Η πλήρης απαγόρευση των καψαλισμάτων δεν προστατεύει από τις πυρκαγιές

Ανησυχητική η αυξητική τάση στην πρόκληση πυρκαγιών

 

Η απαγόρευση καύσης αποκλαδιών, καθώς και η αύξηση των ποινών σε περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς, όπως και η απαγόρευση της χρήσης εργαλείων σε υπαίθριο δάσος, τα οποία με τη χρήση τους προκαλούν θερμότητα, φλόγα κ.ά., με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από τροποποιητικούς νόμους που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων.

Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες, Τμήμα Δασών, Τμήμα Γεωργίας και Πυροσβεστική Υπηρεσία διαφωνούν με την πλήρη απαγόρευση της καύσης, γιατί θεωρούν ότι αυτή έχει τα αντίθετα αποτελέσματα με τους γεωργούς, αγρότες κ.ά, αφού καψαλίζουν και αποχωρούν από το μέρος με αποτέλεσμα να είναι αυξημένος ο κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιάς, ενώ όταν επιτρέπεται παραμένουν στο μέρος και επιβλέπουν το καψάλισμα. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, σημείωσε ότι και στατιστικά φαίνεται πως τους μήνες που απαγορεύεται το καψάλισμα, Οκτώβριο-Νοέμβριο, είναι αυξημένες οι πυρκαγιές στην ύπαιθρο απ’ ό,τι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επεσήμανε ακόμη ότι αν ο κόσμος είχε περισσότερη συνείδηση, τότε δεν θα μιλούσαμε γι’ αυτά τα θέματα. Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, είπε ότι διαφωνεί με την πλήρη απαγόρευση καψαλισμάτων, αφού αυτή θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα, με τους γεωργούς να αφήνουν τα κλαδέματα στα χωράφια τους ή να προχωρούν σε παράνομη καύση. Επίσης το Τμήμα Δασών εισηγείται όπως το πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς από καψαλίσματα να ανέρχεται στις 25 χιλιάδες ευρώ. Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της χρήσης εργαλείων σε υπαίθριο δάσος, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών συμφωνεί.

Σημείωσε πως επτά πυρκαγιές το χρόνο προκαλούνται από τη χρήση εργαλείων καίγοντας 1.340 εκτάρια δασικής γης. Το 50% αφορά γεωργικές δραστηριότητες και το υπόλοιπο 40% ξεκινά από μεμονωμένες κατοικίες. Επίσης. 18 πυρκαγιές το χρόνο ξεκινούν από καύσιμο αποκαλάμων, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία κατά την τελευταία πενταετία, όπου υπάρχει μερική απαγόρευση, υπάρχει αύξηση των πυρκαγιών σε 29 κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, αυτό οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι ανάβουν τις πυρκαγιές για το κάψιμο και φεύγουν από το μέρος, αφού είναι παράνομο, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να επεκτείνεται η πυρκαγιά. Εκ μέρους του Τμήματος Γεωργίας, ο κ. Χατζηαντώνης έθεσε και το οικονομικό κόστος που θα επιβαρυνθούν οι γεωργοί με τη μεταφορά των κλαδεμάτων.

Μαζί με τους αρμόδιους συμφωνούν και οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων. Ακόμη, όλες οι πλευρές συμφωνούν με την πρόταση νόμου, όπως παραχωρείται δυνατότητα στον διευθυντή του Τμήματος Δασών να δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες εντός ιδιωτικών τεμαχίων που βρίσκονται εντός της ζώνης των δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές του κρατικού δάσους, λαμβανομένων υπόψη των σχετικών συνταγματικών διατάξεων που αφορούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ιδιοκτησίας και της κατοικίας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.