Η παρατεταμένη αβεβαιότητα εγγυημένη μέθοδος για μη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων

Του Αντώνη Αντωνίου*

Η αναποφασιστικότητα της Διαχειριστικής Επιτροπής για τις Μαρίνες, και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Εμπορίου, για λήψη τελικής απόφασης και κατακύρωσης της προσφοράς που αφορά το Σχεδιασμό, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία της Μαρίνας Πάφου, αποδεικνύεται καταδικαστική έως και εγκληματική για την επαρχία και ενδεχομένως να αποβεί μοιραία για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα αυτό.

Για πάνω από δέκα χρόνια, το έργο αφέθηκε στις ατέρμονες δικαστικές διαμάχες με αποτέλεσμα η εκτέλεσή του να μη γίνει κατορθωτή. Οι απώλειες σε οφέλη για την επαρχία δεν πρόκειται να αντισταθμιστούν ποτέ.
Ο ισχυρισμός ότι εκκρεμούσαν προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο και υπήρχε το ενδεχόμενο το κράτος να επιβαρυνθεί με αποζημιώσεις, αν προχωρούσε σε ανάθεση, δεν είναι πειστικός. Κανένα άλλο έργο δεν αναστάληκε μέχρι σήμερα λόγω εκκρεμούντων προσφυγών, παρά μόνο στις περιπτώσεις εξασφάλισης δικαστικού διατάγματος, που σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε.

Ακόμη και στο απομακρυσμένο ενδεχόμενο το κράτος να επιβαρυνόταν με αποζημιώσεις, αυτές θα ήταν μικρότερες από τις απώλειες εσόδων λόγω μη υλοποίησης του έργου.
Η απόφαση της επιλεγείσας κοινοπραξίας να αποσύρει το ενδιαφέρον της για τον πιο πάνω διαγωνισμό, ας προβληματίσει τη Διαχειριστική Επιτροπή. Κανένας σοβαρός επενδυτής, απόλυτα συνεπής έναντι των υποχρεώσεών του, δεν είναι διατεθειμένος να διατηρεί, για απροσδιόριστο χρόνο, δεσμευμένο το χρηματικό ποσό πολλών εκατομμυρίων που απαιτείται. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα είναι η εγγυημένη μέθοδος για μη υλοποίηση ενός αναπτυξιακού έργου. Οι χρονοβόρες διαδικασίες και άλλες «σκοπιμότητες» στέκονται τροχοπέδη στις μεγάλες αναπτύξεις.

Το Υπουργείο Εμπορίου, αφού αξιολογήσει τους λόγους στασιμότητας του έργου και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε μια νέα ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με επιπρόσθετα ελκυστικά κίνητρα τα οποία θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της αγοράς, για προσέλκυση επενδυτών.
Είναι επιτακτική απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και των πολιτών της Πάφου.
Φτάνει πια αυτή η κοροϊδία εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης της επαρχίας.

*Αντιπρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy