Η «Παρέλαση των Σημαιών» αυξάνει την ένταση στην Ιερουσαλήμ

An Israeli security forces member during clashes with Palestinians at the al-Aqsa compound. Photograph: Ammar Awad/Reuters
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ένταση επικρατεί από το πρωί της Τετάρτης στις εισόδους προς την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, με αυξημένη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, εξαιτίας της απόφασης οργανώσεων νέων, που πρόσκεινται ιδεολογικά στον χώρο της εβραϊκής εθνοθρησκευτικής Δεξιάς, να πραγματοποιήσουν το απόγευμα πορεία κρατώντας ισραηλινές σημαίες. Πρόκειται για την λεγόμενη «Παρέλαση των Σημαιών» που οι διοργανωτές της επιδιώκουν να πραγματοποιηθεί κατά μήκος των τειχών της Παλιάς Πόλης και εντός αυτής, στις αραβικές συνοικίες.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της «Παρέλασης των  Σημαιών», οι συμμετέχοντες πρόκειται να συγκεντρωθούν στον προαύλιο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια θα κινηθούν βόρεια, περνώντας από την Νέα Πύλη, την Πύλη της Δαμασκού και την Πύλη των Λεόντων, όπου την περασμένη Παρασκευή είχε λιθοβοληθεί από νεαρούς Παλαιστινίου διαδηλωτές ισραηλινό αστικό λεωφορείο που μετέφερε Εβραίους προσκυνητές στο Τείχος των Δακρύων επ’ ευκαιρία του Εβραϊκού Πάσχα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά επτά επιβαίνοντες.

Η ισραηλινή αστυνομία αρνείται να παραχωρήσει σχετική άδεια πραγματοποίησης της πορείας, επικαλούμενη ότι η σχετική αίτηση υποβλήθηκε δύο εικοσιτετράωρα πριν την σκοπούμενη ώρα έναρξής της, ενώ η οικεία νομοθεσία ορίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα όμως, από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διοργανωτών της «Παρέλασης των Σημαιών», με αντικείμενο την κατεύθυνση της πορείας.

Όπως έγινε γνωστό από την ισραηλινή αστυνομία, προτάθηκε στους διαδηλωτές να ακολουθήσουν την ακριβώς αντίθετη πορεία από εκείνην που είχαν αιτηθεί. Η εναλλακτική πορεία που πρότεινε η αστυνομία απορρίφθηκε από τους διοργανωτές σήμερα το πρωί, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την «Παρέλαση των Σημαιών» όπως αρχικά την είχαν σχεδιάσει, περνώντας μέσα από την αραβική συνοικία της Παλιάς Πόλης. Η αστυνομία δήλωσε ότι εάν οι διαδηλωτές επιλέξουν την κατεύθυνση αυτή, δεν θα είναι σε θέση να τύχουν αστυνομικής προστασίας. Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την κάθοδο περαστικών από την Νέα Πύλη με κατεύθυνση βόρεια, προς την Πύλη της Δαμασκού.

Όπως μετέδωσε το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια σύσκεψης αξιωματούχων του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, της αστυνομίας, των υπηρεσιών εγχώριας ασφάλειας και της περιφέρειας Ιερουσαλήμ, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Όμερ Μπαρ-Λεβ, φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι «η εκδήλωση αυτή κρίνεται εξαιρετικά πολύπλοκη, ενόσω μάς περιμένουν εξαιρετικά ευαίσθητες ημέρες, που απαιτούν να δράσουμε με αποφασιστικότητα και με προσοχή, ούτως ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι προσευχές του Ραμαζανίου, και παράλληλα να μην επιτραπεί σε ταραχοποιά στοιχεία να προκαλέσουν αναστάτωση». Από την άλλη, οι διοργανωτές της «Παρέλασης των Σημαιών» κατηγορούν την αστυνομία ότι υποκύπτει σε κυβερνητικές πιέσεις. Εκπρόσωποι των διοργανωτών της πορείας προβάλλουν το επιχείρημα ότι όλες ανεξαιρέτως οι συνοικίες της Ιερουσαλήμ συναποτελούν την πρωτεύουσα του κράτους και ότι δεν νοείται να θεωρείται πρόκληση να πραγματοποιείται στο κέντρο της πρωτεύουσας μία πορεία πολιτών που θα βαστούν τη σημαία του κράτους τους.

Σε πολιτικό επίπεδο, το κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» που εκφράζει ιδεολογικά τον χώρο της εβραϊκής εθνοθρησκευτικής Δεξιάς, υποστηρίζει τους διοργανωτές της «Παρέλασης των Σημαιών», με τον βουλευτή και ηγετικό στέλεχός του, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, να ανακοινώνει ότι «εάν η αστυνομία δεν συμβιβαστεί με το αρχικό πρόγραμμα της πορείας (σ.σ. που θα περιλαμβάνει και τις αραβικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ), θα συμμετάσχει ο ίδιος στην κεφαλή της πορείας με στόχο να φτάσει έως την Πύλη της Δαμασκού».

Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι «εάν πραγματοποιηθεί η «Παρέλαση των Σημαιών», θα πρέπει να αναμένεται μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο Μάιο». Παράλληλα, το κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ ότι «έχει παραδώσει την Ιερουσαλήμ στα χέρια των Αράβων Ισλαμιστών», υπονοώντας ότι οι αντιρρήσεις της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως στοχεύουν στο να μην ωθήσουν το αραβικό ισλαμιστικό κόμμα Ράαμ να άρει την κοινοβουλευτική του στήριξη προς την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας.

Αργά το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, στράφηκε ευθέως κατά του βουλευτή Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτη του κόμματος “Θρησκευτικός Σιωνισμός”,  καλώντας την αστυνομία να τον εμποδίσει να πλησιάσει την Πύλη της Δαμασκού λέγοντας τα εξής: “Δεν πρόκειται να αφήσω την μικροπολιτική του Μπεν-Γκβιρ να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών και των αστυνομικών μας και να καταστήσει ακόμα δυσκολότερη την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Η ‘Παρέλαση των Σημαιών’ θα πραγματοποιηθεί την ημέρα που γίνεται κάθε φορά, την ‘Ημέρα της Ιερουσαλήμ’.

Ήδη από χθες, οι οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, με ανακοίνωσή τους στον ραδιοφωνικό σταθμό Αλ-Άκσα που εκπέμπει από τη Γάζα και εκφράζει τις θέσεις τους, προειδοποίησαν ότι «εάν πραγματοποιηθεί η ‘Παρέλαση των Σημαιών’, θα βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη», χωρίς ωστόσο να συγκεκριμενοποιείται σε ποιες ακριβώς ενέργειες θα προβούν.

Οι αντιρρήσεις που προβάλλονται από την αστυνομία και την κυβέρνηση ως προς την πραγματοποίηση της «Παρέλασης των Σημαιών» βασίζονται στο γεγονός ότι στις 10 Μαΐου 2021, ημέρα εορτασμού της περιέλευσης στο Ισραήλ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967, και ενόσω αντίστοιχη «Παρέλαση Σημαιών» θα λάμβανε χώρα παρά τις αντιρρήσεις της αστυνομίας και των αρχών ασφαλείας, οι οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ πραγματοποίησαν την απειλή τους να εκτοξεύσουν ρουκέτες κατά της Ιερουσαλήμ, ακριβώς την ώρα κατά την οποίαν οι διοργανωτές της πορείας είχαν αναγγείλει την έναρξή της. Ακολούθησαν 12 ημέρες ένοπλης αναμέτρησης μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και της Τζιχάντ, με αποτέλεσμα αφ’ενός να εκτοξεύονται ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου και του Τελ Αβίβ, και αφ’ ετέρου η ισραηλινή πολεμική αεροπορία να πραγματοποιεί επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας εκτεταμένες ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Παράλληλα, είχαν ενταθεί οι ταραχές μεταξύ Εβραίων και Αράβων τόσο στην Ιερουσαλήμ όσο και σε πολλές άλλες πόλεις του Ισραήλ με μικτό, εβραϊκό και αραβικό, πληθυσμό – φαινόμενο που είχε να σημειωθεί δεκαετίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.