφος της περιόδου των Χριστουγέννων στη Γερμανία θα τεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με αντικείμενο τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με σχέδιο απόφασης, το οποίο έχουν ήδη ετοιμάσει οι κυβερνήσεις των κρατιδίων και θα υποβάλουν κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη, προβλέπεται παράταση του “μερικού lockdown” μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, αλλά και σχετική χαλάρωση των περιορισμών για το διάστημα από 23 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου.

Για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα μπορούν, σύμφωνα με το σχέδιο, να συναντηθούν έως και δέκα άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, ενώ τα παιδιά θα εξαιρούνται από τον περιορισμό. Πριν από αυτό ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις συνιστούν σε όσους σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις, να μείνουν σε προληπτική καραντίνα. Στο σχέδιο επισημαίνεται ακόμη ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να διευρυνθεί, ενώ θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί για την προσέλευση των πολιτών σε εμπορικά καταστήματα κατά την περίοδο των γιορτών. Οι επιχειρήσεις εστίασης θα παραμείνουν κλειστές και η ρίψη βεγγαλικών, όπως συνηθίζεται κυρίως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύεται πλέον για τους δημόσιους χώρους.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τα κρατίδια προτείνουν οι διακοπές των Χριστουγέννων να ξεκινήσουν στις 21 Δεκεμβρίου, αλλά η Καγκελαρία αναμένεται να εισηγηθεί το κλείσιμο των σχολείων ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να εμφανιστούν κρούσματα τα οποία θα μεταφερθούν κατόπιν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Γενικότερα, η Αγκελα Μέρκελ φέρεται να επιθυμεί αυστηρότερους κανονισμούς και στα εμπορικά καταστήματα, με ένα άτομο ανά 25 τ.μ. αντί των 10 τ.μ. που ισχύει σήμερα. Υπέρ πιο περιορισμένης χαλάρωσης τάσσεται και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως η κυβέρνησή του να λάβει περαιτέρω δικές της αποφάσεις.

Προειδοποίηση προς τον πληθυσμό να μην πιστέψει πως με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού τελειώνει και η πανδημία, απηύθυνε το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση στη Βιέννη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων.

Ανακοινώνοντας μία «Στρατηγική για τους επόμενους μήνες», ο Καγκελάριος έκανε ταυτόχρονα λόγο για «δύο καλά νέα», τονίζοντας ότι στόχος είναι με τα προαναγγελθέντα μαζικά τεστ να ελεγχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι μολύνσεις και, στη συνέχεια, με τον εμβολιασμό να «νικηθεί» η πανδημία.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα προγραμματισμένα για πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων μαζικά τεστ δεν θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε όλη την Αυστρία, αλλά αρχικά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου είναι σκόπιμο να διενεργηθούν στα ομόσπονδα κρατίδια Τιρόλο και Φόραλμπεργκ, όπου ο αριθμός των μολύνσεων είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Μάλιστα, από το Τιρόλο έγινε γνωστό ότι τα τεστ θα πρέπει να διενεργηθούν εκεί νωρίτερα, εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει πως η συμμετοχή του πληθυσμού θα μπορούσε να είναι χαμηλή, εάν υπάρξει η απειλή πως σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων θα επιβληθεί καραντίνα στη διάρκεια των εορτών. Στις δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καλώντας τον πληθυσμό να συμμετάσχει όσο το δυνατόν περισσότερο στα προαιρετικά τεστ, τόνισε πως η κυβέρνηση εξήγγειλε τη διενέργεια μαζικών τεστ θέλοντας να δώσει στον πληθυσμό όσο το δυνατόν πιο “κανονικά Χριστούγεννα”.

Σήμερα στην Ιταλία 722 άνθρωποι έχασαν την ζωή από κορωνοϊό και διαγνώσθηκαν 25.853 θετικοί στον ιό. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 230.000 διαγνωστικά τεστ. Σε κάθε 100 τεστ, το 11,2% βρέθηκε θετικό ενώ χθες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12,3%. Κατά την χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν 23.232 κρούσματα, με 853 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, έχουν χάσει την ζωή τους 52.028 άνθρωποι στη χώρα. Στην φάση αυτή, θετικοί στον κορωνοϊό 791.697 άνθρωποι.

Σύμφωνα, δε, με την εβδομαδιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ιταλία έχει πιθανόν ξεπεράσει ήδη το σημείο μέγιστης διάδοσης του λεγόμενου “δεύτερου κύματος” του ιού, αλλά η κατάσταση θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο μόνον όταν τα ημερήσια κρούσματα περιοριστούν το πολύ σε 10.000 και ο δείκτης μετάδοσης Rt πέσει κάτω από την μονάδα.

Παράλληλα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε και πάλι σήμερα ότι «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή συμφωνία, ώστε να υιοθετηθούν κοινά περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ένωση για τις γιορτές των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά». Ο επικεφαλής της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι, με τους Υπουργούς του, προτίθεται να λάβει επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, με ισχύ από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Εννοεί, επίσης, να απαγορεύσει υπαίθριες γιορτές και συναυλίες και να ζητήσει από τους πολίτες να μην καλέσουν στο γιορτινό τραπέζι τους πάνω από 6 ή — το πολύ — 8 άτομα.

Η κυβέρνηση Κόντε, τέλος, θεωρεί ότι όλες οι χώρες της Ένωσης θα πρέπει να απαγορεύσουν την λειτουργία των χιονοδρομικών τους κέντρων, στις προσεχείς γιορτές, ώστε να προστατευθεί η υγεία των πολιτών και να αποφευχθούν επικίνδυνοι συνωστισμοί.