Του Χριστάκη Σκουφάρη

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε η λέξη καταστροφή έχει αντικατασταθεί από την εύηχη λέξη “ανάπτυξη” και στο όνομα της “ανάπτυξης” γίνονται όλα τα εγκλήματα σε βάρος των ανθρώπων, σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της ποιότητας ζωής.

Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την παρωδία είναι μερικοί εκλεκτοί και παρακοιμώμενοι της εξουσίας, από την κλίκα του αδηφάγου κεφαλαίου.


Το νέο μεγάλο κτύπημα κατά του Πολιτισμού προέρχεται από τη συμπαιγνία κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη και αρχιεπισκόπου στους Ιερούς Κήπους της Αφροδίτης, στη Γεροσκήπου.

Η κυβέρνηση της καταστροφικής πολεοδομικής πολιτικής και δήθεν ανάπτυξης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον αρχιεπίσκοπο που θέλει να ανεγείρει εκεί δύο πύργους και πολυτελές ξενοδοχείο, αποχαρακτήρισε σημαντικότατο αρχαίο μνημείο, κάτι που δεν ξανάγινε τουλάχιστον από τότε που υπάρχουν νόμοι στη σύγχρονη εποχή. Μόνο σε εποχές βάνδαλων μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Το θεοκρατικό μας κράτος ενεργώντας ως παρακράτος και σε συνδιαλλαγή με τον αρχιεπίσκοπο, καταστρέφει αρχαιότητες βεβηλώνοντας και λεηλατώντας σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους. Εμείς οι “παράξενοι” που σεβόμαστε κάθε πέτρα που έβαλαν στο χώρο οι αρχαίοι κάτοικοι της χώρας, που δακρύζουμε όταν βρούμε μέσα στο χώμα ακόμα και ένα σπασμένο πήλινο δοχείο που έφτιαξε ανθρώπινο χέρι σε περασμένα χρόνια, εξοργιζόμαστε όταν αυτοί που τάχθηκαν να προστατεύουν και να αναδεικνύουν τον Πολιτισμό, τον καταστρέφουν για τον “πολιτισμό” του προσωπικού κέρδους, για μια χούφτα δολάρια ή ευρώ.

Αυτοί που όταν πρόκειται να πάρουν ψήφους ή όταν θέλουν να χειραγωγήσουν τις μάζες σκίζονται για την ελληνικότητά τους, καταστρέφουν με τη μεγαλύτερη ευκολία ένα χώρο που όπως έχουν δείξει οι αρχαιολογικές έρευνες πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα Ιερού της Ελληνιστικής Περιόδου. Όχι πως αν ήταν άλλης περιόδου θα ήταν λιγότερης αξίας. Το αναφέρω για να δείξω την ανακολουθία κυβέρνησης και αρχιεπισκόπου. Το χρηματικό κέρδος υπερισχύει κάθε άλλης αξίας και ιδέας. Από τα πρώτα ευρήματα θα έπρεπε να έχει σταματήσει κάθε εργασία για ανέγερση ξενοδοχείων στο χώρο, αφού οι πάντες πλην του αρχιεπισκόπου, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τα χαρακτήρισαν, τουλάχιστον στην αρχή, ως «σημαντικά».
Η εικόνα με τον αρχιεπίσκοπο πάνω στο τρακτέρ να ισοπεδώνει την περιοχή, όπως ο ίδιος δήλωσε πως θα κάνει αν του απαγόρευαν να συνεχίσει την καταστροφή, φέρνει στη σκέψη μου τον ISIS που με μπουλντόζες ισοπέδωνε πανάρχαιες ασσυριακές πόλεις. Είναι ένας πόλεμος κατά της Ιστορίας και του Πολιτισμού από απολίτιστα όντα που δίνουν προτεραιότητα είτε στις θρησκευτικές τους ιδεοληψίες είτε στο χρήμα.

Η ευκολία με την οποία τόσο οι τζιχαντιστές όσο και ο αρχιεπίσκοπος καταστρέφουν την ιστορία δείχνει πως θέλουν να εδραιώσουν τη δύναμη και την εξουσία τους όχι στην ιστορία και τις ιστορικές αποδείξεις, αλλά μόνο στο τώρα και στο χρήμα. Υπάρχουν μόνο αυτοί. Αν εφαρμοστεί η παράλογη λογική των κρατούντων, τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν θα έχουν να συγκρίνουν το παρελθόν με το τώρα.

Δεν θα υπάρχει πια καμιά απόδειξη, καμιά μνήμη. Θα υπάρχουν μόνο μερικά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία κάποιων ξενοδόχων, όπως ο αρχιεπίσκοπος. Και όταν θα σταματήσει ο τουρισμός, αφού τίποτε από τη μοναδική ιστορία μας δεν θα υπάρχει για να επισκεφτεί κάποιος, θα εξαφανιστούν και αυτά. Αν περάσει αυτή η πρωτόγνωρη πολιτική αποχαρακτηρισμού αρχαιοτήτων χάριν οικονομικών συμφερόντων, τότε θα αποτελεί προηγούμενο για παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Πύργοι και ξενοδοχεία μπορούν να χτιστούν παντού.

Η ιστορία και ο πολιτισμός που προϋπήρξε είναι μοναδικός και δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ούτε να ξαναδημιουργηθεί.
Όσοι από μας αγαπούμε τον τόπο και τον Πολιτισμό, οφείλουμε να αντιδράσουμε με όποιον τρόπο ο καθένας μπορεί.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Γεροσκήπου οφείλουν να αντισταθούν στις πιέσεις που δέχονται από τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των τραπεζικών λογαριασμών τους και όλοι μαζί να σώσουμε αυτές τις αρχαιότητες που είναι η πραγματική ανάπτυξη, η ανάπτυξη των μυαλών -και κατ’ επέκταση της κοινωνίας- και όχι των πορτοφολιών.