Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Council of Europe, Strasbourg

Του Άντρου Καραγιάννη*

Η «κούρσα» των ευρωεκλογών έχει τελειώσει, µε τους πολίτες να στέλνουν µέσω της αποχής ένα ηχηρό µήνυµα στους Ευρωπαίους ηγέτες, παρουσιάζοντας έτσι τον προβληµατισµό και τις ανησυχίες τους γύρω από µείζονα προβλήµατα που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόµηµα.

Την ίδια στιγµή που οι πολίτες προβάλλουν τη δυσαρέσκειά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιµάζονται για έναν νέο µαραθώνιο για την πλήρωση σηµαντικών θέσεων στους θεσµούς της Ε.Ε. Οι υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και οι πιθανοί αντικαταστάτες των επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο αξίωµα του Ύπατου Εκπροσώπου για θέµατα εξωτερικής πολιτικής, εντείνουν τις επαφές τους για να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέµπερ, διατηρεί άριστες σχέσεις µε τον Βίκτορ Όρµπαν, ο οποίος είναι επίσης µέλος του ΕΛΚ, όπως και µε τον Αυστριακό καγκελάριο Σεµπάστιαν Κουρτς. Από την άλλη, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών και της κεντροαριστεράς, Φρανς Τίµερµανς, σίγουρα θα δυσκολευτεί να εκλεγεί, µιας και τα σοσιαλδηµοκρατικά κόµµατα στην Ευρώπη και κυρίως το SPD στη Γερµανία βλέπουν τα ποσοστά τους να µειώνονται συνεχώς µε αποτέλεσµα την πρόσφατη παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την ηγεσία του SPD. Ερωτηµατικό παραµένει η στάση του φιλοευρωπαίου φιλελεύθερου Μακρόν και κατά πόσο θα στηρίξει τη φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι η ακροδεξιά αποκτά πλέον µια ισχυρή δυναµική στην Ευρώπη. Σίγουρα η εκλογή ακροδεξιών ευρωβουλευτών θα συµβάλει στη δυσλειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, αφού στόχος τους θα είναι να µπλοκάρουν θέµατα και πρωτοβουλίες που αφορούν το προσφυγικό/µεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Η κόντρα µεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας δεν είναι εξάλλου τυχαία, αφού οι δύο χώρες κυβερνώνται από δύο εκ διαµέτρου αντίθετες κυβερνήσεις, µια φιλοευρωπαϊκή και µια ευρωσκεπτικιστική. Ο Μ. Βέµπερ θα προσπαθήσει να φανεί πιο µετριοπαθής όσον αφορά τις θέσεις της Λεπέν και του Σαλβίνι, ιδιαίτερα στο µεταναστευτικό ζήτηµα, παρόλο που ο ίδιος στηρίζει µια «τελική λύση» στο προσφυγικό ζήτηµα.

Οι προεργασίες για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής µπαίνουν στην τελική φάση, όµως είναι σηµαντικό για τους απλούς πολίτες να γνωρίζουν ποιες διαπραγµατεύσεις θα γίνουν, λαµβάνοντας υπόψη ότι η Γαλλία δεν επιθυµεί όπως η Γερµανία να καλύψει και τις δύο σηµαντικές θέσεις του προέδρου της Κοµισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενδέχεται µάλιστα µε το τέλος των δύσκολων διεργασιών να ικανοποιηθούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι και να δούµε τον επικεφαλής της διαπραγµατευτικής οµάδας για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέρ, να αναλαµβάνει τελικά την προεδρία της Κοµισιόν, ικανοποιώντας έτσι και τον Μακρόν ανοίγοντας τον δρόµο στον Μ. Βέµπερ για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και τον Φρ. Τίµερµανς να αναλαµβάνει τη θέση της Φ. Μοντγκερίνι µέσα από έναν καθαρά ευρωπαϊκό συµβιβαστικό διακανονισµό.

Θα ήταν, επίσης, ενδιαφέρον να δούµε τις προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά την ανάληψη σηµαντικών θέσεων στα έδρανα της Ε.Ε. από γυναίκες, δεδοµένου ότι η Ε.Ε. δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην ισότητα των δύο φύλων. Όποιος κι αν είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων θεσµών, θα πρέπει να ασχοληθεί άµεσα µε τα µείζονα θέµατα που αντιµετωπίζει η Ε.Ε., όπως είναι οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία των νέων, η φτωχοποίηση των πολιτών, το προσφυγικό/µεταναστευτικό ζήτηµα, η προστασία του περιβάλλοντος, ο ρατσισµός, η ρητορική µίσους και η άσκηση πολιτικής από τα κάτω προς τα πάνω.

*∆ήµαρχος ∆ερύνειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy