Θέα/ Ορίζοντας

Η Πολιτεία «στηρίζει» ζητώντας να αγοράσει έργα τέχνης σε εκπτώσεις

Σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης – Φυτώριο τοποθετείται αναφορικά με τη διαδικασία αγοράς έργων τέχνης από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες για εμπλουτισμό της Κρατικής Συλλογής, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων στήριξης προς τον πολιτισμό.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση στις 14 Μαΐου 2020, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες προχώρησαν σε ανοιχτή πρόσκληση καλώντας καλλιτέχνες να προτείνουν έργα για αγορά. Τα κριτήρια αξιολόγησης που ανακοινώθηκαν στην προκήρυξη βασίζονταν σε ποιοτικά κριτήρια καθώς και την προσιτότητα της τιμής, ενώ όπως επισημάνει ο Σύνδεσμος «στους όρους συμμετοχής υπήρχαν σημαντικές παραλείψεις».

  Kάθε επιμέρους αντιμετώπιση εκ μέρους των Πολιτιστικών Υπηρεσιών των έκτακτων ή όχι μέτρων, θα πρέπει πρωτίστως να προστατεύει την συλλογική εργασία που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα και όχι να την αποδυναμώνει.

Το βασικό ζήτημα όμως ήταν άλλο όπως αναφέρεται «στα τέλη Οκτωβρίου μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ζητήθηκε από τους/τις καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν, μείωση στην αρχική τιμή του έργου με έκπτωση που φτάνει μέχρι και το 45%, χωρίς μάλιστα περιθώριο διαλόγου και με την απαίτηση άμεσης ανταπόκρισης. Σε αιτήματα μελών μας για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το ύψος της μείωσης, η απάντηση που πήραν ήταν πως η έκπτωση αυτή ζητείται για να ενισχυθούν όσο γίνεται περισσότεροι/-ες καλλιτέχνες.»

Όπως αναφέρει το Φυτώριο «ο, εν λόγω, τρόπος προσέγγισης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών δηλώνει μια προβληματική πρακτική σε πολλαπλά επίπεδα. […]Αν η πρόθεση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ήταν η στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων καλλιτεχνών, τότε η προκήρυξη δεν αποτέλεσε ξεκάθαρη ένδειξη αυτής της στάσης. Υπάρχουν παραδείγματα χωρών που σε αντίστοιχες περιπτώσεις π.χ. έθεσαν από την αρχή ξεκάθαρα κριτήρια, όπως συγκεκριμένο ποσό που διατίθεται για κάθε πρόταση ή ακόμα και μισθολογικά κριτήρια ακριβώς για να πετύχουν μια δίκαιη αντιμετώπιση προς όλους. Αντίθετα, στη δική μας περίπτωση αυτό που διακρίνουμε είναι ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες στην προσπάθειά τους να γεφυρώσουν από την μια την πρόθεση για εμπλουτισμό της συλλογής με όσο το δυνατόν ποιοτικότερα έργα και από την άλλη την αγορά όσο το δυνατόν περισσότερων έργων, κατέληξαν σε ακραίες μειώσεις στις αρχικές τιμές, χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.»

Σωστά επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι «ενώ κλιμακώνονται οι προσπάθειες οργανωμένων φορέων του Πολιτισμού για την αναγνώριση του Καθεστώτος του Καλλιτέχνη, που συμπεριλαμβάνει τη δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών, οι ίδιες οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες δείχνουν να υποτιμούν την εργασία των καλλιτεχνών.  Σε αυτή την οριακή οικονομική συνθήκη για πολλούς/ές από εμάς, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες θα έπρεπε να συμπορεύονται με τις προσπάθειες κατοχύρωσης του Καθεστώτος του Καλλιτέχνη και όχι να τις υποσκάπτουν υποβιβάζοντας την αξιοπρέπεια μας και διαιωνίζοντας κάθετες σχέσεις εξουσίας.»

Ο Σύνδεσμος απευθύνεται και στα μέλη του και άλλους καλλιτέχνες δηλώντας πως κατανοεί «τους λόγους που το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας μας αποδέχεται την πρόταση που του έγινε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες» και εξαγγέλλει διαβούλευση με τα μέλη του για το σχέδιο αλλά για «τις συνέπειες των αποφάσεων μας, προκειμένου να αναπτυχθεί μια από κοινού συνείδηση στη στήριξη των δικαιωμάτων της κοινότητας μας».

Το Φυτωρίο καταλήγει ότι « Η στιγμή είναι τέτοια που ο καθένας/καθεμία από εμάς θα πράξει αυτό που κρίνει καλύτερο τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Παρόλα αυτά οφείλουμε, να τοποθετούμαστε κριτικά ως προς τις διαδικασίες που ακολουθεί το κράτος και να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά για την επίτευξη των αυτονόητων διεκδικήσεών μας.»

Το Κράτος ουσιαστικά ζητούσε έργα τέχνης σε εκπτώσεις από αυτούς μάλιστα που ουσιαστικά κλέβει με την άρνηση του για εφαρμογή της νομοθεσίας για τον εμπλουτισμό δημοσίων κτiρίων με έργα τέχνης

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy