Έχει ή δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο ο Υφυπουργός Πολιτισμού;

Του Χρίστου Χατζηιωάννου

Συγγνώμη που επανέρχομαι για το θέμα του κ. Χατζηγιάννη. Δεν επιθυμώ να μετατοπίσω τη συζήτηση από πιο σοβαρά ζητήματα, αλλά πιστεύω μπορούμε να το συζητήσουμε κι αυτό το ασόβαρο θέμα παράλληλα με τα πιο σοβαρά, χωρίς να επισκιάζουμε τα τελευταία. Με αφορμή ένα άρθρο του δημοσιογράφου κ. Διονύση Διονυσίου στην εφημερίδα «Πολίτης» που μόλις διάβασα, υποστηρικτικό προς τον κ. Χατζηγιάννη, τίθεται μια λεπτομέρεια, ένα πραγματολογικό ζήτημα, που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Αφορά στις σπουδές του κ. Χατζηγιάννη. Όχι ότι έχει σημασία αν ο θεσμός του Υφυπουργού Πολιτισμού στελεχώνεται από άτομο που δεν έχει περάσει ποτέ το κατώφλι πανεπιστημίου. Αλλά επειδή έχω μπερδευτεί από τις συγκεχυμένες πληροφορίες για ένα θέμα τόσο απλό, και πιστεύω είναι σημαντικό να σεβόμαστε την πραγματικότητα και τα πραγματολογικά στοιχεία, για αυτό επανέρχομαι.

Στο άρθρο του ο κ. Διονυσίου γράφει ότι ο κ. Χατζηγιάννης είναι κάτοχος «πτυχίου της Μουσικής Ακαδημίας Λονδίνου (Royal College of London)» καθώς επίσης και κάτοχος «πτυχίου πιάνου και κιθάρας». Καταρχάς, γκουγκλίζοντας «Royal College of London» δεν μου εμφανίζει κάτι που να συνηγορεί στην ύπαρξη τέτοιου Κολεγίου. Μάλλον στο άρθρο εννοείται το Royal College of Music. Από τα συμφραζόμενα κατανοώ ότι ο κ. Χατζηγιάννης φοίτησε σε τριτοβάθμιο ίδρυμα και είναι κάτοχος αντίστοιχου πτυχίου από το εν λόγω ίδρυμα, ήτοι Bachelor. Κατανοώ επίσης ότι κατέχει ακόμα ένα πτυχίο από αδιευκρίνιστο τριτοβάθμιο ίδρυμα, κάτι αντίστοιχο του Bachelor of Arts in Piano Performance, που συνδυάζει πιάνο και κιθάρα. Θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι η λέξη «πτυχίο» και «δίπλωμα» δεν σημαίνουν μόνο ανώτατη εκπαίδευση, αλλά ενίοτε αναφέρονται και σε ανώτερη εκπαίδευση ή/και επαγγελματική κατάρτιση. Ωστόσο, στο άρθρο αναφέρονται τα πτυχία και άλλων άρτι διορισμένων αξιωματούχων (τα οποία είναι από πανεπιστημιακά ιδρύματα) χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις, χωρίς να γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού των επιπέδων.

Από την άλλη, στο επίσημο βιογραφικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, αναφέρεται ότι «σπούδασε Μουσική στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου από όπου απέκτησε διπλώματα κλασσικής κιθάρας και πιάνου και [σπούδασε] και στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής Λονδίνου στα ανώτατα θεωρητικά μαθήματα». Το λεκτικό είναι ασαφές, και θα μπορούσε κάποιος αναγνώστης να συμπεράνει ότι ο κ. Χατζηγιάννης σπούδασε μουσική σε τριτοβάθμιο κυπριακό ίδρυμα, από όπου απέκτησε δύο πτυχία ή έστω κάποιου είδους δίπλωμα που απονέμεται από τριτοβάθμιο ίδρυμα. Επίσης, θα μπορούσε κάποιος αναγνώστης να συμπεράνει ότι ο κ. Χατζηγιάννης φοίτησε και σε έτερο τριτοβάθμιο ίδρυμα του εξωτερικού, από όπου δεν έλαβε κάποιο πτυχίο (αφού δεν αναφέρεται πτυχίο), αλλά παρακολούθησε πανεπιστημιακά μαθήματα και είτε έλαβε μόρια είτε δεν έλαβε μόρια (έκανε «audit»). Από τα συμφραζόμενα, εγώ κατανοώ τα εξής: (1) Το δίπλωμα που απέκτησε στην κλασική κιθάρα και στο πιάνο από το Εθνικό Ωδείο Κύπρου, δεν είναι τριτοβάθμιου επιπέδου. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, το εν λόγω ίδρυμα δεν ήταν τριτοβάθμιο – το μοναδικό ίδρυμα στην Κύπρο που απονέμει αναγνωρισμένα πτυχία μουσικής, είναι η Μουσική Ακαδημία Arte. (2) Ούτε από τα θεωρητικά μαθήματα που παρακολούθησε στη Βασιλική Ακαδημία Λονδίνου του απονεμήθηκε τριτοβάθμιο πτυχίο. Διερωτώμαι αν ήταν καν μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου, τα οποία παρακολούθησε, και αν έλαβε οποιαδήποτε μόρια για αυτά τα μαθήματα. Στη Βικιπαίδεια, πάντως, στο λήμμα για τον κ. Χατζηγιάννη αναφέρεται ρητά ότι δεν επρόκειτο για τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως ξαναείπα, δεν έχει σημασία αν ο Υφυπουργός Πολιτισμού όντως δεν πήγε ποτέ πανεπιστήμιο. Ωστόσο, για σκοπούς διαφάνειας θα ήταν καλό να το ξέρουμε. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τα πραγματολογικά στοιχεία. Είναι επίσης σημαντικό, αφενός για σκοπούς συνειδητοποίησης και αφετέρου για σκοπούς ισονομίας, να εγκύψουμε στο κάλεσμα να δίνονται πιο πολλές ευκαιρίες σε ανθρώπους χωρίς (σχετική ή άσχετη) τριτοβάθμια εκπαίδευση, και να μην προαποκλείουμε. Θα είναι μεγάλη στρέβλωση, πάντως, ο Υφυπουργός Πολιτισμού να μην έχει περάσει ποτέ το κατώφλι πανεπιστημίου, ενώ η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να θέτει ως προϋπόθεση, για να μπορεί κανείς να αιτηθεί για θέση Βοηθού Λειτουργού στο ίδιο Υφυπουργείο, να έχει τύχει περισσότερης εκπαίδευσης από τον ίδιο τον Υφυπουργό. Ας επεκταθεί η ίδια λογική σε όλους και όλες…από τα πάνω προς τα κάτω.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy