“Η προσφυγική κρίση δεν είναι άσχετη με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο Ε.Ε.”

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Η πολιτική διεύρυνση της ΕΕ είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο προώθησης της δημοκρατίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας και σ’ αυτό έγκειται η σημασία της προσήλωσης στην αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στις υποψήφιες χώρες στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της οικονομίας, δήλωσε ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανός.

Στα πλαίσια συζήτησης μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων, κατά τις εργασίες της 2ης Κοινοβουλευτικής Συνάντησης «Group Med», που φιλοξένησε το ισπανικό Κοινοβούλιο, στις 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου, στη Γρανάδα, ο κ. Δαμιανού, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επεσήμανε ότι η γεωγραφική θέση των Δυτικών Βαλκανίων καθιστά τη μελλοντική τους ένταξη στην Ένωση αναγκαία.

Ο κ. Δαμιανού σημείωσε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και συνεχάρη την ελληνική Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της για επίλυση της διαφοράς με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε ό,τι αφορά στην ονομασία της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι οι αριθμοί είναι δραματικοί πέραν των 65εκ. είναι σήμερα οι πρόσφυγες με βάση στοιχεία του ΟΗΕ. Ζητούμενο παραμένει η ανάγκη να δώσουμε βιώσιμες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα διότι, οι μεταναστευτικές ροές και η προσφυγική κρίση ή κρίσεις, δεν είναι άσχετες με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο ΕΕ. Βασικές γενεσιουργές αιτίες είναι η εκμετάλλευση, ηκοινωνική ανισότητα, οι διώξεις ένεκα πεποιθήσεων, οι συγκρούσεις και οι ξένες επεμβάσεις, που συντηρούν μια επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων στην ευρύτερη γειτονιά μας.

«Αποτελεί άμεση και αδήριτη ανάγκη, η ΕΕ να αναπροσανατολιστεί», τόνισε. «Να υιοθετήσει πολιτικές που να προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να θέτουν τα συμφέροντα των ίδιων των επηρεαζόμενων λαών πάνω από γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Την ίδια ώρα χρειάζονται πολιτικές που να ενισχύουν την αποδοχή των μεταναστών και να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.