Η Πελόζι αναχώρησε από την Ταϊβάν – Παραμένουν η ένταση και η μεγάλη κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων

Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε σήμερα από την Ταϊβάν, ολοκληρώνοντας μια επίσκεψη που έριξε «λάδι στη φωτιά».

Όμως, η ένταση στην περιοχή παραμένει και κυρίως παραμένει το κλίμα σύγκρουσης και οι πολεμικές προετοιμασίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς το Πεκίνο αμφισβητεί ευθέως την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η Νάνσι Πελόζι μετά την αναχώρησή της από την Ταϊπέι, που μεταδόθηκε απευθείας από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, θα συνεχίσει την περιοδεία της στην Ασία, με στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο ακόμη στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, που έχει αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Αμερική λόγω της σύγκρουσης με την Κίνα.

Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει κοντά στην Ταϊβάν είναι «αναγκαία και νόμιμα» μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών», δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενη σε αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις, πρόσθεσε πως θα επιτρέψουν «να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας», καθώς «οι ΗΠΑ είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας».

Στο πλευρό της Κίνας η Ρωσία

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα με νόημα ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάται» η ένταση που προκλήθηκε από την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά σε έναν πόλεμο, ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υποστηρίζει τη χρήση αυτής της λέξης, αλλά επανέλαβε πως η επίσκεψη ήταν μια «πρόκληση». Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν έχουν προγραμματισθεί πρόσθετες επαφές ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας σχετικά με την επίσκεψη της Πελόζι.

«Ανοιχτούς διαύλους» ζητάει η ΕΕ

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφέρον να διαφυλαχθούν η ειρήνη και το στάτους κβο στα Στενά της Ταϊβάν», προσθέτοντας: «Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να διατηρηθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι από εσφαλμένους υπολογισμούς».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η ΕΕ έχει «μια ξεκάθαρη πολιτική υπέρ της Ενιαίας Κίνας», αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως της μόνης νόμιμης κυβέρνησης της Κίνας ενώ επιδιώκει παράλληλα «φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταϊβάν».

Πηγή: 902.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy