Η ποιότητα ζωής στην πόλη βρίσκεται στο ΣΒΑΚ

Έλα στο Google News

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Στην πολύμηνη διάρκεια που η πανδημία βρισκόταν στα ψηλότερα επίπεδα κι ως εκ τούτου ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση πεζών και την κυκλοφορία των οχημάτων, αποδείχθηκε ότι ο κόσμος μπορεί να πειθαρχεί και επιδέχεται αλλαγές στην καθημερινότητά του.

Σίγουρα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο και δεν είναι εύκολο να καταφέρουν οι άνθρωποι από τη μια μέρα στην άλλη να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους και να απαλλαγούν από κάποιες συνήθειες. Όμως, «το μάθημα και το ξεμάθημα εν κοντά κοντά…» όπως έλεγαν και οι παλιοί.

Έτσι, στην περίοδο των απαγορεύσεων της κυκλοφορίας, είδαμε τον κόσμο να αφήνει στο γκαράζ το αυτοκίνητο που στην προ πανδημίας εποχή αποτελούσε το αποκλειστικό και καθ’ υπερβολή μέσο διακίνησής του και να ανακαλύπτει την πεζοπορία. Είδαμε τους πολίτες που ποτέ προηγουμένως δεν έκαναν βόλτα με τα πόδια, που ποτέ δεν είχαν διανοηθεί ότι θα μπορούσαν να αφήσουν το τιμόνι του αυτοκινήτου και να πιάσουν το ποδήλατο, να περπατούν ή να ποδηλατούν σε καθημερινή βάση καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις και μάλιστα να το απολαμβάνουν. Είδαμε πολλές θετικές αλλαγές σε κάποιες κακές συνήθειες των ανθρώπων, μέσα από τις οποίες άφησαν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αναζητήσεις και ανάγκες τους

Συνειδητά ή όχι, μέσα από αυτές τις αλλαγές, οι πολίτες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για το τι μπορούν να κάνουν και να αποδεχτούν, τι θα τους ευχαριστούσε και θα τους έκανε χαρούμενους στην πόλη τους. Εκείνο που τελικά επιζητούν οι πολίτες είναι μια ανθρώπινη πόλη. Μια πόλη χωρίς θορύβους και καυσαέρια, χωρίς όλο εκείνο τον καθημερινό πονοκέφαλο που προκαλεί η συμφόρηση των τροχοφόρων, μια πόλη όπου το πράσινο του φυσικού περιβάλλοντος και το γαλάζιο της θάλασσας, όχι μόνο θα ξεκουράζουν και θα βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα ζωής αλλά θα προσφέρουν και τη δυνατότητα για  ουσιαστική συναναστροφή και εποικοδομητική συνεργασία στους ίδιους τους πολίτες.

Το θέμα, βέβαια, είναι αν οι αρμόδιες Αρχές και ιδιαίτερα οι Τοπικές Αρχές έχουν πάρει αυτά τα μηνύματα. Αν έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουν συνήθειες και νοοτροπίες στην καθημερινότητα των πολιτών και στη λειτουργίας της ίδιας της πόλης, με τρόπο που πραγματικά να βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Αν το έχουν αντιληφθεί, τότε η περαιτέρω πρωτοβουλία (ή καλύτερα υποχρέωση) για την καθιέρωση αυτών των αλλαγών, εναπόκειται πλέον στη δική τους θέληση και στο δικό τους όραμα για μια καλύτερη πόλη και μια πιο ανθρώπινη καθημερινότητα των πολιτών. Και η αρχή θα πρέπει να γίνει με την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.