Η ρίζα του κακού είναι ακόμα εκεί

Του
Ειρηναίου Πίττα

 

Τελικά η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η ακρίβεια και τα επίπεδα του πληθωρισμού απαιτούν τη λήψη μέτρων. Έστω και καθυστερημένα, εφάρμοσαν προτάσεις. Δυστυχώς όμως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν είναι μεμονωμένα και με ημερομηνία λήξης.

Η συνέχιση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία θα επιτείνει ακόμα περισσότερο τις πληθωριστικές τάσεις που προϋπήρχαν. Για τη μικρομεσαία τάξη οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση δεν είναι αρκετές. Η ακρίβεια σε γεωργικά προϊόντα, ψωμί και άλλα είδη πρώτης ανάγκης δεν αντιμετωπίστηκε. Τα νοικοκυριά μετρούν τα κουκιά τους για τις εβδομαδιαίες ανάγκες. Η κυβέρνηση αφού αναγνωρίζει την ακρίβεια, ας την αναγνωρίσει στην ολότητά της. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική ανακούφιση για τη μεγάλη μάζα του κόσμου. Κι ας αναγνωρίσει επιτέλους ότι οι πληθωριστικές τάσεις προϋπήρχαν του πολέμου και θα συνεχίσουν ακόμα και μετά από το τέλος του. Στην κρίση του κορονοϊού, που μαστίζει εδώ και τρία σχεδόν χρόνια την ανθρωπότητα, ήρθε να προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιουργώντας μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Μόνο με ένα ολοκληρωμένο και συνολικό πακέτο μέτρων μπορεί να αντιμετωπιστεί δραστικά η ακρίβεια.

Σε ένα τέτοιο πακέτο φυσικά, πέραν από προσπάθεια να μπει φρένο στον πληθωρισμό, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και επιτέλους η επένδυση στις ενδογενείς δυνατότητες, είτε αυτές αφορούν το απόθεμα σιτηρών είτε ακόμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών. Οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις αποδεικνύουν πως η εξάρτηση της Κύπρου, και της Ευρώπης γενικότερα, από εξωγενείς παράγοντες δεν είναι βιώσιμη. Η ανασφάλεια που επικρατεί σε σχέση με την εξέλιξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες επιπτώσεις στα νοικοκυριά, αλλά και τις στρεβλώσεις που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα, πρέπει να γίνει το μάθημα που θα ωθήσει επιτέλους την κυβέρνηση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, μακριά από πρόσκαιρες φούσκες. Η επιδοματική πολιτική, πόσω μάλλον όταν γίνεται με όρους που αποκλείουν αντί να περιλαμβάνουν, δεν είναι βιώσιμη, μιας και δεν αντιμετωπίζει το κακό από τη ρίζα του. Έχει μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα και δημιουργεί εντυπώσεις.

Εννοείται ότι τα πιο πάνω είναι ευχολόγια όσο στην εξουσία και κυβέρνηση του τόπου παραμένει εκείνη η τάξη και παράταξη που επωφελείται από τέτοιου είδους φούσκες και που οι πληθωριστικές τάσεις δεν την αγγίζουν. Όταν όχι απλά δεν μπορούν να αντιληφθούν το πρόβλημα, αλλά επωφελούνται από την ύπαρξή του, τότε δεν μπορείς να περιμένεις πολλά. Οι δείκτες ανάπτυξης και η λειτουργία της οικονομίας πρέπει επιτέλους να οικοδομηθούν πάνω σε στέρεες βάσεις. Η λειτουργία της οικονομίας πρέπει να διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και την κατανομή του οικονομικού βάρους ανάλογα με την αγοραστική δύναμη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy