Ιατροί για να ικανοποιήσουν το πελατολόγιό τους παραχωρούν ψευδή πιστοποιητικά ασθενείας σε υπαλλήλους, οι οποίοι με τη σειρά τους τα καταθέτουν στους χώρους εργασίας τους, υποστηρίζει ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. «Υπάρχουν», είπε, «και περιπτώσεις που δίνεται το πιστοποιητικό διά τηλεφώνου, χωρίς να διεξαχθεί κάποιος ιατρικός έλεγχος ή ακόμη και οι γραμματείς τους εκδίδουν αναρρωτική άδεια». «Όποιος καταθέτει ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά είναι ένοχος ποινικού αδικήματος, με βάση τον ποινικό κώδικα», ανέφερε στη «Χαραυγή» η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου. Όπως διαβεβαίωσε η Υπουργός, με το πέρας της πανδημίας θα διεξαχθεί έλεγχος των αιτούντων αναρρωτικής άδειας και όσοι κριθούν ένοχοι θα τιμωρηθούν.

Ο δήμαρχος Πάφου υπογράμμισε ότι δεν είναι καινούριο φαινόμενο τα ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά, με το ξέσπασμα όμως της πανδημίας η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. «Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν πέραν των δέκα περιπτώσεων εντός των εργαζομένων του Δήμου Πάφου που έχουν λάβει μη τεκμηριωμένα ιατρικά πιστοποιητικά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στον δήμο μας. Η συμπεριφορά των συγκεκριμένων ατόμων έχει ως αποτέλεσμα να απονευρωθούν οι υπηρεσίες του δήμου. Ευελπιστώ οι ενέργειές τους να μη λειτουργήσουν σαν ντόμινο και ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά τους, είτε από τεμπελιά είτε από φόβο», δήλωσε χαρακτηριστικά στη «Χ» ο δήμαρχος Πάφου.

Τόνισε δε, ότι έχει δεχθεί αρκετά παράπονα από «ευσυνείδητους εργαζόμενους», οι οποίοι αντιδρούν με τους «παρανομούντες» συναδέλφους τους. Ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, έχει αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για λήψη αυστηρότερων μέτρων στην έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών, έχοντας ως κύριο στόχο να μην αποδυναμωθούν οι δήμοι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, σύμφωνα με τον λειτουργό δημοσίων σχέσεων του δήμου, Μάκη Νικολαΐδη. Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Λάρνακας και Λεμεσού ανέφεραν στη «Χ» ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ανάλογα περιστατικά εντός των δήμων τους. «Είναι γεγονός ότι μία μειοψηφία των εργαζόμενων στους δήμους κάνουν κατάχρηση των αδειών ασθενείας, διερωτόμαστε όμως πού αποσκοπεί στην παρούσα φάση η ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος», παρατήρησε ο Σίμος Ευτυχίου, μιλώντας εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

Τόνισε ότι η ΠΕΟ έχει τη διάθεση να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται καλύτεροι έλεγχοι των στοιχείων που κατατίθενται για απόκτηση άδειας ασθενείας, έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό. Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του δημάρχου Πάφου, δηλώνοντας ότι «είχαμε κι εμείς τέτοιο κρούσμα, όταν ηρεμήσουν τα γεγονότα, θα προβώ σε καταγγελία στον ΠΙΣ». Από την πλευρά του, ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τόσο ο κ. Φαίδωνος όσο και ο κ. Μιχαηλίδης ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκληση του ΠΙΣ, όπως καταθέσουν τα όποια στοιχεία κατέχουν ώστε να τύχουν εξέτασης από τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «διανύουμε κρίσιμες ώρες και ο χώρος της υγείας όπως και οι επαγγελματίες υγείας δοκιμάζονται σκληρά. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι ο ΠΙΣ, ως θεσμικό όργανο, δεν επιλαμβάνεται θεμάτων και προβλημάτων που προκύπτουν, πέραν από την πανδημία». Ο ΠΙΣ δηλώνει ότι οι όποιες μεμονωμένες σκιές πάνω από την ιατρική κοινότητα πρέπει να διαλυθούν, μέσω της εξέτασης και διαλεύκανσης των καταγγελιών.

Κωστής Πιτσιλλούδης