Η προστασία των γυναικών στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης

Άρον-άρον στην ολομέλεια η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

 

Ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση για τη μεταφορά των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε νόμο, με το νομοσχέδιο να οδηγείται στην ολομέλεια της Πέμπτης. Ωστόσο, το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ανεπαρκή διαβούλευση, με τη Βουλευτή Σκεύη Κουκουμά να σημειώνει ότι η προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία θυσιάζεται στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων κυβέρνησης-ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις της η Σκ. Κουκουμά ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε εξ αρχής τις επιφυλάξεις του λόγω έλλειψης ουσιαστικής και περιεκτικής διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς, κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανώσεις και τον ελάχιστο χρόνο που τους δόθηκε για συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι επαληθεύτηκαν οι επιφυλάξεις «αφού οι κυριότερες ανησυχίες, τροπολογίες και ενστάσεις που κατατέθηκαν στην Επιτροπή προέρχονταν από υπηρεσίες του κράτους, ακόμη και τμήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατέθεσε το νομοσχέδιο».

Σημείωσε ότι παρά τις βελτιώσεις παραμένουν κενά, αδυναμίες και ελλείψεις, αλλά και μεγάλα πολιτικά ζητήματα, στα οποία ούτε χθες υπήρξε συμφωνία.

Συγκεκριμένα υπέδειξε ότι:

– Η Σύμβαση επιβάλλει ότι στις περιπτώσεις γυναίκας που έχει άδεια διαμονής στην Κύπρο, ένεκα του ότι είναι παντρεμένη με τον θύτη, να παραχωρείται αυτόνομη άδεια παραμονής εφ’ όσον ολοκληρωθεί και αποδειχτεί στο δικαστήριο το αδίκημα της βίας κατά γυναικών και χωρίσει με τον θύτη. Η τροπολογία του ΑΚΕΛ αφαιρεί ένα σημαντικό αντικίνητρο που έχουν τα θύματα να προχωρήσουν σε καταγγελίες, ωστόσο μόνο το ΑΚΕΛ υποστήριξε κάτι τέτοιο.

– Η Σύμβαση αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους να αποζημιώνει τα θύματα στις περιπτώσεις βαριάς σωματικής βλάβης και ακολούθως δίνει στο κράτος το δικαίωμα να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις από τον θύτη. Το Υπουργείο λέει ότι για παράδειγμα μια γυναίκα θύμα επίθεσης με acid που θα υποστεί σωματικά και ψυχικά τραύματα, θα πρέπει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον θύτη. Δυστυχώς, ούτε αυτή η τροπολογία του ΑΚΕΛ έγινε δεκτή και αποτελεί πραγματικά ένδειξη για την ποιότητα και το επίπεδο προστασίας, που θέλει η κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει ότι «ο τρόπος με τον οποίο έτυχε χειρισμού ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα δείχνει ότι η ουσία θυσιάζεται ακόμη μια φορά στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων».

Το νομοσχέδιο προνοεί ποινή 14 χρόνων φυλάκισης σε περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας, αδίκημα που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Επίσης, προνοεί αύξηση των ποινών για την ψυχολογική και σεξουαλική παρενόχληση από 3 χρόνια σε 5 χρόνια φυλάκιση, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 10 χιλιάδες ευρώ, ή και τις δύο ποινές μαζί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.