Η πλειονότητα των ξενοδόχων δεν εφαρµόζει τις συµβάσεις

  • Οι αυξήσεις των τιµών στα ξενοδοχεία είναι οι δεύτερες µετά τις αυξήσεις στα καύσιµα
  • Επειδή τα συμφέροντα των ξενοδόχων είναι διαφορετικά, ακόμα και με την επίτευξη συμφωνίας δεν μας δίνουν το αίσθημα ότι θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα
  • Η ακρίβεια έχει επηρεάσει τα πάντα και αλυσιδωτά. Αναμενόμενη εξέλιξη, λοιπόν, και η αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων που φθάνει το 26%

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Παρά τα σηµεία βελτίωσης που παρουσιάζει το τουριστικό ρεύµα προς την Κύπρο, τα προβλήµατα στα εργασιακά θέµατα εξακολουθούν να υφίστανται, τονίζει στη «Χαραυγή» ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, Νεόφυτος Τιµινής. Στη συνέντευξή του ο Ν. Τιµινής καταγγέλλει την πλειονότητα των ξενοδόχων ότι συνεχίζουν την παρελκυστική πολιτική τους σε ό,τι αφορά την εφαρµογή των συλλογικών συµβάσεων και όλα όσα συµφωνούνται µεταξύ εργοδοσίας και εργαζοµένων. Τονίζει επίσης ότι το συνδικαλιστικό κίνηµα και ιδιαίτερα η ΠΕΟ δεν θα σταµατήσουν να πιέζουν προκειµένου η τουριστική βιοµηχανία της Κύπρου να γίνει ελκυστική για τους Κύπριους εργαζοµένους.

Μπήκαµε στην καλοκαιρινή περίοδο, που είναι η περίοδος του τουρισµού, µε όλα τα προβλήµατα που συνοδεύουν τη σεζόν. Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγµή;

Αναµέναµε ότι αρχές του χρόνου θα µπαίναµε στην κανονικότητα µε τη λήξη της πανδηµίας, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα πράγµατα. Ενώ αναµέναµε 800 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αυτό ανατράπηκε. Έγιναν κάποιες ενέργειες από το Υφυπουργείο Τουρισµού και τώρα θα έχουµε τουρίστες από άλλες αγορές, κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες κι αυτό είναι µια εξισορρόπηση των πραγµάτων.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί, οι πληροφορίες που έχουµε από τις επαρχίες είναι ότι πλην της ελεύθερης Αµµοχώστου, η πληρότητα έχει πλησιάσει το 70 – 80%, ενώ στην επαρχία Αµµοχώστου είναι στο 60%. Αυτή την ώρα 2 – 3 ξενοδοχεία παραµένουν κλειστά στην επαρχία Αµµοχώστου, ενώ οι προβλέψεις ήταν ότι θα παρέµειναν κλειστά 8 – 10. Αυτά τα ξενοδοχεία υποαπασχολούνται, αφού φιλοξενούν πρόσφυγες από την Ουκρανία και όχι τουρίστες. Ευτυχώς, οι εργαζόµενοι που απασχολούνται σε αυτά τα ξενοδοχεία έχουν απορροφηθεί σε άλλα ξενοδοχεία, αφού υπάρχει ανάγκη από εργατικό δυναµικό.

Αναµένουµε ότι πλην της Αµµοχώστου, οι υπόλοιπες επαρχίες θα πλησιάσουν τους αριθµούς του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισµού.

Η Πάφος, η οποία είχε πρόβληµα στην τουριστική κίνηση, σε ποιο σηµείο βρίσκεται;

Όπως έχω αναφέρει, η Πάφος και οι άλλες περιοχές, πλην της Αµµοχώστου, έχουν πάρει τα πάνω τους. Ιδιαίτερα η Πάφος φαίνεται ότι θα καλύψει τα κενά από τον εγχώριο τουρισµό.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των Κύπριων τουριστών για το πού θα πάνε διακοπές, παίζει ρόλο το θέµα της τιµής. Συµφωνείτε ότι οι τιµές των ξενοδοχείων στις ελεύθερες περιοχές είναι πολύ υψηλές για το βαλάντιο του µέσου εργαζόµενου;

Η ακρίβεια έχει επηρεάσει τα πάντα και αλυσιδωτά. Ως εκ τούτου, είναι µια αναµενόµενη εξέλιξη η αύξηση και στις τιµές των ξενοδοχείων. Η αύξηση που επιβλήθηκε είναι της τάξης του 26%. Μας ξενίζει το γεγονός ότι µετά τη µεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο, η δεύτερη µεγαλύτερη αύξηση επιβλήθηκε στα ξενοδοχεία.

Αυτό στέλνει όµως αρκετούς Ε/κύπριους στα κατεχόµενα.

Σίγουρα, αλλά όχι µόνο, στέλνει και στο εξωτερικό. Οι υψηλές τιµές βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Να θυµίσουµε όµως ότι το Υφυπουργείο Τουρισµού επιχορήγησε καταλύµατα µέχρι τον Ιούλιο για τον µέσο εργαζόµενο.

Αυτό που έγινε µε τις χορηγίες τον περσινό χρόνο βοήθησε τα ξενοδοχεία. Φέτος γιατί σταµάτησαν µέχρι τον Ιούλιο;

∆ιότι ο Αύγουστος προσφέρεται για να κερδίσουν όλοι.

Τα προηγούµενα χρόνια υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις µε τους ξενοδόχους αναφορικά µε την ανεργία στον τοµέα και την απασχόληση του προσωπικού. Αυτή τη στιγµή πού βρισκόµαστε σε αυτόν τον τοµέα;

Το 2019 πήγε πολύ καλά η τουριστική κίνηση και τα αποτελέσµατα των ξενοδόχων ήταν πάρα πολύ καλά. Είχε µάλιστα συνοµολογηθεί και το µνηµόνιο συµφωνίας και αναµέναµε ότι µε την είσοδο του 2020 θα κλείναµε αρκετές τρύπες σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. Όµως όλα ανατράπηκαν τον Μάρτιο του 2020 όταν µπήκαµε στην καραντίνα λόγω Covid-19.

Ως αποτέλεσµα, η κύρια βιοµηχανία που επηρεάστηκε, µαζί και οι εργαζόµενοί της, ήταν η τουριστική, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και η εστίαση. Όµως οι εργαζόµενοι στην εστίαση είχαν εν µέρει εργαστεί, ενώ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα πλην µερικών εξαιρέσεων.

Η ΠΕΟ, το συνδικαλιστικό κίνηµα, κατάφερε, προωθώντας ιδέες και απόψεις, να περάσει µέσα στα σχέδια που προωθήθηκαν, όπως ο τρόπος µισθοδοσίας, να βοηθήσει στο µέγιστο να µη δηµιουργηθούν ουρές ανέργων. Και συγκράτησε µε κάποια κριτήρια να µη γίνονται απολύσεις. Η συµβολή της ΠΕΟ και του συνδικαλιστικού κινήµατος, σε συνεννόηση µε την τότε Υπουργό Εργασίας, απέτρεψε τις απολύσεις κι αυτό σήµερα οι εργαζόµενοι το αναγνωρίζουν.

Όµως αυτή η κατάσταση έφερε στην επιφάνεια και τα χρόνια προβλήµατα του κλάδου.

Σίγουρα. Τη διετία του 2020-21 φάνηκε το χρόνιο πρόβληµα της έλλειψης προσωπικού. Αρκετοί εργαζόµενοι, Κύπριοι, Ευρωπαίοι και φοιτητές από τρίτες χώρες, εγκατέλειψαν τον κλάδο λόγω του µεγάλου βαθµού παραβίασης των συνθηκών εργασίας από τους ξενοδόχους. Τη διετία αυτή βλέπουµε και µία άλλη τάση, εργαζόµενοι που είχαν εισοδήµατα, π.χ. από το ΕΕΕ, να εγκαταλείπουν τον κλάδο. Σε αυτό συνέτεινε και η πρακτική ορισµένων ξενοδόχων -και τονίζω το ορισµένοι, όχι όλων- να δίνουν επιλεκτικά αυξήσεις σε εργαζοµένους για να δηµιουργήσουν αθέλητα ή µε τη θέλησή τους άλλη κατηγορία εργαζοµένων.

Οι ξενοδόχοι αντί να αφουγκραστούν τα προβλήµατα και το ότι διαλυόταν ο βασικός κορµός της βιοµηχανίας, προσέτρεξαν να φέρουν προσωπικό από τρίτες χώρες, αντί να βάλουν στόχους µαζί µε το συνδικαλιστικό κίνηµα. Όταν, όµως, οι ξενοδόχοι ισχυρίζονται ότι ο τουρισµός είναι η ραχοκοκαλιά της οικονοµίας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι η ραχοκοκαλιά και οι στυλοβάτες του τουρισµού µας. Σε αυτούς θα πρέπει να επενδύουν. Οφείλουν να τους σέβονται και να συµβάλουν στην επαναφορά της αξιοπρέπειας στο επάγγελµα του ξενοδοχοϋπάλληλου.

Οι σύνδεσµοι των ξενοδόχων φέρουν τεράστια ευθύνη για τα προβλήµατα που έχουµε σήµερα, διότι αν είχαν την καλή θέληση να λύσουµε τα προβλήµατα, τότε δεν θα είχαµε τις συνθήκες που έχουµε σήµερα, δηλαδή, παρά τη χαµηλή πληρότητα που έχουµε από το 2019, να έχουµε έλλειψη προσωπικού. Και σε αυτό συνέτεινε η µείωση µισθών που επέβαλαν µε τις προσλήψεις προσωπικού από τρίτες χώρες. Επαναλαµβάνω ότι εξαίρεση αποτελεί µια µερίδα ξενοδόχων που πρέπει να θεωρηθούν ως πρότυπο. Στο τέλος µετέτρεψαν το επάγγελµα του ξενοδοχοϋπάλληλου ως µη ελκυστικό και ακόµα και τώρα που οµαλοποιούνται τα πράγµατα, δεν εξευρίσκεται προσωπικό, διότι συν τοις άλλοις δηµιούργησαν πολλαπλών ταχυτήτων εργαζοµένους µε προσωπικά συµβόλαια και άλλες παρόµοιες ενέργειες.

Συνεπεία όλων όσων αναφέραµε, παρατηρείται έλλειψη εξειδικευµένου προσωπικού, διότι το εξειδικευµένο προσωπικό ήταν ξένοι και µε την Covid-19 έφυγαν για τις χώρες τους. Οι δε ντόπιοι, αφού δεν εφαρµόζονται συλλογικές συµβάσεις και οι όροι απασχόλησης είναι απορρυθµισµένοι, δεν πάνε να εργαστούν.

Για το θέµα των συµβάσεων θυµόµαστε ότι στο πρόσφατο παρελθόν έγινε µεγάλη φασαρία. Τώρα πού βρίσκεται το θέµα αυτό;

Τώρα βρισκόµαστε στο στάδιο της µεσολάβησης, αφού καταγγείλαµε τους ξενοδόχους ότι δεν εφάρµοσαν τις συµβάσεις που συµφωνήσαµε από το 2019 µέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Καταγγείλαµε τους ξενοδόχους ότι κωλυσιεργούν στην απόδοση των αυξήσεων και πρέπει να κατανοήσουν ότι για να καταστεί το επάγγελµα του ξενοδόχου ελκυστικό, πρέπει να εφαρµόζουν τη σύµβαση.

Επειδή τα συµφέροντα των ξενοδόχων είναι διαφορετικά, ακόµα και µε την επίτευξη συµφωνίας δεν µας δίνουν το αίσθηµα ότι θα εφαρµόσουν τα συµφωνηθέντα. Άρα εµείς πρέπει να λάβουµε τα µέτρα µας, ώστε είτε υπάρξει κατάληξη εντός των ηµερών µε την παρέµβαση της µεσολαβητικής υπηρεσίας είτε όχι, το συνδικαλιστικό κίνηµα θα πρέπει να εφαρµόσει τα συµφωνηθέντα.

Άρα δεν έχουµε ενιαία γραµµή από τους ξενοδόχους, αλλά συµφωνούν στο θέµα της µη εφαρµογής των συµφωνηθέντων.

∆υστυχώς ναι, δεν εφαρµόζουν τα συµφωνηθέντα, πλην µερικών εξαιρέσεων. Κι αυτούς που εφαρµόζουν τα συµφωνηθέντα, το συνδικαλιστικό κίνηµα προσπαθεί να τους βοηθήσει.

∆εν υπάρχουν ούτε επιπτώσεις. Όταν γίνονταν οι συντεταγµένες παραχωρήσεις στη βιοµηχανία, λόγω της οικονοµικής κρίσης, για να προσληφθούν εργαζόµενοι, όλοι τις εφάρµοσαν. Όταν όµως το 2015 έπρεπε να επιστρέψουν κεκτηµένα, σχεδόν κανένας δεν ακολούθησε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy