Η προστασία της ΑΗΚ μας αφορά όλους

Της Ελένης Μαύρου

Σε μια περίοδο που τρομάζεις να ανοίξεις το λογαριασμό του ρεύματος, τα όσα αποκάλυψαν πριν λίγες μέρες οι συντεχνίες της ΑΗΚ προκαλούν οργή.

Με δυο λόγια: Η ΡΑΕΚ, η Αρχή που, υποτίθεται, ρυθμίζει την ορθή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, δημοσιοποίησε πρόσφατα δύο σχέδια για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ που ουσιαστικά αποκλείουν την ΑΗΚ από την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η ΑΗΚ δεν μπορεί να μειώσει το κόστος της, είτε αναπτύσσοντας δικές της ΑΠΕ, είτε αγοράζοντας φθηνή ενέργεια από τρίτους παραγωγούς ΑΠΕ. Και αυτό, κατ’ επέκταση, σημαίνει ότι δεν της δίνεται η δυνατότητα να μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που αγοράζουμε.

Η ΡΑΕΚ δίνει όμως αυτήν τη δυνατότητα σε ιδιώτες προμηθευτές. Οι οποίοι, μάλιστα, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η ΑΗΚ δεν μπορεί να προβεί σε ανταγωνιστικές κινήσεις, όχι για να πουλούν φθηνότερα, αλλά για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Ως αποτέλεσμα, το όφελος από τη φθηνότερη παραγωγή ηλεκτρισμού δεν καταλήγει στον καταναλωτή, αλλά στις τσέπες ορισμένων μεγαλοεπιχειρηματιών!

Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Και γίνεται παρά τις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι «η ΡΑΕΚ δένει χειροπόδαρα την ΑΗΚ» και αυξάνει το κόστος της και παρά τη γνωμάτευση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού στις 31 Μαΐου ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού έχει το δικαίωμα να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί, απλούστατα, οι κυβερνώντες έχουν αναγάγει την ιδεολογική εμμονή τους για τις ιδιωτικοποιήσεις (και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν) σε αιχμή της πολιτικής τους.

Έστω και αν πολλές μελέτες (περιλαμβανομένης και της Παγκόσμιας Τράπεζας) έχουν αποδείξει ότι:

– Δεν τεκμηριώνεται ο δογματισμός ότι οτιδήποτε είναι ιδιωτικό ωφελεί και οτιδήποτε δημόσιο ζημιώνει (τα παραδείγματα πολλά).

– Δεν τεκμηριώνεται συσχέτιση μεταξύ ιδιωτικοποίησης και καλύτερων τιμών για τον καταναλωτή (πολλές χώρες της Ε.Ε. που εφάρμοσαν τις ίδιες πρακτικές είδαν ήδη την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτοξεύεται).

– Δεν τεκμηριώνεται συσχέτιση μεταξύ ιδιωτικοποίησης και καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών.

Μετά το στραπάτσο του λιμανιού της Λεμεσού και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού πραγματικά είναι να απορεί κάποιος με ποιο θράσος εξακολουθούν οι κυβερνώντες να επιμένουν ότι οι πολιτικές τους εξυπηρετούν την κοινωνία ή την οικονομία του τόπου.

Ήδη πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι με τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού το τελευταίο τρίμηνο του 2022 ο ηλεκτρισμός θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο, κυρίως για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και δεν είναι λύση η περιστασιακή επιδότηση των καταναλωτών που επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία αφήνοντας άθικτα τα υπερκέρδη των προμηθευτών.

Δεν είναι τυχαία που το ΑΚΕΛ δεν πήρε καμιά απάντηση στις προτάσεις που έθεσε, εδώ και μήνες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Ενέργειας για την αγορά ηλεκτρισμού και το ρόλο που πρέπει -και μπορεί- να διαδραματίσει η ΑΗΚ.

Ακόμα ένας, λοιπόν, ημικρατικός οργανισμός απειλείται από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Το μέλλον του όμως είναι δεμένο με το συμφέρον του τόπου και του κυπριακού λαού. Και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy