Η πρώτη μπαταρία από… άμμο

Ερευνητές εγκατέστησαν στη δυτική Φινλανδία την πρώτη στον κόσμο πλήρως λειτουργική μπαταρία άμμου, η οποία μπο­ρεί να αποθηκεύσει «πράσινη» ενέργεια για μήνες. Η εγκατάσταση έγινε σε ένα μικρό εργοστάσιο εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού (Vatajankoski) και η μπαταρία δουλεύει αρ­κετά καλά, δείχνοντας ότι θα μπορούσε μελ­λοντικά να αποτελέσει ακόμη μία εναλλα­κτική λύση στο μεγάλο πρόβλημα ενέργειας που υπάρχει αυτήν την περίοδο διεθνώς.


Η συσκευή φορτίζεται με θερμότητα που δημιουργείται από φθηνό ηλεκτρισμό προ­ερχόμενο από ηλιακή ή αιολική ενέργεια. Η άμμος αποθηκεύει τη θερμότητα σε καυτό αέρα που κυκλοφορεί στο εσωτερικό της σε θερμοκρασία περίπου 500 βαθμών Κελσίου και μετά θερμαίνει π.χ. το νερό σπιτιών στη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ενέργεια είναι πιο ακριβή.

Η νέα ενεργειακή κρίση έχει αναδείξει την κρίσιμη σημασία των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Όμως, ένα βασικό πρόβλημα είναι πώς να διατηρη­θεί η παροχή «πράσινης» ενέργειας στο δί­κτυο ηλεκτρισμού όταν δεν υπάρχει ήλιος ή άνεμος για να δουλέψουν σωστά τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες.

Γι’ αυτό έχει καταστεί φανερή η σπουδαι­ότητα των συστημάτων αποθήκευσης ενέρ­γειας, όπως μεγάλων μπαταριών, που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα του ρεύματος όλο το 24ωρο και όλες τις εποχές. Όμως, οι περισσότερες μπαταρίες είναι λιθίου και συ­νεπώς είναι ακριβές, γι’ αυτό αναζητούνται νέες τεχνολογίες σε αυτόν τον τομέα. Και η άμμος, που έχει το πλεονέκτημα να είναι άφθονη, είναι μία από αυτές.


Η μπαταρία άμμου είναι δημιούργημα νεαρών Φινλανδών μηχανικών που έχουν δημιουργήσει την εταιρεία Polar Night Energy. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πό­σον η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, έτσι ώστε πραγματικά να κάνει τη διαφορά, καθώς επίσης κατά πόσο θα καταστεί εφικτό η μπαταρία άμμου να χρη­σιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού εκτός από θερμότητας. Μέχρι στιγμής, η αποδοτικότητα της μπαταρίας πέφτει δραμα­τικά, όταν η άμμος χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ρεύματος για το ηλεκτρικό δίκτυο. Άλλες ερευνητικές ομάδες μελετούν, επίσης, την άμμο ως μορφή μπαταρίας για «πράσινη» ενέργεια. Αλλά οι Φινλανδοί είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό εμπορικό σύστημα με ικανοποι­ητική ενεργειακή απόδοση.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.