«Ή πληρώστε ή παγώστε»

Του Γιώργου Γεωργίου*

Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καλή. Τη µεγάλη οικονοµική τραπεζική κρίση της περασµένης δεκαετίας, που δεν ξεπεράστηκε ποτέ, ακολούθησε η πανδηµία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που απλώς επέτεινε την ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση. Ο πληθωρισµός καλπάζει, το ίδιο και το δηµόσιο χρέος των κρατών-µελών και της ίδιας της Ένωσης, η ενεργειακή φτώχεια απειλεί χιλιάδες νοικοκυριά, το ίδιο και η επισιτιστική κρίση.

Όλα αυτά έχουν όνοµα: συνιστούν κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήµατος και της ούτω καλούµενης «ελεύθερης αγοράς», που οι µαγικές της λύσεις εξέπνευσαν. Λύσεις στα προβλήµατα δεν δίνουν ούτε οι πολεµικές ιαχές, ούτε οι άγονες κυρώσεις, ούτε και τα ηµίµετρα, και µάλιστα µε µεγάλη καθυστέρηση, που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πλέον τα κριτικά βέλη προέρχονται και εκ των έσω, µέσα από το πιο επίσηµο θεσµικό κανάλι. Ο κύριος Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, προφανώς εκφράζοντας και άλλους πολλούς, οµολογεί µε καυστικό τρόπο: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχασε χρόνο… Τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης. Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη».

∆υστυχώς, έχει δίκαιο. Η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 300%, το δε κόστος του φυσικού αερίου είναι αυξηµένο µέχρι και 12 φορές. Οι εναλλακτικές που εισηγείται η κυρία Φον Ντερ Λάιεν είναι και κοστοβόρες και επικίνδυνες: ∆εν υπάρχουν επαρκείς χώροι αποθήκευσης για το πανάκριβο αµερικανικό LNG, η πυρηνική ενέργεια που επανέρχεται απειλεί το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, όπως βέβαια και ο άνθρακας. Πάει, λοιπόν, περίπατο και η περιβόητη Πράσινη Μετάβαση, που ουσιαστικά έριχνε δισεκατοµµύρια στους επιχειρηµατικούς κύκλους συνιστώντας έναν «Πράσινο Καπιταλισµό».

Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν κατέθεσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τα νοικοκυριά και να περιορίσει την κερδοσκοπία των εταιρειών που παράγουν ενέργεια. ∆εν µας είπε πώς θα το κάνει και πότε. Κατά τα άλλα αρκέστηκε σε πολλά ευχολόγια: ότι χρειάζεται επανεπένδυση σε καθαρότερη ενέργεια από τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου, για ρυθµίσεις στην αγορά ενέργειας, για την ανάγκη µείωσης των τιµών του φυσικού αερίου, την περαιτέρω επέκταση των ΑΠΕ, την ανάγκη παραγωγής ανανεώσιµου υδρογόνου ως το 2030. Όλα χωρίς συγκεκριµένο σχεδιασµό και χρονοδιαγράµµατα εφαρµογής. Το µόνο για το οποίο επέµενε φορτικά ήταν η απόδοση της κύριας ευθύνης για το ξεπέρασµα της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες. Τους φορτώνει την ευθύνη και ουσιαστικά τους λέει ή «πληρώστε ή παγώστε…»

Και όµως υπάρχουν λύσεις. Ριζική φορολόγηση των υπερκερδών, στροφή στις ΑΠΕ µέσα από ουσιαστικές δηµόσιες επενδύσεις, χρήση µέρους των εσόδων από το σύστηµα εµπορίας εκποµπών, ουσιαστικά µέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις µέσα από την επιβολή πλαφόν στις τιµές της ενέργειας µε παράλληλη µείωση του ΦΠΑ για τον ηλεκτρισµό. Είναι ακόµα και η ανάγκη αξιοποίησης των πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα τούτα για να διασφαλιστεί η ενέργεια ως δηµόσιο κοινωνικό αγαθό, εύκολα προσβάσιµο σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ο χειµώνας προβάλλει απειλητικά, τα… ακαταµάχητα καπιταλιστικά όπλα της αυτορρύθµισης επτώχευσαν. Είναι η ώρα των γενναίων πολιτικών αποφάσεων εκ µέρους και της Ένωσης, αλλά και των κρατών-µελών. Πάνω από τα αιµατοβαµµένα κέρδη να µπει ο άνθρωπος.

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy