Οι πολιτικοποιημένες κερκίδες και η υποκρισία της κοινωνίας

Του Γιώργου Γεωργίου*

Συχνά πυκνά θα γίνουμε μάρτυρες ενός φαινομένου στην Κυπριακή κοινωνία οπού καθόλου πρωτόγνωρο δεν είναι, όμως για κάποιο λόγο υπάρχει ένας τεράστιος βαθμός υποκρισία από μια μεγάλη μερίδα μελών της κοινωνίας, όπου θέλοντας και μη θα παρουσιάσουν το γεγονός ως απαράδεχτο. Αναφέρομαι στο φαινόμενων των πολιτικοποιημένων κερκίδων, που εδώ και τόσα χρόνια περνούν τα δικά τους μηνύματα στα γήπεδα χωρίς να τους δίνει κανένας σημασία. Έχουμε αναρωτηθεί άραγε ποια είναι η ανάγκη πολιτικοποιήσεις των κερκίδων και που αποσκοπεί η όλη αρνητική κριτική προς το φαινόμενο αυτό;

Καταρχάς μία “υγείες” κοινωνία θα αντιδράσει σε διάφορα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα με όσους τρόπους θεωρήσει ως καρποφόρους. Στις μη δημοκρατικές κοινωνίες η κάθε προσπάθεια της οποιαδήποτε εξέγερσης ή διαμαρτυρίας πνίγεται είτε σε λογοκρισία είτε μέσω των ΜΜΕ. Ο άνθρωπος έχει εκ γενετής το αίσθημα της αδικίας μέσα του, γ ‘αυτό και όλοι οι αγώνες που έχουν γίνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργατικά δικαιώματα κλπ. Η ανάγκη του ανθρώπου να διεκδικήσει και να αποκτήσει κάποιες “βασικές” ανάγκες κατ’ εμάς σήμερα, τον ώθησαν να συνεργαστεί με άλλους ανθρώπου έτσι ώστε να επιτύχει τον στόχο του με την μαζική μάχη ενάντια στην άρχουσα υφιστάμενη τάξη. Αυτό όμως είχε φέρει ως αποτέλεσμα η υφιστάμενη άρχουσα τάξη να συνεργαστεί με διάφορους άλλους τομείς έτσι ώστε να σταματήσει την οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα θα παρατηρήσουμε την ανάγκη της δικής μας κοινωνίας να περάσει τα μηνύματα που θέλει στον αθλητισμό, όπου είναι διαδεδομένων παντού και έτσι συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα από ‘κοινωνικές τάξεις’. Κερκίδες περνάμε καθημερινά τα δικά τους μηνύματα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας και πολλές φορές να τις αποδοκιμάζουν ότι καταστρέφουν τον αθλητισμό και πολιτικοποιούν τα αθλήματα.

Βλέπετε είναι πιο σημαντικό να εμπορευματοποιήσεις ένα άθλημα, παρά να περνάς πολιτικό-κοινωνικά ζητήματα. Η Κυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει περάσει αρκετούς νόμους, όπου τιμωρούν τις ποδοσφαιρικές ομάδες με μεγάλα χρηματικά ποσά σε ανάρτηση οποιουδήποτε πολιτικού μηνύματος, με απώτερων σκοπό την φίμωση τον οποιοδήποτε διαμαρτυριών σχετικά τα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Δυστυχώς η όλη υποκρισία και καταδίκη του φαινομένου έρχεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου τις περισσότερες φορές, έχουν ως απώτερων σκοπό την ικανοποίηση διαφόρων συμβάντων. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι δεν θα γίνει ποτέ η σωστή προβολή των όποιων μηνυμάτων, έχουν περαστεί από τις κερκίδες. Η όλη υποκρισία αυξάνεται αφού τα διάφορα ΜΜΕ έχουν ως σκοπό τους υποτίθεται την σωστή και αμερόληπτη ενημέρωση του πολίτη. Παρ’ όλα αυτά η όποια προσπάθεια και να γίνει για αλλαγή τις εκάστοτε κατάστασης είναι αποτυχημένη, λόγο τις τεράστιας δύναμης των ΜΜΕ και την καθοδήγηση που κάνουν.

Τελειώνοντας θα ήταν σωστό να αναφέρω ότι είναι στο χέρι του καθενός ξεχωριστά να κατανοήσει το τι είναι σωστό και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει σε διάφορες πολιτικές καταστάσεις. Με την σωστή χρήση της κριτικής σκέψης, αλλά και με την σωστή και προοδευτική μόρφωση θα καταφέρει να επιτύχει στην προόδου εκείνου και της κοινωνίας γενικότερα. Οι κερκίδες δεν είναι εξαίρεση είναι ένα ολοζώντανο και νεολαιίστικο κομμάτι της νεολαίας μας. Είναι ικανές και μπορούν να αρχίσουν την δική τους επανάσταση, για ένα πιο δίκαιο κόσμο ένα σοσιαλιστικό.

* Μέλος Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.