Η προσοχή τώρα στο ψήφισμα για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το λεκτικό του

Στο Greentree η 5μερής για επανάληψη των συνομιλιών

 

Στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέσα από το ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και μάλιστα με «σταθερό λεκτικό» τόσο για τη βάση λύσης ΔΔΟ όσο και για το πλαίσιο του ΟΗΕ είναι προσηλωμένη η Λευκωσία αυτές τις μέρες, καθώς γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Πέμπτη και η Λευκωσία εστιάζει την προσοχή της στις διαβουλεύσεις, καθώς θεωρεί το ψήφισμα κρίσιμο έγγραφο για τα του Κυπριακού, ενόψει και της πενταμερούς διάσκεψης και των προθέσεων της τουρκικής πλευράς ν’ αλλάξει τη βάση συζήτησης.

Μιλώντας σε αποχαιρετιστήρια ψηφιακή εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν προς τιμήν του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η πενταμερής θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στο Greentree, (εκεί είχαν γίνει συναντήσεις και το 2011 των Χριστόφια-Έρογλου). Ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε «φιλόδοξο στόχο» την άτυπη συνάντηση 5+1 που προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, συστήνοντας ότι δεν πρέπει να χάσουμε το παράθυρο ευκαιρίας…

«Αυτό απαιτεί πολλή προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες και αν όντως γίνει εφικτό θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις διαπραγματεύσεις και να σταματήσουμε τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία στο θέμα των Βαρωσίων, των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ κ.λπ.», είπε ο κ. Μαυρογιάννης. Υπογράμμισε πως αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο στάδιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, τότε θα δούμε αν έχουμε πραγματικές πιθανότητες για εξεύρεση λύσης. Ενώ σημείωσε και τις θέσεις που εξέφρασε η τουρκοκυπριακή πλευρά μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη της, Ερσίν Τατάρ, για τη δημιουργία ενός είδους συνομοσπονδίας με την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών με κυρίαρχη ισότητα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε πως μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Κραν Μοντανά πριν από 3 ½ χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε κάποιο χρόνο προβληματισμού πριν από την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων. Τώρα, λόγω αλλαγής ηγεσίας στα κατεχόμενα και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής της πολιτικής της Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε την άτυπη συνάντηση 5 +1 για να δούμε πώς μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στις διαπραγματεύσεις.
Πάντως η Λευκωσία δεν θεωρεί ότι η πενταμερής θα ασχοληθεί με θέματα ουσίας, αλλά ότι είναι διαδικαστική και θα κρίνει ή θα επιδιώξει συμφωνία για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Ό,τι και να γίνει, η πενταμερής απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία.

Αν η Τουρκία αναθεωρήσει τις επιθετικές πολιτικές της

Ο κ. Μαυρογιάννης υποστηρίζει ότι τώρα υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για πρόοδο, αν η Τουρκία αναθεωρήσει και επανεξετάσει τις επιθετικές της πολιτικές. Σημείωσε ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές η Τουρκία δεν γνωρίζει τι ακριβώς να περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Υπάρχει επίσης μια αβεβαιότητα που δημιουργείται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στις προκλήσεις της Τουρκίας, αυξάνοντας τους τόνους της με την επιβολή μέτρων. Παράλληλα, συνέχισε, η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων χωρών του Κόλπου, καθώς και η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην Τουρκία.

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.