Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τη θέση της στο θέμα του Κυπριακού

Δηλώσεις του Βλαντίμιρ Τσιζόφ σχετικά με τη δήλωση Λαβρόφ με το παράδειγμα της τδβκ

 

Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τη θέση της στο θέμα του Κυπριακού, τόνισε σε γραπτή της απάντηση στο Euractiv η ρωσική πρεσβεία στην ΕΕ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη» μπροστά από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», προκαλώντας αντιδράσεις στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Μόσχα αναγνώρισε τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο Λαβρόφ είχε αναφέρει: «Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Πάρτε την Κύπρο: Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Έθνη».

Σε συνέντευξή του στο Euractiv στις 25 Φεβρουαρίου ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, κλήθηκε να απαντήσει για ποιο λόγο ο Λαβρόφ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη».

Το Euractiv δεν δημοσίευσε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης, καθώς κατέθεσε πρόσθετα διευκρινιστικά ερωτήματα προς αποφυγή παρερμηνείας.

Στην πρώτη απάντηση ο κ. Τσιζόφ είχε απαντήσει ότι ο κ. Λαβρόφ το χρησιμοποίησε ως βάση για τη θέση ότι υπάρχουν προηγούμενα διαλόγου μεταξύ δύο πλευρών, όπου το ένα δεν αναγνωρίζει επίσημα το άλλο. «Ενώ η μία πλευρά είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άλλη είναι η μη αναγνωρισμένη τδβκ, που στην πραγματικότητα αναγνωρίζεται μόνο από μία χώρα, την Τουρκία». «Αυτό δεν εμποδίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις στο alter ego του ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ο λεγόμενος πρόεδρος της λεγόμενης τδβκ ως αρχηγός των Τουρκοκυπρίων. Δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, πρέπει να ομολογήσω», είπε.

Συμπληρωματικά, το Euractiv ρώτησε τη ρωσική πρεσβεία εάν το γεγονός ότι ο Κύπριος Πρόεδρος συμμετέχει σε συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σημαίνει ότι η επίσημη κυβέρνηση αναγνωρίζει το όνομα τδβκ και η απάντηση ήταν η ακόλουθη: «Όχι, δεν σημαίνει αυτό». Στο ερώτημα για ποιο λόγο ο Λαβρόφ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη» πριν την τδβκ, η ρωσική πρεσβεία απάντησε: «Δεν πρέπει να αναζητήσετε τη μαύρη γάτα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ειδικά αν δεν είναι εκεί. Ανατρέξτε στην επανειλημμένα δηλωθείσα επίσημη θέση της Ρωσίας για το θέμα», τόνισε η πρεσβεία, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει αλλάξει στάση στο θέμα του Κυπριακού.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.