Παράθυρα/Ορίζοντας

Η προσφυγιά μέσα από την Τέχνη

Εκδήλωση αφιερωμένη στο 33ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ

Η εκδήλωση με τον τίτλο «Η προσφυγιά μέσα από την τέχνη», αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο από την ΕΔΟΝ Λάρνακας με θέμα «Η Τέχνη ενάντια στον φασισμό», που παρουσιάστηκε μέσα από τη θεατρική γραφή, την ποίηση και τη μουσική.

Όπως αναφέρουν οι οργανωτές «με τις συζητήσεις αυτές, που καθιέρωσε η ΕΔΟΝ Λάρνακας, έθεσε στόχο, αρχικά, να φέρει σε επαφή τους νέους με την Τέχνη γενικά και να αναδείξει τον μεγάλο και σημαντικό της ρόλο στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα του τόπου, τη συμβολή της στην ανάδειξη και κατανόηση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να δώσει την ευκαιρία για συζήτηση και προβληματισμό. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντικός στόχος είναι η γνωριμία με τους κύπριους δημιουργούς και η ανάδειξη του έργου τους, που δυστυχώς σήμερα, ξεχασμένοι και απαξιωμένοι, είναι τα μεγάλα θύματα των πολιτικών σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και της πανδημίας που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Δυστυχώς σε μια εποχή που η τέχνη είναι κατεξοχήν ανάγκη για τον άνθρωπο, για την ύπαρξη και την εξέλιξή του και δεν είναι καθόλου πολυτέλεια, ο πολιτισμός και οι δημιουργοί του βιώνουν την περιφρόνηση και την εγκατάλειψη.»

Το φετινό θέμα της προσφυγιάς θα παρουσιαστεί μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου, του Animation,  και της ζωγραφικής. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι και η συμμετοχή καλλιτεχνών προσφύγων που βρίσκονται στην Κύπρο από το χώρο των εικαστικών τεχνών και της μουσικής.

Εισηγητές: Άδωνις Φλωρίδης (σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και το θέατρο, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος), Γιώργος Τσαγγάρης (γραφίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Σινεμά Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο – Όψεις του Κόσμου) και Salah Ghanim (ζωγράφος) με Rosa Ghanim.
Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Ibrahim Kamara (Gambia), Mikeal Nwandoh (Cameroon) και Alieu Jallow (Gambia).

27 Ιουλίου 19:00

The Tudor Inn Bar

Λαλά Μουσταφά Πασά 28A, 6026, Λάρνακα

Δηλώσεις Συμμετοχής: 99567628