Του Νίκου Κέττηρου*

Οι απερχόμενοι κυβερνώντες φόρτωσαν στους πρόσφυγες, στους μισθωτούς, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους άνεργους, στη μεσαία τάξη και στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού το κόστος της οικονομικής κρίσης και τώρα μοιράζουν εφάπαξ δώρα και κενού περιεχομένου υποσχέσεις για να υφαρπάξουν την ψήφο τους.


Η περιλάλητη ανάπτυξη δεν έφτασε ποτέ στους προσφυγικούς συνοικισμούς και φαίνεται πως δεν θα φτάσει ποτέ, καθώς οι πλείστοι έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση και οι πρόσφυγες διαβιούν σε απαρχαιωμένες και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλες πολυκατοικίες και οικιστικές μονάδες.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη και έκανε την Κύπρο πρωταθλήτρια στην αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας. Στην αγορά εργασίας με τις πολιτικές της αποφάσεις, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού έγινε ο δημιουργός της γενιάς των €500, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι στην ουσία η συνέχεια των προηγούμενων που κατέθεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Είναι ένα από τα ίδια με περιορισμένες αναπτυξιακές δαπάνες, κουρεμένες κοινωνικές παροχές, διανθισμένος με μπόλικα προεκλογικά «θα» και νέα «δεσμεύομαι» ενόψει εκλογών. Είναι οι γνωστές συνταγές και πολιτικές της Τρόικας, οι οποίες, ας μην το ξεχνάμε, αποτελούν το πολιτικό μανιφέστο της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε μια έξαρση ειλικρίνειας. Αυτό για το οποίο ως αντιπολίτευση επικρίναμε την κυβέρνηση ήταν ότι ούτε ο φετινός προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Είπαμε ότι είναι ένας προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά ανάλγητος. Ένας προϋπολογισμός χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα. Ας μην ξεγελιόμαστε λοιπόν από την προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης.

Εμείς οραματιζόμαστε ένα προϋπολογισμό κοινωνικά ευαίσθητο που να έχει στο επίκεντρό του τον απλό άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ο οποίος να προωθεί την ισόρροπη ανάπτυξη και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Οραματιζόμαστε μια κυβέρνηση που να μεριμνά, ώστε τα οφέλη από τον παραγόμενο πλούτο να κατανέμονται και να τα απολαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας και όχι οι λίγοι εις βάρος των πολλών.

Είναι σαφές πως ούτε οι κυβερνώντες ασπάζονται αυτή τη θέση, προφανώς ούτε αυτοί που υπερψήφισαν τον προ υπολογισμό. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι τα δημόσια οικονομικά είναι πλεονασματικά και το δημόσιο χρέος μειώνεται. Κομπάζει για τα πλεονάσματα. Αποκρύβει όμως ότι αυτά είναι λεφτά που στέρησαν από τον απλό άνθρωπο, βυθίζοντας πολλούς συμπατριώτες μας στη φτώχεια. Δεν κατανοούν ότι η οικονομία μιας χώρας δεν είναι μόνο αριθμοί και λογιστικοί κανόνες. Το θέμα δεν είναι μόνο τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, αλλά και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτό τον τόπο.

Η κυβέρνηση δημιούργησε το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών, οι οποίοι συμβάλλουν από τη μια στη μείωση των δεικτών της ανεργίας και από την άλλη με μισθούς πείνας «συμβάλλουν» στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της «εδραίωσης» των επιχειρήσεων.

Ας δούμε όμως την αλήθεια, λίγες μέρες μετά την ψήφιση.

Κατά τη συζήτηση υποδείξαμε πολλές φορές ότι η Κύπρος, που κατά τους κυβερνώντες ανακάμπτει και αναπτύσσεται, βρίσκεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τελευταίες 7 θέσεις, ανάμεσα σε 28 χώρες, στο διάγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο εξετάζει τους 6 ακόλουθους τομείς: Την πρόληψη της φτώχειας, τα ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την απουσία διακρίσεων, την υγεία και τη δικαιοσύνη.

Δύο λόγια για την επαρχία μου: Στην επαρχία Αμμοχώστου η ανάπτυξη περιορίζεται στην πώληση διαβατηρίων και πολυτελών εξοχικών κατοικιών αποκλειστικά στο παραλιακό μέτωπο. Αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν μπορεί να διαρκέσει σε βάθος χρόνου. Εκ της φύσης της είναι βραχύβια και πολύ σύντομα η επαρχία Αμμοχώστου θα βρεθεί μπροστά στα ίδια αδιέξοδα.

Απαιτείται μακρόπνοη πολιτική, απαιτούνται έργα ανάπτυξης που θα προσδώσουν αξία στο τουριστικό μας προϊόν, θα αναδείξουν τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις, θα συνδέσουν και θα εντάξουν στον τουριστικό χάρτη το σύνολο της επαρχίας και θα δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και εισοδήματα για όλους και όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς.

* Βουλευτής Αμμοχώστου

ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις