Η πιο βρώμικη πόλη της Ευρώπης είναι μια από τις πιο διάσημες

Το Παρίσι η άλλοτε πόλη του φωτός και του έρωτα είναι πλέον μία βρώμικη παλιά πόλη και όπως την αποκαλούν και οι ντόπιοι, «ο σκουπιδοτενεκές του Παρισιού».

Οι δρόμοι του Παρισιού που είναι γεμάτοι από αποτσίγαρα, σκουπίδια, ακαθαρσίες από τα κατοικίδια, ακόμα και τα παρατημένα και πεταμένα σκούτερ και ποδήλατα, ενώ την εμφάνιση τους έχουν κάνει και αρουραίοι. Όλα αυτά ώθησαν την εφημερίδα Guardian να κατονομάσει το Παρίσι ως την πιο βρώμικη πόλη της Ευρώπης.

Ο Μάθιου Φρέιζερ, καθηγητής Επικοινωνίας στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο οποίος ζει εδώ και 30 χρόνια στην πόλη, «το Παρίσι σίγουρα γίνεται πιο βρώμικο, υπάρχουν παντού σκουπίδια. Η πόλη χρειάζεται μία πολιτική για να καθαρίσουμε τους δρόμους και να κάνουμε την πόλη ασφαλέστερη».

«Το Παρίσι βιώνει το δικό του ηθικό χάος. Δεν υπάρχει τίποτα οργανωμένο, επικρατεί μία αστική αναρχία. Δεν νομίζω ότι οι Παριζιάνοι το καταλαβαίνουν, αλλά αν είσαι από άλλη χώρα και έχεις διαφορετική κουλτούρα, καταλαβαίνεις ότι η πόλη είναι χάλια», προσθέτει ο Μάθιου.

Ο δήμος του Παρισιού ξοδεύει 550 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να καθαρίσει τους 16 τόνους ημερήσιων ακαθαρσιών των 200.000 κατοικιδίων, που υπάρχουν στην πόλη, τους 350 τόνους αποτσίγαρων και για να αδειάζει τους 30.000 σκουπιδοτενεκέδες.

Όλα αυτά κι ενώ η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει την εικόνα της ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

«Υπάρχουν άνθρωποι που κατεβάζουν σακούλες σκουπιδιών τις οποίες τοποθετούν πάνω στους κάδους απορριμάτων. Αυτή είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων, πετάνε αποτσίγαρα και χαρτιά κάτω, ενώ υπάρχουν παντού κάδοι απορριμάτων», λέει μία αγανακτισμένη κάτοικος.

Οργανώσεις που δουλεύουν εθελοντικά για τον καθαρισμό της πόλης ζητούν από το δήμο πιο «τσουχτερά» πρόστιμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Κάναμε εκστρατείες επικοινωνίας, εξηγήσαμε πράγματα, τοποθετήσαμε κάδους κτλ. Και συνεχίζουν να τα πετάνε, οπότε η τελική λύση είναι το πρόστιμο», αναφέρει μέλος των οργανώσεων αυτών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.