Η πρώτη «ανάγνωση» των κομμάτων στη συμφωνία των 27

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν τελικά σε συμφωνία επί του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ και του ταμείου ανάκαμψης συνολικού ύψους 1,85 τρισ.ευρώ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η συμφωνία προβλέπει ταμείο ανάκαμψης 750 δισ.ευρώ εκ των οποίων 390 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ.ευρώ σε δάνεια.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Κατέληξαν σε συμβιβασμό οι 27

Ποια είναι η πρώτη ανάγνωση ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ για την συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων:

Το ΑΚΕΛ θα περιμένει να δει την ουσία της συμφωνίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ και μετά να τοποθετηθεί επισήμως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ.  Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις της συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι μέσα από τις έντονες διαφωνίες, αναδείχθηκε το πρόβλημα συνοχής που έχει η ΕΕ καθώς υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και αντιλήψεις. Σημείωσε ότι ο βοράς έχει την αντίληψη ότι ο νότος δεν εργάζεται, για αυτό και εμφανίζεται διστακτικός στο να ασχοληθεί με τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΕ. Όπως είπε, υπάρχει δισταγμός από μέρους των πιο ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ να βοηθήσουν τα μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ ότι δοθεί πρέπει να είναι με τη μορφή δανείων και με όρους που θα μετατραπούν στη συνέχεια σε αυστηρά μέτρα σε βάρος της ευημερίας κρατών μελών κυρίως του νότου. Επίσης είπε ότι οι νεοφιλελεύθεροι δημιούργησαν ένα πλαίσιο και εφαρμόζουν ένα μοντέλο που μεταφέρει πλούτο από τους φτωχούς στους πλούσιους, διευρύνονται οι ανισότητες και μεγεθύνεται η φτώχεια.

Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι η ΕΕ έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει και ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό και σε σχέση με την προοπτική της καθώς όπως είπε δεν μπορεί να συνεχίσει με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αν δεν αλλάξει ρότα, τόνισε, θα έχει συνεχώς τέτοια προβλήματα.

Καθήκον της κυβέρνησης είναι να κάνει ένα σοβαρό πλάνο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στους τομείς της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας για να προλάβει τις εξελίξεις και να εκμεταλλευτεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος από την συμφωνία των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την ανάκαμψη της οικονομίας ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι η Κύπρος θα λάβει περισσότερα από 250 εκατομμύρια από όσα είχε προτείνει η πρόεδρος της Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών που θα δοθούν αφορούν μεταρρυθμίσεις και τη μετάβαση στους τομείς της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας. Επίσης, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κύπρο για την ανάκαμψη της οικονομίας λόγω των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Για ιστορική συμφωνία από την ΕΕ για ανάκαμψη της οικονομίας έκανε λόγο ο Γιώργος Σολωμού του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη, πως θα γίνει ο δανεισμός και ποιοι θα είναι οι όροι.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι αναμένουν από την ΕΕ ότι εκεί και όπου πρέπει θα ενισχύσει την Κύπρο. Επίσης, ο κ. Σολωμού σημείωσε ότι από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις διαφάνηκαν μεταξύ άλλων οι διαφορές των συμφερόντων μεταξύ κρατών. Ανέφερε ακόμα ότι  το κύρος της ΕΕ έχει ήδη πληγεί λόγω των τουρκικών προκλήσεων καθώς δεν έχει αντιδράσει αποφασιστικά. Υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει μια Ένωση που να είναι δυνατή, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαίοι πρέπει να δουν ο ένας τον άλλο με αλληλοσεβασμό και να καταλάβουν τη διαφορετικότητα της κάθε χώρας.

Πηγή: Άστρα/Διάλογος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy