Η πυρκαγιά στην Καντάρα θα ελεγχθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, εκτιμά ο Φουάτ Οκτάϊ

Την εκτίμηση ότι η μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα θα τεθεί υπό έλεγχο τις βραδινές ώρες εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ, ο οποίος επιθεώρησε την περιοχή που έχει επηρεαστεί από την φωτιά.

«Είναι νωρίς για να δηλώσουμε ότι (η πυρκαγιά) έχει τεθεί επισήμως υπό έλεγχο. Ωστόσο, ελπίζω ότι το βράδυ, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός μας [Σ.Σ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης] η πυρκαγιά θα ελεγχθεί», δήλωσε ο κ. Οκτάϊ, ο οποίος πραγματοποίησε δηλώσεις στην περιοχή όπου συνεχίζεται η προσπάθεια της κατάσβεσης, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «υπουργό αγροτικής ανάπτυξης» και τον Τούρκο «πρέσβη».

«Έχουμε επιθεωρήσει ολόκληρη την περιοχή της φωτιάς στον Πενταδάκτυλο. Οι εργασίες πρέπει να εντατικοποιηθούν. Και αυτό ήδη γίνεται αυτήν την ώρα. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ελπίζω ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί (μέχρι το βράδυ) με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει διαφορετική εξέλιξη στον άνεμο ή στις καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Ο κ. Οκτάϊ ανέφερε επίσης, ότι συνοδευόμενος από τον κ. Τατάρ πραγματοποίησε από το σημείο της πυρκαγιάς τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Σε αυτήν την επικοινωνία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τις εντολές του για την διαχείριση της πυρκαγιάς.

Ως προς την συνδρομή της Τουρκίας στην προσπάθεια της κατάσβεσης, ο κ. Οκτάϊ δήλωσε ότι «προσπαθούμε να επέμβουμε με όλα τα μέσα. Αρχικά κινητοποιήσαμε δυο αερομεταφερόμενες ομάδες. Μιλάμε για ένα ελικόπτερο που σταθμεύει εδώ. Αλλά όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα ήταν αρκετό, στείλαμε ένα δεύτερο ελικόπτερο. Σήμερα, με δυο επιπλέον αεροσκάφη ανταποκρινόμαστε στη φωτιά με 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα».

Τέλος, ο κ. Οκτάϊ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες, όσον αφορά τα αίτια μιας πυρκαγιάς, «δολιοφθορά ή ο ανθρώπινος παράγοντας». «Ως κράτος, καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να αποτρέψουμε το σαμποτάζ τόσο στην Τουρκία όσο και εδώ. Όσον αφορά την πρόληψη της ανθρώπινης αμέλειας, όλοι φέρουμε καθήκον. Ένα ολόκληρο δάσος, οι πνεύμονες μας δεν πρέπει να επιτρέπεται να καίγονται» είπε.

Σημειώνεται ότι πριν από τον κ. Οκτάϊ σε σύντομη δήλωση προέβη και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πυρκαγιά, εκτός απροόπτου, θα έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy