Η Ρωσία μειώνει κι άλλο την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Πληροφορίες για βύθιση μεταγωγικού ρωσικού πλοίου, το οποίο μετέφερε όπλα στο στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι

 

Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή από αυτόν φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του σημείου εισόδου της Σούντζα στην Ουκρανία μειώθηκε από την Παρασκευή σε 41,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) από 41,9 mcm. Αίτηση για την παροχή φυσικού αερίου μέσω άλλου σημαντικού σημείου εισόδου, αυτού στη Σοχρανίφκα, απορρίφθηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Gazprom. Σύμφωνα με την Wood Mackenzie Ltd, η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου κατά την αιχμή της χειμερινής ζήτησης, εάν σταματήσει τελείως η παροχή ρωσικού αερίου από τον Nord Stream.

Στο χειρότερο σενάριο, όπου ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία θα κλείσει εντελώς, η Ευρώπη θα αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.


Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρώμης είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά στις παροχές φυσικού αερίου στην Ιταλία, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Η νέα αυτή φάση οφείλεται στη συνεχή μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ο ιταλικός Τύπος, πάντως, υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ιταλία άρχισε ήδη να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από την Αλγερία, απ’ ό,τι από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Oυκρανός διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην Οδησσό, Μαξίμ Μαρτσένκο, δήλωσε μέσω Telegram ότι ρωσικό μεταγωγικό πλοίο, το οποίο μετέφερε όπλα στο στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι, κοντά στις ακτές της νότιας Ουκρανίας, βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από πυραύλους δυτικής κατασκευής. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η πληροφορία είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο, αφού μέχρι χθες δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από ρωσικής πλευράς.

77 ανθρακωρύχοι έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο στο Ντονέτσκ


Εβδομήντα επτά ανθρακωρύχοι έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο ορυχείο που προκλήθηκε από βομβαρδισμό, μετέδωσε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA.

«Ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού (από τις ουκρανικές δυνάμεις), η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο ορυχείο Ζασιάντκο στο Ντονέτσκ διακόπηκε, 77 ανθρακωρύχοι παραμένουν κάτω από τη γη», μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο την εδαφική άμυνα των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών της περιφέρειας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Κίεβο.


Η Ουκρανία διαψεύδει τακτικά τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε επιθέσεων στις δύο περιοχές που περιλαμβάνει το Ντονμπάς, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου αυτονομιστές κατέλαβαν μεγάλα τμήματα εδάφους το 2014.

Η Ρωσία αναγνώρισε τις δύο αυτές περιοχές ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες την παραμονή της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.