Η πρώτη διακοινοτική πορεία υπερηφάνειας στην Κύπρο

Για πρώτη φορά στην Κύπρο οργανώσεις και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από όλο το νησί ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από το σύνθημα “United by Pride” (“Περήφανα Μαζί”). Για την κοινότητα, από την κοινότητα.

2022 και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θέλουν να φανούν, να ακουστούν και να διεκδικήσουν δικαιώματα

 

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Για πρώτη φορά στην Κύπρο οργανώσεις και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από όλο το νησί ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια διακοινοτική, αυτο-οργανωμένη, αυτοχρηματοδοτούμενη Πορεία Υπερηφάνειας με κεντρικό σύνθημα “United by Pride” (“Περήφανα Μαζί”). Για την κοινότητα, από την κοινότητα.

Η ομάδα Queer Collective Cy σε συνεργασία με τις οργανώσεις Queer Cyprus, LGBT Africa, LGBT Pilipinas και τον Φοιτητικό Όμιλο ΛΟΑΤΚΙΑ+ & Φίλων Πανεπιστημίου Κύπρου, πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το πρώτο διακοινοτικό Pride του νησιού στις 18 Ιουνίου.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο Γιάννης και ο Ερμάν επισημαίνουν ότι η διοργάνωση ενός διακοινοτικού Pride δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για την επανένωση της Κύπρου και την προθυμία τους ως οργανώσεις βάσης να παλεύουν ενάντια στις διακρίσεις με αλληλεγγύη. «Tα προβλήματα κάθε κοινότητας διαφέρουν, αλλά το μήνυμά μας είναι κοινό. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Από οποιαδήποτε άποψη, σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Μαζί συνδημιουργούμε μια πλατφόρμα αλληλεγγύης μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων, κοινοτήτων και οργανώσεων στην Κύπρο με στόχο να ενισχύσει ο καθένας τις φωνές των υπόλοιπων και να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητά μας».

Ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η δράση θα είναι διακοινοτική, σημειώνουν πως η αφήγηση για την Κύπρο ακόμη και για τους πιο προοδευτικούς είναι η δικοινοτικότητα, αγνοώντας και τις άλλες κοινότητες που ζουν σε αυτό το νησί. «Ως διοργανωτές του πρώτου διακοινοτικού Pride στο νησί θέλουμε να υπερβούμε τη δικοινοτικότητα και να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές άλλες κοινότητες που ζουν στο νησί πέρα από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ο διακοινοτικός χαρακτήρας του Pride προνοεί πως όλες οι κοινότητες γίνονται βαθιά κατανοητές και σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Το Intercommunal Pride εστιάζει στη διατομεακότητα/διαθεματικότητα του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ+ στο νησί».

Ο Γιάννης σημειώνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ήταν πάντα με το μέρος της αλλαγής και της εξέλιξης. «Οι στενές σχέσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από όλες τις κοινότητες προδιέγραφαν τη διακοινοτική Πορεία Υπερηφάνειας που θα γίνει στις 18 του Ιούνη. Και επιτέλους το κοινό μας όραμα γίνεται πραγματικότητα! Φυσικά χρειαζόμαστε δουλειά και εντός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και γενικά σαν κοινωνία, ούτως ώστε η διακοινοτικότητα να γίνει πραγματική αλληλεγγύη και αλληλοενδυνάμωση, καθώς και ένα απτό παράδειγμα ότι τα πανανθρώπινα ιδανικά που μας ενώνουν είναι πολύ πιο σημαντικά από τις διαφορές που προσπαθούν να μας επιβάλουν διάφορες φωνές».

Στο γεγονός ότι το 2022 γίνονται Πορείες Υπερηφάνειας για να επισημανθούν δικαιώματα, ο Γιάννης και ο Ερμάν σημειώνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφορες κοινότητες είναι κοινά, όχι όμως τα ίδια. Λίγο ή πολύ όμως τα δικαιώματα όλων βρίσκονται στο περιθώριο, με ανθρώπους που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα να αναγκάζονται να κρύβονται και να είναι απομονωμένοι.

«Δυστυχώς, δεν παρέχονται δικαιώματα, αλλά αφαιρούνται από τις Αρχές. Ειδικά αυτού του είδους οι πορείες επισημαίνουν την ανάγκη για αλλαγή. Φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά το διακοινοτικό κοινό pride, το οποίο είναι διατομεακό, αυτο-οργανωμένο, αυτο-χορηγούμενο. Για να αναδείξουμε τα αιτήματα και την αλληλεγγύη μας χρειάζεται αυτού του είδους η πορεία. Μέχρι σήμερα, εκλεγμένοι και διορισμένοι πολιτικοί, υψηλόβαθμοι κληρικοί, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι με επιρροή αντιτίθενται δημόσια στην πλήρη ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η ρητορική μίσους και διακρίσεων είναι εμφανής. Η κυρίαρχη κουλτούρα περιστρέφεται γύρω από τις cis-ετεροκανονικές αφηγήσεις, διαγράφοντας τη συμμετοχή και την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι πολίτες ΛΟΑΤΚΙ+ δεν απολαμβάνουν τις ίδιες ελευθερίες και δικαιώματα που απολαμβάνουν τα περισσότερα από τα άτομα που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ+. Μέχρι σήμερα, μερικοί ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να ζουν κρυμμένοι και να φοβούνται ή ακόμα καλύτερα να είναι νεκροί παρά να είναι ο πραγματικός τους εαυτός. Στεκόμαστε ενάντια στις συστημικές διακρίσεις. Απαιτούμε ίση πρόσβαση, ορατότητα και συμμετοχή στα κοινά. Απαιτούμε πλήρη ισότητα, σε κάθε τομέα, για όλους. Ελπίζουμε αυτή η κοινή δράση να αγγίξει τους πιο ευάλωτους στις κοινωνίες μας και να προσφέρει ενδυνάμωση, αίσθηση του ανήκειν και ασφαλέστερο χώρο έκφρασης. Φυτεύουμε ένα σπόρο, ελπίζοντας να κινητοποιήσουμε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ζουν σε ολόκληρη την Κύπρο. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

Αρκετές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

Σε σχέση με τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, έτσι όπως οι ίδιοι τα αντιλαμβάνονται και τα αντιμετωπίζουν, ο Ερμάν και ο Γιάννης σημειώνουν ότι υπάρχουν κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα λόγω διαφορετικών νομοθεσιών και κανονισμών, υπάρχουν επίσης ορισμένες διαφορές.

Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως σημειώνει ο Ερμάν, οι διακρίσεις είναι πολλές. «Οι ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως νομικό, κοινωνικό και οικονομικό. Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζονται, η νομική αναγνώριση φύλου δεν ορίζεται και η πρόσβαση στη χειρουργική επέμβαση μετάβασης φύλου δεν είναι δυνατή, που αποτελούν βασικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ίντερσεξ μωρά υποβάλλονται σε περιττές ιατρικές παρεμβάσεις και δεν υπάρχει κανονισμός που να αποτρέπει αυτή την παραβίαση της ακεραιότητας του σώματος. Δεν υπάρχει κανένας κανονισμός κατά των διακρίσεων και καμία ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία που θα αποτρέψει τις διακρίσεις και θα επιτρέψει σε κάθε άτομο να είναι ο αυθεντικός εαυτός του».

Aπό την πλευρά του ο Γιάννης σημειώνει πως «το Σύμφωνο Συμβίωσης παρουσιάζεται ισότιμο με τον πολιτικό γάμο (εκτός από τα δικαιώματα υιοθεσίας), αλλά κανείς δεν αναφέρει τι γίνεται με τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια που ήδη έχουν παιδιά, θέματα που αφορούν τη σύνταξη χηρείας, τις τράπεζες που αρνούνται να δώσουν δάνεια σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, γιατρούς που αρνούνται να συνταγογραφήσουν ορμονοθεραπείες σε τρανς άτομα, η κυβέρνηση που αρνείται το άσυλο σε ΛΟΑΤΚΙ αιτούντες άσυλο και τους στέλνει πίσω σε χώρες που κινδυνεύουν, ενώ οι θεραπείες μεταστροφής δεν έχουν ακόμη ποινικοποιηθεί. Ακόμη περιμένουμε νομική αναγνώριση φύλου, δικαιώματα υιοθεσίας και πρόσβασης στον πολιτικό γάμο. Η ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία μένει στα τυφλά, χωρίς πρότυπα ή την κατάλληλη εκπαίδευση για το σεξ και την υγεία».

Δύο ξεχωριστές πορείες που θα γίνουν μία

To Σάββατο 18 Ιουνίου στη Λευκωσία, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από όλη την Κύπρο και όχι μόνο, θα μαζευτούν και θα πορευτούν για τα δικαιώματά τους. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τις ομάδες Queer Collective Cy, Queer Cyprus Association, LGBT-PILIPINAS, LGBT Africa και Φοιτητικός Όμιλος ΛΟΑΤΚΙΑ+ & Φίλοι του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Μαζί, συν-δημιουργούμε μια πλατφόρμα αλληλεγγύης μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κοινοτήτων και οργανώσεων στην Κύπρο, με στόχο να ενισχύσουμε τις φωνές μας και να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητά μας», σημειώνουν.

To “United by Pride” θα ξεκινήσει στις 18:00 με δύο ξεχωριστές πορείες στη Λευκωσία. Τα δύο σημεία εκκίνησης είναι τα εξής:

α) Πλατεία Ελευθερίας

β) Πάρκο Kuğulu

Οι πορείες θα καταλήξουν στο Σπίτι της Συνεργασίας στην Ουδέτερη Ζώνη, σε ένα πάρτι, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 23:00.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy