Η πανδημία του COVID-19 είναι μια δοκιμασία

 Για τα συστήματα υγείας και όχι μόνον, τις αξίες και τον ανθρωπισμό μας

Δοκιμάζεται ο βαθμός στον οποίο τα οφέλη των δεκαετιών κοινωνικής και οικονομικής προόδου έχουν φτάσει σε όσους ζουν στα περιθώρια των κοινωνιών μας, μακριά από τα κέντρα εξουσίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε δηλώσεις που παραχώρησαν στην «Telegraph», η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet και ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, υπογραμμίζουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα δοκιμαστούν σε κάθε χώρα τα συστήματα προετοιμασίας και σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κρίσεων και προστασίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, η ανταπόκριση στην επιδημία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και να εστιάζει σε άτομα τα οποία η κοινωνία συχνά αγνοεί ή υποβιβάζει σε κατώτερο καθεστώς, διαφορετικά θα αποτύχει.

Κατά την άποψή τους η υγεία κάθε ατόμου συνδέεται με την υγεία των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο των κοινωνιών. Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού αυτού χρειάζεται όλοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα που παρεμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση και μεταχείριση στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ανεξαρτήτως εισοδήματος, φύλου, γεωγραφικής, φυλετικής, εθνοτικής, θρησκευτικής ή κοινωνικής προέλευσης», συμπέραναν.

Τόνισαν δε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «συστημικές» προκαταλήψεις που παραβλέπουν, για παράδειγμα, τα δικαιώματα και τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών ή τον περιορισμό της πρόσβασης και της συμμετοχής μειονοτικών ομάδων. «Αυτό θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία του COVID-19», πρόσθεσαν.

 

Οι ευάλωτες ομάδες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην πανδημία

Τα άτομα που πιθανόν να είναι πιο ευάλωτα στη λοίμωξη και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ειδικά κατά το σχεδιασμό, σύμφωνα με τους Ύπατους Αρμοστές, είναι αυτά που ζουν σε ιδρύματα, όπως ηλικιωμένοι ή κρατούμενοι. Αυτή η προσέγγιση πιθανόν να είναι και σωτήρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ανεξαρτήτως του τυπικού τους καθεστώτος, θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εθνικών συστημάτων και σχεδίων αντιμετώπισης του ιού. Πολλές από αυτές τις γυναίκες, άνδρες και παιδιά, βρίσκονται σε χώρους όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι ιδιαίτερα πιεσμένες ή μη προσβάσιμες», σημείωσαν.

Εξέφρασαν την άποψη ότι οι χώρες φιλοξενίας θα πρέπει να τύχουν διεθνούς υποστήριξης, ώστε να ενδυναμώσουν τις υπηρεσίες τους. «Τόσο για μετανάστες όσο και για τους ντόπιους και να τους περιλάβουν στις εθνικές τους δράσεις παρακολούθησης, πρόληψης και ανταπόκρισης».

Επεσήμαναν ότι είναι ζωτικής σημασίας ο αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων ώστε να μην εμποδίζει τους ανθρώπους που μπορεί να εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω πολέμου ή άλλων διώξεων, να έχουν πρόσβαση σε ασφάλεια και προστασία.

 

Δοκιμάζεται η ανθρώπινη ηθική

Κατά τους διπλωμάτες, η πορεία του κορονοϊού θα δοκιμάσει αναμφισβήτητα τις Αρχές, τις αξίες και την κοινή μας ανθρωπιά.

«Η ταχεία διάδοση σε όλο τον κόσμο, με την αβεβαιότητα που περιβάλλει τον αριθμό των λοιμώξεων και με το εμβόλιο να βρίσκεται ακόμα πολλούς μήνες μακριά, ο ιός προκαλεί τεράστιους φόβους και ανησυχίες σε άτομα και κοινωνίες», ανέφεραν.

Συμπέραναν ότι ορισμένοι ασυνείδητοι θα προσπαθήσουν αναμφισβήτητα να επωφεληθούν από αυτό και με χειριστικό τρόπο να εκμεταλλευθούν τους φόβους και τις αυξανόμενες ανησυχίες.

«Όταν εισέρχεται ο φόβος και η αβεβαιότητα, εύκολα δημιουργούνται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Έχουμε ήδη δει θυμό και εχθρότητα προς ορισμένους ανθρώπους ανατολικο-ασιατικής καταγωγής. Αν η επιθυμία να κατηγορήσουμε και να αποκλείσουμε δεν ελεγχθεί, μπορεί σύντομα να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες, όπως μειονότητες, ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο ή σε οποιονδήποτε κατηγοριοποιείται ως ”ξένος”», διαπίστωσαν.

Καταλήγοντας, υπογράμμισαν ότι θα πρέπει ως άνθρωποι να βασιζόμαστε στις αρχές της εμπιστοσύνης του κοινού, της διαφάνειας, του σεβασμού και της ενσυναίσθησης προς τους πιο ευάλωτους. «Όχι μόνο θα προασπίζουμε τα εγγενή δικαιώματα κάθε ανθρώπου∙ θα χρησιμοποιούμε και θα ενισχύουμε τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να αποκτήσουμε γνώση για το μέλλον».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy