Η ψηφιακή ετοιμότητα της ελληνικής γλώσσας σε διαδικτυακή ημερίδα


Η ψηφιακή ετοιμότητα της ελληνικής γλώσσας, η πρόκληση της Κυπριακής Ελληνικής, και οι προοπτικές της γλωσσικής τεχνολογίας στην Κύπρο θα συζητηθούν στην τρίτη ημερίδα του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων (EuropeanLanguageResourceCoordination – ELRC).


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε ανακοίνωση του ΓΤΠ αναφέρεται, ο Ευρωπαϊκός Συντονισμός Γλωσσικών Πόρων (European Language Resource Coordination – ELRC) σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν την Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου 2021, στις 9:30 π.μ., διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Αναδιαμόρφωση της πολύγλωσσης Ευρώπης: Γλωσσοκεντρική τεχνητή νοημοσύνη».

Στόχος της ημερίδας, προστίθεται, «είναι να συγκεντρώσει ειδικούς από τον χώρο της Έρευνας, της Βιομηχανίας και της Δημόσιας Διοίκησης, για να συζητήσουν πώς ευφυή συστήματα γλωσσικής τεχνολογίας για τα Ελληνικά μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και της Δημόσιας Διοίκησης».

Αναφορά γίνεται στην πλατφόρμα Αυτόματης Μετάφρασης (CEFAutomatedTranslation – CEFAT) την οποία παράχει η διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη, για να συμβάλει στην αντιμετώπιση μίας από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις και οι επιχειρήσεις της ανταλλαγής πληροφοριών χωρίς γλωσσικούς φραγμούς.

«Η Αυτόματη Μετάφραση, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική γλωσσική τεχνολογία που συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε με τις δημόσιες διοικήσεις, που εργαζόμαστε, ταξιδεύουμε και ψωνίζουμε. Προγράμματα που διορθώνουν αυτόματα τα ορθογραφικά μας λάθη και βοηθούν στην παραγωγή κειμένου, ψηφιακοί βοηθοί στα κινητά μας τηλέφωνα που μετατρέπουν ένα ηχητικό μήνυμα σε γραπτό, ή συζητούν μαζί μας όταν τηλεφωνούμε στην τράπεζά μας», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ψηφιακή ετοιμότητα της ελληνικής γλώσσας, η πρόκληση της Κυπριακής Ελληνικής, και οι προοπτικές της γλωσσικής τεχνολογίας στην Κύπρο θα συζητηθούν στην τρίτη ημερίδα του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων (EuropeanLanguageResourceCoordination – ELRC)».

Ερευνητές, χρήστες και παραγωγοί γλωσσικής τεχνολογίας στην Κύπρο, εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων, θα μοιραστούν τις εμπειρίες, τις απαιτήσεις και τις ιδέες τους για την υποστήριξη της ψηφιακής αλληλεπίδρασης στην πολύγλωσση Ευρώπη με γλωσσικές τεχνολογίες.

Θα συζητηθούν επίσης πώς τα γλωσσικά δεδομένα, δηλαδή ο ψηφιοποιημένος γραπτός και προφορικός λόγος, μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η ημερίδα απευθύνεται σε παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών, σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, σε ερευνητές καθώς και σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη για όλους. Θα πρέπει, ωστόσο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πραγματοποιήσει προηγουμένως την εγγραφή τους εδώ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.