Η πρόσβαση στην παραλία είναι υπόθεση όλων – Τα τυφλά άτομα θα έχουν πλέον ανεξάρτητη πρόσβαση

Σημαντικό να διατηρούνται λειτουργικές οι υποδομές και σε καλή κατάσταση

 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόσβαση ατόμων με κινητικές δυσκολίες σε παραλίες καθώς και σε τουριστικά καταλύματα.

Στην Κύπρο υπάρχουν 52 προσβάσιμες παραλίες για άτομα με κινητικές δυσκολίες, εκ των οποίων 36 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα και 16 με μερική προσβασιμότητα, με τον αναλυτικό κατάλογο να βρίσκεται διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού (διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες λεπτομέρειες)

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως σε κάθε πόλη υπάρχουν πλέον πλήρως προσβάσιμες παραλίες από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τον Πρωταρά», σημείωσε μιλώντας στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης. Την ίδια ώρα, κάλεσε τους δήμους να είναι πιο υπεύθυνοι στη διαχείριση των παραλιών, για να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους, ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα πρόσβασης, δηλαδή αυτοί που διακινούνται με τροχοκάθισμα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για πρόσβαση στις παραλίες το αντιμετωπίζουν τα άτομα που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, ο οποίος συνέστησε την προσοχή σε πολίτες και τοπικές Αρχές, τις οποίες κάλεσε να διατηρούν τις υποδομές αξιοποιήσιμες, λειτουργικές και σε καλή κατάσταση.

Η προσβασιμότητα αφορά περισσότερο πληθυσμό απ’ όσο νομίζουμε

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) σημείωσε πως στο παρελθόν η Οργάνωση είχε προβεί σε μία εισήγηση προς το κράτος για τη διαχείριση των παραλιών και τα έσοδα τα οποία έχουν οι δήμοι. Η ΟΠΑΚ πρότεινε όπως τα έσοδα από τις παραλίες να τυγχάνουν πιο υπεύθυνης διαχείρισης για να δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές όχι μόνο για άτομα με αναπηρίες, αλλά και για αρτιμελείς, αφού συχνά πάμε σε παραλίες πολυσύχναστες που δεν έχουν ικανοποιητικούς χώρους υγιεινής για κανέναν.

«Θέλω να τονίσω πως οι υποδομές που γίνονται για άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες με ευχαρίστηση βλέπουμε να εξυπηρετούν πολλούς άλλους ανθρώπους, όπως ηλικιωμένους, άτομα που είναι προσωρινά τραυματίες στα πόδια ή έγκυες γυναίκες», υπογράμμισε επίσης ο κ. Λαμπριανίδης.

Τα τυφλά άτομα θα έχουν πλέον ανεξάρτητη πρόσβαση στη θάλασσα

Ο Δήμος της Αγίας Νάπας γίνεται ο πρώτος Δήμος στην Κύπρο που θα εγκαταστήσει ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει σε τυφλά άτομα να μπαίνουν στη θάλασσα και να γνωρίζουν, να προσδιορίζουν τη θέση τους (διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ)

Από φέτος οι τυφλοί θα έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς να έχουν κάποιον δίπλα τους να τους λέει πού βρίσκονται. Αυτό θα είναι δυνατόν με ένα σύστημα που εκπέμπει ήχο και με τον ήχο ο τυφλός θα μπορεί να προσδιορίσει τη θέση του.

Έλλειψη κατάλληλων προσβάσιμων δωματίων και στα ξενοδοχεία

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τα άτομα με κινητικές δυσκολίες είναι η μη εύκολη πρόσβαση και σε δωμάτια ξενοδοχείων.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για να προσφέρεις προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες και κατ’ επέκταση σε όλους τους πολίτες, πέραν από νομική υποχρέωση πρέπει να θεωρείται ηθική, πράξη υπεύθυνης επιχείρησης. Αν θέλουμε να προοδεύσουμε, δεν πρέπει απλά να συμμορφωνόμαστε με τους νόμους, αλλά να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα, γιατί έτσι πρέπει», υπογράμμισε ο κ. Λαμπριανίδης, ο οποίος συστήνει την προσοχή στους πολίτες και τους καλεί να επισκεφθούν τη φόρμα αξιολόγησης ξενοδοχείων και να δουν λεπτομέρειες πριν να επισκεφθούν τα ξενοδοχεία  (διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες λεπτομέρειες)

Παναγιώτης Βασιλείου

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.