Η πρόταξη του Προέδρου συναντά τον απορριπτισμό…

 

Ανταλλαγή απόψεων στο Εθνικό Συμβούλιο για την απάντηση στο PlanB…

 

Επαναλαμβάνει εαυτόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτοντας και πάλι νέες προϋποθέσεις προκειμένου να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Προϋποθέσεις που ταυτίζονται με την πολιτική της πρόταξης που ακολουθεί ο «ενδιάμεσος» και οδηγεί στον απορριπτισμό.

Ενώ συνέρχεται αύριο το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί για τις μέχρι τώρα εξελίξεις αλλά και τις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τη νέα τουρκική πρόθεση για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους και πιθανόν και των κατοίκων της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως προϋποθέσεις να αποδεχτεί η Τουρκία τον τερματισμό των εγγυήσεων, τον τερματισμό των παρεμβατικών δικαιωμάτων και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής. Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι νέες προϋποθέσεις του Προέδρου δεν αποκλείεται να έχουν την ίδια τύχη με τις προηγούμενες, τις οποίες είτε αναγκάστηκε να αναιρέσει είτε ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος έθετε προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου μετά τη διακοπή της χρονικής περιόδου από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, έθετε προϋποθέσεις για την αποδοχή του κοινού εγγράφου που κατέθεσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, έθετε προϋποθέσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθείτο στο Κρανς-Μοντάνα τις οποίες τελικά εγκατέλειψε…. Σημειώνεται πως καμία από αυτές τις προϋποθέσεις υλοποιήθηκε και ο Πρόεδρος συμμετείχε στις διαδικασίες μέχρι και το Κρανς-Μοντάνα. Όπως σημείωνε και χθες η εφημερίδα μας, οι εκτιμήσεις κύκλων που γνωρίζουν καλά τα όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών πριν τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, αφού και οι δύο πλευρές στην Κύπρο βολεύονται σε διαφορετικούς τομείς από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Επίσης, παρά το ότι θα έρθει στην Κύπρο εντός της εβδομάδας και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές του δεν θα στοχεύουν στην άμεση επανέναρξη του διαλόγου.

Αύριο Τρίτη, ωστόσο, με τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν και θεωρείται σίγουρο ότι οι σχεδιασμοί του, που στοχεύουν πρωτίστως στην επαναδιεκδίκηση της προεδρίας παρά στη συνέχιση της διαδικασίας, βρίσκουν κάθετα αντίθετο το ΑΚΕΛ. Τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου θα στηρίξουν τις επιλογές του Προέδρου, συντηρώντας παράλληλα τις κατηγορίες εναντίον του για νέες απαράδεκτες υποχωρήσεις. Θα προβάλουν επίσης πιο έντονα την αλλαγή στρατηγικής εκμεταλλευόμενοι τα τραγικά αποτελέσματα των χειρισμών του Προέδρου.

Ήδη χθες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατηγόρησε τον ΠτΔ για νέες υποχωρήσεις σε σχέση με τον διαμοιρασμό των εσόδων του φυσικού αερίου, ενώ η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους έδειχνε ικανοποιημένη λέγοντας ότι «στον Κρανς-Μοντάνα έχει ενταφιαστεί οριστικά η πολιτική της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πέρα από το γεγονός ότι αυτό που συζητείται τον τελευταίο καιρό δεν είναι καν ομοσπονδία, είναι ο πλήρης εκτουρκισμός της πατρίδας μας».

Στο στάδιο αυτό και μέχρι τις προεδρικές εκλογές φαίνεται ότι ο ΠτΔ θα σκληρύνει περισσότερο τις διακηρυκτικές του θέσεις στο Κυπριακό, έχοντας την ανάγκη των ψήφων και των σκληρών του ΔΗΣΥ. Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως μόνο το ΑΚΕΛ θα παραμείνει συνεπές στις θέσεις αρχών. Υπενθυμίζεται ότι μετά το Κρανς-Μοντάνα το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το ναυάγιο απομάκρυνε τη λύση του Κυπριακού και ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ε/κ πλευρά για συνέχιση της διαδικασίας.

Μιχάλης Μιχαήλ

 

 

Άγνοια Κασουλίδη για τα μέτρα για την Αμμόχωστο

Δεν γνωρίζει ο ΥΠΕΞ, Γ. Κασουλίδης, το περιεχόμενο των ενεργειών στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για το θέμα της Αμμοχώστου.

Αυτό εξάγεται από χθεσινές του δηλώσεις, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον ένα από τα μέτρα που μελετά η ε/κ πλευρά είναι η επαναφορά της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης με απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν ξέρει πώς θα συνοδεύεται, αλλά μελετούμε, όπως είπε, «την επανέναρξη συζητήσεως για ΜΟΕ, το οποίο θα προνοεί επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στα σπίτια τους στην Αμμόχωστο υπό τη διοίκηση των ΗΕ». Σε ερώτηση σε σχέση με το συνολικό πακέτο δράσεων που εξετάζουν η Τουρκία με τις κατοχικές αρχές και κατά πόσον αυτό είναι το σχέδιο Β της Άγκυρας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν γνωρίζει και πιστεύει ότι ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν συγκεκριμένα τα διάφορα μέτρα,εκτός από διάφορες σκέψεις που έχουν γίνει. Ερωτηθείς αν το υπόμνημα – όπως ελέχθη – της ε/κ πλευράς είναι αρκετό για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι μια τέτοια μονομερής ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κίνηση καλής θελήσεως, ο κ. Κασουλίδης απάντησε καταφατικά, διότι -όπως σημείωσε- είναι βασισμένο σε σωρεία ψηφισμάτων, ετήσιων εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολλών άλλων αποφάσεων. Ανέφερε παράλληλα ότι είναι πιθανόν να υπάρχει και δήλωση Προέδρου Συμβουλίου Ασφαλείας κάπου στο παρελθόν με την ευκαιρία άλλης απόπειρας επέκτασης της κατοχής της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου.

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy