Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στη Γαλλία οι δηλώσεις του Στέφαν Μπερν, υπεύθυνου για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας, να μπει εισιτήριο στις εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς, με στόχο τα έσοδα να συμβάλλουν στη συντήρησή τους.

Είσοδο πληρώνουν οι τουρίστες σε εκκλησίες στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ισπανία και την Ιταλία. Η απάντηση των εκπροσώπων της καθολικής εκκλησίας της Γαλλίας ήταν ένα κατηγορηματικό «Όχι». «Η προσευχή δεν έχει τιμή.


Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε δωρεάν πρόσβαση στους τόπους λατρείας», διεμήνυσαν στον Στέφαν Μπερν, ο οποίος διευκρίνισε ότι η είσοδος δεν θα είναι για τους πιστούς τις ώρες της θείας λειτουργίας, αλλά για τους τουρίστες.

Από τα σχόλια που έχουν ακουστεί για την πρόταση αυτή, παραθέτουμε μερικά: «Εμένα εκείνο που με ενδιαφέρει είναι οι τουρίστες να γίνουν πιστοί.

Αν τους βάζουμε να πληρώνουν δεν θα γίνουν πιστοί. Απλά θα έχουν δει ένα όμορφο μνημείο». «Στον καθεδρικό ναό της Αμιέν έχουμε 5.000-6.000 επισκέπτες το χρόνο. Αν κάποια στιγμή υπάρξει ”είσοδος”, τότε θα μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών».

Μ.ΔΕΝ.