Η προηγμένη τεχνολογία σύμμαχος στην προστασία της πολιτιστική κληρονομιάς

Οι νέες εξελίξεις στην εφαρμογή της προηγμένης επιστήμης και τεχνολογίας στη μελέτη, διατήρηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτέλεσαν το επίκεντρο της διάλεξης του καθηγητή Antonio Sgamellotti (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Περούτζια και μέλος της Accademia dei Lincei ), που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ομιλία ήταν μέρος της σειράς διαλέξεων «Ενρίκο Φέρμι», που συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ινστιτούτο Κύπρου και την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Andrea Cavallari, Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «2018 Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και ως μέρος των εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Ιταλικής Έρευνας». Η επίσκεψη του καθηγητή Sgamellotti στην Κύπρο οργανώθηκε μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του E-RIHS, της Ευρωπαϊκής Υποδομής για την Επιστήμη της Κληρονομιάς και συνοδεύτηκε με εκπαιδευτικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» του ΙΚυ, με την πρόσθετη συμμετοχή του καθηγητή Franco Niccolucci από το PIN του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Μετά από μια εισαγωγή στα επιστημονικά επιτεύγματα και το βαθύ ανθρωπιστικό υπόβαθρο του διάσημου πυρηνικού επιστήμονα Enrico Fermi από τον Πρόεδρο ΙΚυ Καθ. Κώστα Παπανικόλα, και έπειτα από μια σύντομη επισκόπηση της επιστημονικής σταδιοδρομίας του ομιλητή από τον Βοηθό Καθηγητή Sorin Hermon, ο καθηγητής Sgamellotti, “έκανε μια συναρπαστική παρουσίαση σχετικά με την καθιέρωση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως επιστήμης και την υλοποίηση και επιστημονική δραστηριότητα του MOLAB, του πρώτου ευρωπαϊκού κινητού εργαστηρίου για την επί τόπου, μη επεμβατική ανάλυση σε έργα τέχνης και αρχαιολογικά αντικείμενα”.

Όπως αναφέρεται, η δημιουργία αυτής της μονάδας αποτέλεσε έμπνευση για παρόμοιες πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η αντίστοιχη μονάδα του ΙΚυ, το κινητό εργαστήριο STARLAB που αποτελεί σημαντικό συστατικό των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APAC Labs), το οποίο και περιέγραψε ο καθηγητής Sgamellotti ως μια εξέλιξη του αρχικού MOLAB.

Η διάλεξη του καθηγητή Sgamellotti υπογράμμισε τη σημασία της πραγματικά διεπιστημονικής προσέγγισης για τη μελέτη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, εξισορροπώντας τις έρευνες και τις ερμηνείες με γνώμονα τις ανθρωπιστικές επιστήμες, με τις αναλυτικές δυνατότητες προηγμένων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων, αναφέρεται.

Η επίσκεψή του στα εργαστήρια του ΙΚυ πρόσφερε επίσης την ευκαιρία να προγραμματιστεί μια σειρά κοινών εργαστηρίων και έργων στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοβουλιών και κοινοπραξιών όπως η E-RIHS (Ευρωπαϊκή Έρευνα Υποδομής για την Επιστήμη της Κληρονομιάς), ARIADNE (Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking στην Ευρώπη) και τη δημιουργία συνεργασιών με το CERHER (Κέντρο για την Ανθεκτικότητα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς), καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy