Η Παρουσία της Απουσίας ή η Θεωρία της Καταστροφής
Στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε επιμέλεια Cathryn Drake

Leonard Qylafi 'Estate' video still 2007
Leonard Qylafi ‘Estate’ video still 2007

To Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη παρουσιάζει την έκθεση Η Παρουσία της Απουσίας ή η Θεωρία της Καταστροφής όπου καλλιτέχνες από την Αλβανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, μαζί με ένα Βρετανό καλλιτέχνη τουρκοκυπριακής καταγωγής παρουσιάζουν βίντεο, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις που απεικονίζουν αφηγήσεις και ποιητικά αποκυήματα φαντασίας που εκφράζουν τη δύναμη του συγκεκριμένου στον τρόπο που κατανοούμε το καθολικό.

Στέφανος Τσιβόπουλος, Amnesialand_film still4_2010
Στέφανος Τσιβόπουλος, Amnesialand_film still4_2010
 Mustafa Hulusi, video still 2
Mustafa Hulusi, video still 2

Συμμετέχουν: Άδωνης Αρχοντίδης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Mustafa Hulusi, Ali Kazma, Βίκυ Περικλέους, Leonard Qylafi, Έφη Σαββίδη, Στέφανος Τσιβόπουλος, Ελένη Φύλα, Σάββας Χριστοδουλίδης.

Σάββας Χριστοδουλίδης, Red Mosque 2017 (2)
Σάββας Χριστοδουλίδης, Red Mosque 2017 (2)

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου: «Τα έργα των δέκα αυτών καλλιτεχνών συνενώνονται σε μια συλλογική εξέταση του τοπίου και της μνήμης, της αμνησίας και του εθνικισμού, της ταυτότητας και της αντίστασης, του κατακερματισμού και του εκτοπισμού, της αποξένωσης και της λαχτάρας για μέρη που ίσως δεν υπάρχουν. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες συνδέονται με σύγχρονα κράτη που στο παρελθόν υπήρξαν ενωμένα υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα οποία έκτοτε ακολουθούν τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις, καθοδηγούμενα από τις απρόβλεπτες ιδιαιτερότητες της ρεάλ πολιτίκ και των εθνικών συγκρούσεων.

Ελένη Φύλα - two
Ελένη Φύλα – two

Η πολύπλοκη ιστορία αυτής της περιοχής -ποικιλόμορφα μέρη που βρίσκονται εκατέρωθεν των συνόρων και που καθορίζονται ως Ευρώπη, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή- μαρτυρά μακροχρόνιους πολιτιστικούς δεσμούς και διαρρήξεις που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Το σημερινό πλαίσιο της Κύπρου εμπεριέχει ένα κράτος κατακερματισμένο, όχι από πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των κατοίκων του, αλλά από το μύθο του εθνικισμού που καλλιεργείται από εξωτερικές δυνάμεις προς όφελος της εκμετάλλευσης και του ελέγχου μιας περιοχής.

Ως εκ τούτου τίθεται το ερώτημα: Η σύγκρουση προκαλεί τη δημιουργία συνόρων ή μήπως είναι το αντίστροφο;»

Αδωνης Αρχοντίδης
Αδωνης Αρχοντίδης
Βικυ Περικλέους, A Minimum Of Visible World, 2018, ceramic , vp[1]
Βικυ Περικλέους, A Minimum Of Visible World, 2018, ceramic , vp[1]
Έφη Σαββίδη, Cornwallis Ave
Έφη Σαββίδη, Cornwallis Ave

NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας) – Παλιά Ηλεκτρική

Εγκαίνια: 16 Φεβρουαρίου, στις 20:00.

Μέχρι 14 Απριλίου 2018, ΤρίτηΣάββατο 10:00-21:00

Επιμέλεια: Cathryn Drake

Πέτρος Ευσταθιάδης  Loho #3 2013
Πέτρος Ευσταθιάδης Loho #3 2013