Τις προτάσεις τους για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, παρουσίασαν σήμερα, έπειτα μετά από συνάντηση που είχαν η Καγκελάριος της Γερμανίας `Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόκειται για τις βασικές αρχές των μεταρρυθμίσεων, ενώ οι λεπτομέρειες θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και περαιτέρω συζήτησης με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.

Στον τομέα μεταρρύθμισης της ευρωζώνης αποφασίστηκε η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου που θα λειτουργήσει από το 2021, και όπως είπαν οι δύο ηγέτες θα βοηθά χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, αλλά και παράλληλα θα εξομαλύνει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για το ύψος πού θα έχουν τα κεφάλαια αυτού του ευρωπαϊκού ταμείου, αλλά όπως φαίνεται δεν θα έχει την έκταση των εκατοντάδων δις ευρώ που ζητά η Γαλλία.

Επίσης καμιά αναφορά δεν έγινε στο γαλλικό αίτημα για κοινό Υπουργό Οικονομικών της ΕΕ. Αντίθετα αποφασίστηκε η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Διεθνές Ταμείο, ώστε να μπορούν στο μέλλον να αντιμετωπισθούν κεφαλαιακά νομισματικές και τραπεζικές κρίσεις.

Πολύ πιο κοντά υπήρξαν οι θέσεις των δύο στο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού.Μακρόν και Μέρκελ τόνισαν την αναγκαιότητα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και κυρίως κοινού δικαίου ασύλου.

Αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τους πρόσφυγες, η ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό της Frontex, η δύναμη της οποίας θα φθάσει τα 10.000 άτομα.

Εξάλλου, θα ενισχυθούν με περαιτέρω κεφάλαια οι χώρες πού σηκώνουν το κύριο βάρος της μετανάστευσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σε θέματα αμυντικής πολιτικής επήλθε συμβιβασμός για τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης και όχι κοινού ευρωπαϊκού στρατού, όπως ζητούσε η Γαλλία, ενώ αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και η δημιουργία ενός νέου οργάνου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Μετά τη συνάντησή τους, Μέρκελ και Μακρόν είχαν μια επιπλέον συζήτηση, αυτή τη φορά με συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένονταν πως θα συζητηθεί και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.